- CITY GUIDE
- PODCAST
-
30°
![10156-23180.jpg 10156-23180.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2010/11/17/10156-23180.jpg)
Το καφενείον «Η Ελλάς» στην πλατεία Πλαστήρα, σε κεντρικότατο σημείο, με μίνι «πλατεΐτσα» μπροστά του και δεντράκια, είναι για το Παγκράτι σημείο αναφοράς, μια νοσταλγική εικόνα τού χτες στην Αθήνα. Τα τελευταία χρόνια το θυμόμουνα μάλλον σκοτεινιασμένο, εδώ όμως και λίγο καιρό έχει ανακαινιστεί-βαφτεί-στολιστεί περίφημα και ξεκινάει καινούργια ζωή σαν εστιατόριο με το όνομα «Στου Μακρυγιάννη». Φίλος της μισής Αθήνας (Ηριδανός, Destijl, Mercedes), ο Γιώργος Μακρυγιάννης έχει στήσει εδώ ένα ζωντανό, ανοιχτόκαρδο εστιατόριο-«σπίτι» που δέχεται καθημερινά. Ο χώρος είναι κουκλίτσα. Έχει χρώμα, έχει «μοντερνιές» ανακατεμένες με τα παλιά νοσταλγικά στοιχεία του νεοκλασικού τού ’30, έχει λουλουδικά παντού, έχει ωραίες ζωγραφιές στους τοίχους, έχει τέλος ένα υπέροχο φωτιστικό στο ταβάνι που είναι όλα τα λεφτά, σ’ αρέσει - δεν σ’ αρέσει το design. Σκέψου ένα τετράγωνο φτιαγμένο από πολύχρωμα καφάσια μπίρας που από μέσα τους να ξεδιπλώνεται ένας παλιακός, υπέροχος πολυέλαιος!
Το ίδια ευχάριστα έχω να πω και για την κουζίνα. Ο κατάλογος mix & match προτείνει μεζεδάκια και κυρίως πιάτα που κινούνται ελληνικά - μεσογειακά - μαμαδίσια αλλά και «μοντερνικά». Έχει δηλαδή all time classic κεφτεδάκια, χταποδάκι σε λάδι βασιλικού, λαχανοντολμάδες με θαλασσινά, κολοκυθοκεφτέδες καταπληκτικούς, πατάτες τηγανητές σπιτίσιες, κρεμμύδια τέεεελεια γεμιστά με κιμά και κουκουνάρι, γιουβετσάκι με μακαρόνι ή μανέστρα, ενώ μια μέρα πέτυχα και ψαρόσουπα με ροφό, σούπερ. Τα υλικά τους είναι φρεσκότατα και ψωνίζονται καθημερινά από τη λαϊκή, από εγνωσμένης ποιότητας μπακαλοχασάπηδες της γειτονιάς κι από την Κεντρική Αγορά της Αθήνας. Ο Μακρυγιάννης συχνά προσθέτει το κάτι του στα πιάτα που φτιάχνουν οι νεαροί σεφ Μάρκος Λαγανάς και Στέφανος Ανδρέου, όπως οι τυροκεφτέδες με το γλυκό του κουταλιού σταφύλι που φτιάχνει ο ίδιος με τα χεράκια του (και όλοι τον ψήνουμε ν’ αρχίσει να πουλάει και βάζα με γλυκά του κουταλιού), ενώ συνέχεια όλο και κάτι καινούργιο εμφανίζει. Το κρασί είναι χύμα και καλό, υπάρχουν και οι λίγες γνωστές καλές ελληνικές ετικέτες, τα γλυκά κι αυτά «σπιτίσια», όπως το μωσαϊκό της παιδικής μας ηλικίας και η σιμιγδαλόπιτα – μια πιο επιτηδευμένη εκτέλεση του κλασικού χαλβά. Οι τιμές είναι ανάλογες με το χαλαρό, ανεπιτήδευτο και φιλικό στιλ του χώρου και απόλυτα εναρμονισμένες με τους δύσκολους καιρούς, μπορεί κάποιος να σκάσει από το φαΐ με περίπου € 20 ή να τσιμπήσει κάτι απλό και να φύγει μ’ ένα 10ευρω.
Είναι ανοιχτό από το πρωί για ούζο - μεζέ ή και καφέ, σερβίρει συνέχεια μέχρι αργά το βράδυ όλη την εβδομάδα, αν πας και δεν τον ξέρεις ζήτα τον Μακρυγιάννη, πολύ θα σ’ αρέσει η ταμπεραμεντόζα παρέα του.
ΣΤΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ: Πλ. Πλαστήρα 8, Παγκράτι, 210 7562.565
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι σύμβουλοι-οινολόγοι της Zoumboulis & Associates φιλοξένησαν στην Ελλάδα τον νευροεπιστήμονα καθηγητή Gabriel Lepousez στο Μουσείο Οίνου Μάρκου
Η Καλαμάτα συνδυάζει ομορφιά, ιστορία, γλυκιά ζωή, όλα στα μέτρα του ανθρώπου
Το chef exchange experience που ζήσαμε στο Olea All Suite Hotel στη Ζάκυνθο & στο Dexamenes Seaside Hotel στην Ηλεία
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.