- CITY GUIDE
- PODCAST
-
36°
Ιστιοπλοϊκός. Βίρα τις άγκυρες
Έχει το δικό του έξτρα χαρισματικό πόστο μπροστά στη θάλασσα και τα σκάφη που λικνίζονται.
![10014-22820.jpg 10014-22820.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2010/11/10/10014-22820.jpg)
Είναι απίστευτο το πώς όλοι οι Αθηναίοι ξεχνάμε τη θάλασσα που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης. Μέσω της Συγγρού και σε είκοσι περίπου λεπτά, βρέθηκα προχτές, μια τυχαία καθημερινή μεσημέρι, στο Μικρολίμανο. Ο Ιστιοπλοϊκός είναι σχετικά απομονωμένος από τα υπόλοιπα restaurants του Μικρολίμανου και έχει το δικό του έξτρα χαρισματικό πόστο μπροστά στη θάλασσα και τα σκάφη που λικνίζονται. Με δυο λόγια, το σκηνικό προχτές ήταν μια μαγεία, μια ρομάντζα που μας έκανε να αψηφήσουμε το «κρυάκι» και με τη συνδρομή μιας πασμίνας που μας προμήθευσαν από το κατάστημα αποφασίσαμε να κάτσουμε έξω. Η κουζίνα του Ιστιοπλοϊκού είναι πάνω απ’ όλα θαλασσινή (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και κάποια κρεατικά) και κινείται σε δημιουργικά μεσογειακά μονοπάτια. Τιμονιέρης είναι ο νεαρός και πολύ καλός σεφ Αντώνης Λαδόπουλος, που τον είχα συναντήσει πριν λίγα χρόνια να μαγειρεύει στη Σαντορίνη, τώρα που τον ξαναδοκίμασα τον βρήκα πολύ πολύ ανεβασμένο. Δοκιμάσαμε αρκετά ορεκτικά, όπως καλαμαράκι με πέστο βασιλικού πάνω σε στικς πατάτας, καρπάτσιο λαυράκι με λαδολέμονο (πολύ καλό), χταπόδι πεντανόστιμο που ήρθε μαζί με φάβα και λιαστή ντομάτα. Απολαύσαμε και μια αλλιώτικη σαλάτα ρόκα, δηλαδή δεν είχε τα κλασικά «συνοδευτικά» παρμεζάνα-balsamico, o Λαδόπουλος την παραλλάσσει πολύ ωραία βάζοντάς της τοματίνια, φέτα και μια πολύ καλή σάλτσα ελιάς, ενώ την αβαντάρει ακόμη περισσότερο προσθέτοντας και φρυγανισμένα ψωμάκια. Το γιουβέτσι αστακού το είδαμε σε όλα τα τραπέζια δίπλα μας μέσα σε ωραία τηγάνια, αδύνατον να το παραλείψουμε, το… γλείψαμε κι αυτό, τέλειο. Στα κυρίως πήραμε σφυρίδα με σταμναγκάθι, σολομό με «κους-κους» κουνουπιδιού και αφρό από πιπεριά Φλωρίνης. Ήπιαμε πολλά κρασιά (μεγάλη κάβα, καλές τιμές) γιατί η ρομάντζα, η θάλασσα, τα σκάφη μάς ξεσήκωναν, κλείσαμε με γλυκά επίσης τέλεια, όπως πανακότα με παστέλι και γλυκό περγαμόντο. Γενικά ο Ιστιοπλοϊκός με εντυπωσίασε. Έχει τρομερά αβανταδόρικο και φευγάτο σκηνικό, που σου αναμοχλεύει όνειρα απόδρασης, έχει το λοφάκι της Καστέλας μπροστά του που, ναι, όταν νυχτώνει λάμπει σαν το Βόρειο Σέλας, έχει εξαιρετικά ευγενικό σέρβις –οι άνθρωποι σε κάνουν να αισθάνεσαι άρχοντας–, έχει πραγματικά καλή κουζίνα. Όλα αυτά σε πολύ καλές τιμές, περίπου € 40-50 το άτομο με δυνατή ψαροφαγία και καλή κατανάλωση σε κρασί. Μαθαίνω ότι για όλο τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη (πλην των γιορτών) κάνει σε όλους όσοι κάνουν τηλεφωνική κράτηση έκπτωση 15% επί του λογαριασμού. Είναι ανοιχτά όλη την εβδομάδα μεσημέρι (που πήγα εγώ και, θα το ξαναπώ, ήταν κάτι παραπάνω από τέλεια) και βράδυ, Κυριακή μόνο μεσημέρι. Πάνω έχουν και το καφέ τους με τόσο άμεση θέα σε θάλασσα και σκάφη που νομίζεις ότι σε λίγο θα σαλπάρεις!
Ιστιοπλοϊκός: Ακτή Μικρολίμανου, Πειραιάς, 210 4134.084, 210 4134.184
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.