Ιστιοπλοϊκός. Βίρα τις άγκυρες
Έχει το δικό του έξτρα χαρισματικό πόστο μπροστά στη θάλασσα και τα σκάφη που λικνίζονται.
Είναι απίστευτο το πώς όλοι οι Αθηναίοι ξεχνάμε τη θάλασσα που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης. Μέσω της Συγγρού και σε είκοσι περίπου λεπτά, βρέθηκα προχτές, μια τυχαία καθημερινή μεσημέρι, στο Μικρολίμανο. Ο Ιστιοπλοϊκός είναι σχετικά απομονωμένος από τα υπόλοιπα restaurants του Μικρολίμανου και έχει το δικό του έξτρα χαρισματικό πόστο μπροστά στη θάλασσα και τα σκάφη που λικνίζονται. Με δυο λόγια, το σκηνικό προχτές ήταν μια μαγεία, μια ρομάντζα που μας έκανε να αψηφήσουμε το «κρυάκι» και με τη συνδρομή μιας πασμίνας που μας προμήθευσαν από το κατάστημα αποφασίσαμε να κάτσουμε έξω. Η κουζίνα του Ιστιοπλοϊκού είναι πάνω απ’ όλα θαλασσινή (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και κάποια κρεατικά) και κινείται σε δημιουργικά μεσογειακά μονοπάτια. Τιμονιέρης είναι ο νεαρός και πολύ καλός σεφ Αντώνης Λαδόπουλος, που τον είχα συναντήσει πριν λίγα χρόνια να μαγειρεύει στη Σαντορίνη, τώρα που τον ξαναδοκίμασα τον βρήκα πολύ πολύ ανεβασμένο. Δοκιμάσαμε αρκετά ορεκτικά, όπως καλαμαράκι με πέστο βασιλικού πάνω σε στικς πατάτας, καρπάτσιο λαυράκι με λαδολέμονο (πολύ καλό), χταπόδι πεντανόστιμο που ήρθε μαζί με φάβα και λιαστή ντομάτα. Απολαύσαμε και μια αλλιώτικη σαλάτα ρόκα, δηλαδή δεν είχε τα κλασικά «συνοδευτικά» παρμεζάνα-balsamico, o Λαδόπουλος την παραλλάσσει πολύ ωραία βάζοντάς της τοματίνια, φέτα και μια πολύ καλή σάλτσα ελιάς, ενώ την αβαντάρει ακόμη περισσότερο προσθέτοντας και φρυγανισμένα ψωμάκια. Το γιουβέτσι αστακού το είδαμε σε όλα τα τραπέζια δίπλα μας μέσα σε ωραία τηγάνια, αδύνατον να το παραλείψουμε, το… γλείψαμε κι αυτό, τέλειο. Στα κυρίως πήραμε σφυρίδα με σταμναγκάθι, σολομό με «κους-κους» κουνουπιδιού και αφρό από πιπεριά Φλωρίνης. Ήπιαμε πολλά κρασιά (μεγάλη κάβα, καλές τιμές) γιατί η ρομάντζα, η θάλασσα, τα σκάφη μάς ξεσήκωναν, κλείσαμε με γλυκά επίσης τέλεια, όπως πανακότα με παστέλι και γλυκό περγαμόντο. Γενικά ο Ιστιοπλοϊκός με εντυπωσίασε. Έχει τρομερά αβανταδόρικο και φευγάτο σκηνικό, που σου αναμοχλεύει όνειρα απόδρασης, έχει το λοφάκι της Καστέλας μπροστά του που, ναι, όταν νυχτώνει λάμπει σαν το Βόρειο Σέλας, έχει εξαιρετικά ευγενικό σέρβις –οι άνθρωποι σε κάνουν να αισθάνεσαι άρχοντας–, έχει πραγματικά καλή κουζίνα. Όλα αυτά σε πολύ καλές τιμές, περίπου € 40-50 το άτομο με δυνατή ψαροφαγία και καλή κατανάλωση σε κρασί. Μαθαίνω ότι για όλο τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη (πλην των γιορτών) κάνει σε όλους όσοι κάνουν τηλεφωνική κράτηση έκπτωση 15% επί του λογαριασμού. Είναι ανοιχτά όλη την εβδομάδα μεσημέρι (που πήγα εγώ και, θα το ξαναπώ, ήταν κάτι παραπάνω από τέλεια) και βράδυ, Κυριακή μόνο μεσημέρι. Πάνω έχουν και το καφέ τους με τόσο άμεση θέα σε θάλασσα και σκάφη που νομίζεις ότι σε λίγο θα σαλπάρεις!
Ιστιοπλοϊκός: Ακτή Μικρολίμανου, Πειραιάς, 210 4134.084, 210 4134.184
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.