![100023-223797.jpg 100023-223797.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2015/06/16/100023-223797.jpg)
Σε μία από τις εξορμήσεις μου στα βόρεια κατηφορίζω τη Χαριλάου Τρικούπη της Νέας Ερυθραίας και πέφτει το μάτι μου σε λευκό, φωτεινό, με αύρα αιγιοπελαγίτικη καινούργιο ρεστό. Σε λίγη ώρα βρίσκομαι καθισμένη σε κέντρο-απόκεντρο τραπέζι και μαθαίνω πως η Αθερίνα έχει μόλις ανοίξει, είναι μοντέρνα ψαροταβέρνα και αγαπάει μικρά και μεγαλύτερα ψαράκια, καθώς και όλα εκείνα τα τέλεια συνοδευτικά μεζεδάκια που ο Έλληνας ποτέ δεν βαριέται να τρώει.
Ο χώρος είναι απλός και μαζί γουστόζικος, έχει νησιώτικες καμάρες με ωραίες στρογγυλάδες, τραπέζια λευκά και λαδόκολλες που κι αυτές ακόμα το έχουν το ωραίο εικαστικό τους, πλήθος από μικρές αθερινούλες που κολυμπάνε. Μας φέρνουν ψωμί στα κάρβουνα με λίγο λαδάκι και χοντρό αλάτι κι ένα μεγάλο δίσκο, τη γνωστή «παραμάνα». Έχει πάνω της όλα τα καλά, πιάτα 11 τον αριθμό, διαλέγουμε ταραμοσαλάτα (€4), φάβα Σαντορίνης (€3,5), τσίρο καπνιστό (€3), χταπόδι ξιδάτο (€6), αφήνουμε για άλλη φορά μελιτζανοσαλάτα (€3,50), κολοκυθάκια sticks (€4,50), ρέγγα καπνιστή (€3), σκορδαλιά (€3) και κάμποσα άλλα. Προσθέτουμε ντοματούλα ξεφλουδισμένη με κάπαρη (€3,50), σκουμπρί καπνιστό στα κάρβουνα (€4,50), βραστά χόρτα (€4), γαύρο τηγανητό (€7) και κουτσομουρίτσες (€13). Στον κατάλογο υπάρχουν κι άλλα του τηγανιού, όπως γαρίδες σκορδάτες (€8,50), γαρίδες σαγανάκι (€12), γλώσσα πανέ σε sticks με σος ταρτάρ (€7,50) και γλώσσα μενιέρ (€9,50), αλλά και της σχάρας, όπως σαρδέλα φιλεταρισμένη με ντομάτα και κρεμμύδι ή με μαϊντανό, κρεμμύδι και λίγο σκόρδο, λαβράκι και σολομός φιλέτο (€9,50 έκαστο).
Απολαμβάνουμε την τέλεια φαγοποτική βραδιά, η ταραμοσαλάτα είναι ακριβώς όπως τη θέλουμε, το χταποδάκι απλά ε-ξαι-ρε-τι-κό, ούτε δίπλα στη θάλασσα και από φίλο ψαρά δεν έχω φάει τέτοιο, ο γαύρος και οι κουτσομούρες φιλεταρισμένα και παρότι μουρμουράω (τα θέλω ολόκληρα), είναι τηγανισμένα τέλεια, τα αλίπαστα πεντανόστιμα και σούπερ μερακλίδικα. Υπάρχει καλό χύμα κρασί –λευκό μοσχοφίλερο του Νασιάκου και βιολογικά ροζέ και κόκκινο του Τσιβόλα από τη Λήμνο γύρω στα €4,50 το μισό λίτρο–, υπάρχουν αρκετές ετικέτες σε ούζα-τσίπουρα και φυσικά μπίρες, αλλά και ωραία ελληνικά εμφιαλωμένα κρασιά σε τιμές ανέλπιστα χαμηλές οπότε συνοδεύουμε με παγωμένη μαλαγουζιά Κτήμα Γεροβασιλείου στα €19!
Στης νύχτας τη σιγαλιά υμνούμε το ελληνικό καλοκαίρι, το ντεκόρ μάς φτιάχνει τη διάθεση, αναπολούμε τις Κυκλάδες και λίγο πριν φύγουμε γυρνάμε όλο το χώρο πέφτοντας σε μια ακόμη έκπληξη. Στην πίσω μεριά η Αθερίνα έχει ένα μεγάλο υπέροχο κήπο, που αυτός κι αν μοιάζει νησιώτικος έτσι όπως στολίζεται με «σπιτάκια» με γκριζογάλανα παντζούρια, είναι γεμάτος με ελιές, συκιές, βασιλικούς αλλά κι ένα μποστάνι. Σε λίγο, μας λένε, θα βγουν ντομάτες, κολοκυθάκια, αγγουράκια, όλα βιολογικά για να φτιάχνουν τις σαλάτες με τα δικά τους μαναβικά. Όμορφη, απλή και μαζί περιποιημένη, με τιμές κάτι παραπάνω από εξαιρετικές, ανοιχτή κάθε μέρα από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ, συστήνεται ανεπιφύλακτα όποτε κι αν θελήσετε ψάρι του βουνού.
Χαρ. Τρικούπη 162, Νέα Ερυθραία, 210 6200089
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.