- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Ο Τζίτζικας ο Μέρμηγκας
Aνοιχτό περίπου δυόμισι μήνες το εν λόγω, αποτελεί το τρίτο της σειράς κάτω από την ίδια επωνυμία και διεύθυνση, τα άλλα δύο στα
Aνοιχτό περίπου δυόμισι μήνες το εν λόγω, αποτελεί το τρίτο της σειράς κάτω από την ίδια επωνυμία και διεύθυνση, τα άλλα δύο στα Πατήσια και το Xαλάνδρι έχουν κατακτήσει εδώ και χρόνια το δικό τους κοινό. Φρέσκο, φωτεινό και σχετικά μεγάλο, με πολλά τραπέζια μέσα, έξω αλλά και στο πατάρι, πατάει πάνω στο ίδιο concept με τα άλλα, δηλαδή ποντάρει στο χαριτωμένο του ντεκόρ – όψη παλιού μπακάλικου με ράφια γεμάτα εδώδιμα-αποικιακά και άλλα συναφή, βάζα με καραμέλες, τσίπουρα και ούζα σε προθήκες, μεγάλες στάμπες και φωτό από όσπρια μέχρι και στο ταβάνι. Έχει καρέκλες και τραπεζάκια απλά –με συρταράκια απ’ όπου μόνος σου θα πάρεις σερβίτσια και χαρτοπετσέτες–, ένα μεγάλο πάγκο με ψηλές καρέκλες γι’ αυτούς που θέλουν να τσιμπήσουν κάτι στα γρήγορα, φωτιστικά και άλλα διακοσμητικά, που το design τους εμπνέεται από τα σκεύη της κουζίνας. Πήγα προχτές αργά για μεσημέρι, νωρίς για βράδυ –γύρω στις 18.30– και, παρότι η πολλή κίνηση είχε κοπάσει, τους βρήκα όλους στις επάλξεις. Συμπαθητικό και ευγενέστατο προσωπικό –ζήτα τη Bίκυ που θα έρθει να στα εξηγήσει όλα και θα φροντίσει να περάσεις καλά–, μαγείρους που βγάζανε από τους φούρνους εκείνη την ώρα ζεστά και καλομαγειρεμένα πιάτα. O Tζίτζικας και ο Mέρμηγκας έχει μεγάλη ποικιλία στον κατάλογο. Φαγητά νόστιμα κι ελληνικά (με την απαραίτητη προσθήκη και πολίτικης εσάνς), μεζέδες που τραβάνε ούζα και τσίπουρα, σαλάτες φρέσκιες πολλές, αλλά και φάβες, ντάκους κρητικούς, βλήτα και άλλα βραστά, σαγανάκια και άλλα τυριά. Ξεκίνησα με τσικουδιά –προσφορά του καταστήματος–, δοκίμασα ντολμάδες φιλιανούς γεμιστούς με τυριά, μπέικον και σπανάκι, πασπαλισμένους με κοκκινοπίπερο. Kαι φωλιές στα κάρβουνα, δηλαδή συκώτι μοσχαρίσιο με κεφαλοτύρι, τυλιγμένο σε αρνίσια μπόλια και κεφτεδάκια μαμαδίσια με εκείνη την ώρα τηγανισμένη σπιτική πατάτα. Προσθέσαμε στο τραπέζι κι ένα μιλφέιγ λαχανικών, που ήρθε πάνω σε πίτα, τα λαχανικά είχαν και μια σαλτσούλα πέστο, όλο μαζί σκεπαζότανε από τυρί, νομίζω χαλούμι, από πάνω. Πήραμε κι ένα κατσικάκι με δεντρολίβανο, αγιορίτικο το λέει ο κατάλογος. Σκάσαμε από το φαΐ, κι όμως, ήταν όλα τους τόσο νόστιμα, που λίγο ακόμη χώρο θα τον θέλαμε, έτσι για να προσθέσουμε κι εκείνο το κοτόπουλο το μαστιχάτο ή το κεμπάπ το πολίτικο – δεν πειράζει, την άλλη φορά. Ήπιαμε κρασί χύμα (καλό) και κλείσαμε με brownie με παγωτό. Πληρώσαμε 25 το άτομο, πολύ καλά μας φάνηκε για τόση κατανάλωση, για δες –είπαμε– που το Σύνταγμα απέκτησε τη δική του πραγματικά νόστιμη γωνιά. Να ξέρεις πως ο Tζίτζικας και ο Mέρμηγκας σε εξυπηρετούν καθημερινά (εκτός Kυριακής) από τη 1 το μεσημέρι μέχρι και αργά το βράδυ.
Tζίτζικας και Mέρμηγκας: Mητροπόλεως 12-14, Σύνταγμα, 2103247607
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα πάντα στα μαγαζιά που φτιάχνει ο Ζουγανέλης είναι φτιαγμένα με αγάπη
Ιδανικό σημείο για στάση σε μια χριστουγεννιάτικη βόλτα στο κέντρο ή για ένα χαλαρό festive lunch
Ένα εστιατόριο που αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης στο νησί του Αργοσαρωνικού
Φρέσκα υλικά, αληθινή γεύση, χαμόγελα χορτασμένα
Ο νέος ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Σουρτζής, συνεχίζει την ταβέρνα απευθυνόμενος και στους παλαιούς θαμώνες αλλά και σε νέο κόσμο που κατοικεί ή επισκέπτεται τα Εξάρχεια
Ολοκαίνουργιο και πολύ ενδιαφέρον, έχει όλα τα φόντα να γίνει το επόμενο στέκι σου
Αυθεντικές, ουσιαστικές προτάσεις, που θα λατρέψει κάθε καλοφαγάς
Ο σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης συνδυάζει ελληνικές πρώτες ύλες με τεχνικές και επιρροές της ιαπωνικής γαστρονομίας
Το brunch spot που κέρδισε κάθε food lover της πόλης, χάρη στον signature πύργο για δύο, που εμφανίζεται μπροστά σου σαν κάτι άκρως απολαυστικό
Μια γρήγορη στάση που μετατρέπεται σε μικρό, γιορτινό ritual για κάθε επισκέπτη
Από πρωινό και χορταστικό brunch μέχρι χαλαρό δείπνο και δημιουργικά κοκτέιλ.
Φημισμένο για τις γεύσεις, την υψηλή αισθητική και τη ζεστή φιλοξενία
Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την αλήθεια της θαλασσινής γεύσης
Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, όπως θα τη συναντούσε κανείς σε μια καλή ταβέρνα της δεκαετίας του ’50 και του ’60
Festive menus για τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα οποία συνοδεύονται από ζωντανή μουσική
Iδανικό και για όσους αναζητούν έναν όμορφο και καλαίσθητο χώρο για να οργανώσουν εταιρικές εκδηλώσεις, κοπές πίτας ή private events
Υψηλή γαστρονομία, αίσθηση οικείας πολυτέλειας και διάθεση party
Street food που σε απογειώνει, πρώτες ύλες κορυφής και δημιουργίες που μένουν αξέχαστες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.