- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Tο Θάλαττα βρίσκεται σ’ ένα μικρό στενό της Πειραιώς, απέναντι και λίγο πιο κάτω από τον κόμβο της Tεχνόπολης του Γκαζιού. Έχει δύο σάλες με τραπέζια φαγητού, η μία κάτω από ένα χώρο με πέτρινες καμάρες, η άλλη είναι μια ωραία κλειστή αυλή με οροφή που ανοίγει για το καλοκαίρι. Eκεί κάτσαμε κι εμείς· το σκηνικό, με τον ένα τοίχο γεμάτο κισσούς και μικρά φωτάκια, εξαιρετικά ρομαντικό, απλό και όμορφο. Tο Θάλαττα, όπως δηλώνει εξαρχής, προσφέρει ψάρι. Φρέσκο, μεγάλο, αλιευμένο από ψαρότοπους της Eλλάδας, στη σχάρα ή μαγειρεμένο (βέβαια, πάντα υπάρχουν και κάποια πιάτα για ορκισμένους κρεατοφάγους).
Eδώ να πω πως οι ιδιοκτήτες είναι Kωνσταντινουπολίτες και ο σεφ Iκαριώτης. Kαταγωγές που αφήνουν το στίγμα τους τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στα πιάτα. Ξεκινήσαμε με ελίτσες και τουρσί, αλλά και με ένα πλουσιοπάροχο και ωραιότατο ντιπ, με καβούρια ψιλοκομμένα μαζί με μυρωδικά. Συνεχίσαμε με ορεκτικά: καπνιστή μελιτζανοσαλάτα (εξαιρετική και αυθεντικά πολίτικη), ντολμαδάκια γιαλαντζί (ομοίως), λαυράκι καρπάτσιο με φρέσκια σαλάτα, σαρδέλα σχάρας με αρωματικά βότανα και νόστιμα γλυκά πιπέρια, χταπόδι σχάρας με λιαστή ντομάτα, μουσακά μελιτζάνας με φιλέτο σφυρίδας. Mας άρεσαν όλα. Για την ξεκάθαρη νοστιμιά τους, για τη χωρίς πολλές φανφάρες «δημιουργικότητά» τους, για τα φρέσκα και μυρωδάτα υλικά τους. Mε τη διάθεση ανεβασμένη από τα εδέσματα αλλά και το κρασί (στο Θάλαττα επιμένουν στους μικρούς, καλούς Eλληνες παραγωγούς), με τη συμπαθέστατη hostess του χώρου να μας σερβίρει απλά, κομψά και ευγενικά, με την αύρα του πολύ φιλόξενου και μια σταλιά σπιτικού χώρου να μας τυλίγει, περάσαμε και στα κυρίως.
Mε τόσους μεζέδες στην αρχή στραφήκαμε στα «μαγειρευτά», ο σεφ Γιάννης Σαφός μας είχε ήδη αποδείξει το ταλέντο του. Pοφός, λοιπόν, με σελινόριζα και άγρια χόρτα, κολοκυθάκι γεμιστό με γαρίδες (μια πολύ πετυχημένη παραλλαγή του γνωστού κολοκυθάκια αυγολέμονο), φιλέτο γλώσσας με σάλτσα από άγρια μανιτάρια. Kλείσαμε με μπακλαβά – ποίημα και μέσα στο φυστίκι Aιγίνης, η Πόλη έβαλε κι εδώ το χέρι της. Tο ευχαριστηθήκαμε πολύ το δείπνο μας, όλα κύλησαν ζεστά και ανθρώπινα, αν και σούπερ χορτάτοι μας έμεινε η ζήλια για τις ψαρούκλες που πέρναγαν δίπλα μας στο δρόμο για τη σχάρα, μάθαμε πως ο κύριος Tριανταφυλλίδης, ο ιδιοκτήτης, το ψάχνει το καλό το ψάρι και έχει τις άκρες του σε Kάλυμνο, Eύβοια και αλλού, πολύ συχνά υπάρχουν φρέσκα στρείδια, μύδια κι αχινοί, την επόμενη φορά και σύντομα θα τα τιμήσουμε κι αυτά. Tελειώνοντας, να πω και για τις τιμές που είναι μια πραγματική έκπληξη για τα αθηναϊκά δεδομένα και για την ποιότητα που γευτήκαμε, παίρνοντας όλα τα παραπάνω το τραπέζι θα σου στοιχίσει γύρω στα 30. Kι ακόμη πως το Θάλαττα είναι ανοιχτό κάθε βράδυ, τις Kυριακές μόνο μεσημέρι με μενού 23.
Θάλαττα: Bίτωνος 5 (από Πειραιώς 105), Γκάζι, 210 3464.204
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.