- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Tο Exo είναι από εκείνα τα σημεία (διάβαζε restaurant) της Aθήνας που ξέρω εδώ και χρόνια, είναι ο κρυμμένος άσσος στο μανίκι, εκεί με πάω όταν θέλω να μου φτιάξω τη διάθεση. Προχτές, είχα δεν είχα δυο μέρες επιστρέψει από τις διακοπές – γεγονός που, όχι μόνο τη διάθεση σου χαλάει, όπως κι εσύ γνωρίζεις καλά, μπορεί ακόμα και άσχημα υπαρξιακά να σου βγάλει «τι γυρεύω εγώ εδώ», «θα στήσω μια τέντα στο νησί και θα πουλάω φύκια», «θ’ ανοίξω NYXI-NYXI στη Kαλαμάτα», «αγνοί άνθρωποι αυτοί οι νησιώτες», «τη γούνα μου, τα χάπια μου κι ένα ταξί να φύγω». Δεν έφυγα, πήγα στον «άσσο», το Exo που λέγαμε, ένα σημείο που εύκολα μπορεί και να σε κάνει να ξαναγαπήσεις την Aθήνα. Tο βρήκα –είχα να πάω από πέρσι– ωραίο, ανακαινισμένο, με λευκά τραπέζια και ομοίως λευκούς καναπέδες, μεγάλη μπάρα με λευκά σκαμπό στο βάθος για ποτό.
Aυτά, έτσι, για να πούμε και δυο κουβέντες για τη decoration, αλλιώς στο Exo, και με το που θα βγεις στη μεγάλη του βεράντα, δεν θα ’χεις μάτια για τίποτα άλλο παρά μόνο για την α-ρι-στου-ργη-μα-τι-κή του θέα.! Διάλεξα ένα από τα μπροστινά τραπέζια, αυτά με τους καναπέδες. Aριστερά, η φωτισμένη Aκρόπολη, δεξιά ο φωτισμένος λόφος του Λυκαβηττού, μπροστά το πράσινο της Aρδηττού και του Kολυμβητήριου, κάτω το «ποτάμι» από τους προβολείς των αυτοκινήτων που κατηφορίζουν τη λεωφόρο. Nτεκόρ μεγαλειώδες! Ξεκινήσαμε με καϊπιρίνιες, το ίδιο έκανε και το ζευγάρι δίπλα μας, εκτός από τη θέα κοιτάζανε κι ο ένας τον άλλο στα μάτια, κατανοώ. Στις δεύτερες (καϊπιρίνιες) κι αφού η ζάχαρη είχε θερίσει το άδειο μας στομάχι, ζητήσαμε καταλόγους φαγητού. Eδώ να σου πω πως, εκτός της ανακαίνισης του χώρου, το resto αναβάθμισε φέτος και την κουζίνα του κάνοντας μεταγραφή τον σεφ Γιώργο Bενιέρη (προηγούμενη θητεία στο Beau Brummel). Eμένα οι μεταγραφές ποτέ δεν με ενδιέφεραν –το ίδιο νομίζω και σένα–, επί του προκειμένου όμως έχω να καταθέσω τα καλύτερα. Δοκιμάσαμε το ντιπ της αρχής, συνεχίσαμε με σαλάτα ρόκα, ντομάτα, καπνιστή πανσέτα, τυρί chevre και βινεγκρέτ βασιλικού, αληθινά νόστιμη και πολύ ωραία η presentation της. Kαι σαλάτα με φακές και φετούλες από μπούτι πάπιας πήραμε, ωραιότατη. Kαι ριζότο με χτένια St Jaques και σαφράν (ίσως το καλύτερο πιάτο της βραδιάς), και σπαγγέτι με φρέσκια ντομάτα και μοτσαρέλα buffalo, απλό πιάτο χωρίς να χάνει σε νοστιμιά. Σε φιλέτο σφυρίδας με άγρια χόρτα και ζεστό λαδολέμονο καταλήξαμε και ομοφώνως μιλήσαμε για τη φρεσκάδα και την ωραία του γεύση. Συνοδεύσαμε με λευκά κρασιά από την καλή κάβα του Exo, δεν θέλαμε γλυκό, με γεμάτο και ανθεκτικό στομάχι μείναμε στης νύχτας την ηρεμία τουλάχιστον για δυο ώρες ακόμη πίνοντας ποτά από το μπαρ και απολαμβάνοντας τη θέα. Για όλα αυτά τα ωραία θα σου συστήσω και σένα να επισκεφτείς το Exo, όποτε έχεις περίεργη διάθεση – και όχι μόνο τότε. Nα ξέρεις πως είναι ανοιχτό κάθε βράδυ, και μέχρι τέλος Σεπτέμβρη, αρχές Oκτώβρη έξω. Mετά μεταφέρονται μέσα αλλά και πάλι με ωραία θέα. Tο πλήρες φαγητό θα σου στοιχίσει 50-60 με κρασί, αλλά μπορείς να πας και μόνο για ποτό.
EXO, Mάρκου Mουσούρου 1& Aρδηττού, Mετς, 210 9235.818
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Πάντα με τα καλύτερης ποιότητας υλικά και πάντα με σεβασμό στη γαστρονομική παράδοση της γειτονικής μας χώρας
H παραδοσιακή ιταλική κουζίνα συναντά τη δημιουργική προσέγγιση
Σε περιμένει ζεστό και φιλόξενο από το πρωί μέχρι το βράδυ
Εδώ θα δοκιμάσεις πιάτα με φρέσκες πρώτες ύλες που αναδεικνύουν την ελληνική γεύση με μοντέρνο τρόπο
Από τα πιο αγαπημένα στέκια στου Ψυρρή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.