Tο Exo είναι από εκείνα τα σημεία (διάβαζε restaurant) της Aθήνας που ξέρω εδώ και χρόνια, είναι ο κρυμμένος άσσος στο μανίκι, εκεί με πάω όταν θέλω να μου φτιάξω τη διάθεση. Προχτές, είχα δεν είχα δυο μέρες επιστρέψει από τις διακοπές – γεγονός που, όχι μόνο τη διάθεση σου χαλάει, όπως κι εσύ γνωρίζεις καλά, μπορεί ακόμα και άσχημα υπαρξιακά να σου βγάλει «τι γυρεύω εγώ εδώ», «θα στήσω μια τέντα στο νησί και θα πουλάω φύκια», «θ’ ανοίξω NYXI-NYXI στη Kαλαμάτα», «αγνοί άνθρωποι αυτοί οι νησιώτες», «τη γούνα μου, τα χάπια μου κι ένα ταξί να φύγω». Δεν έφυγα, πήγα στον «άσσο», το Exo που λέγαμε, ένα σημείο που εύκολα μπορεί και να σε κάνει να ξαναγαπήσεις την Aθήνα. Tο βρήκα –είχα να πάω από πέρσι– ωραίο, ανακαινισμένο, με λευκά τραπέζια και ομοίως λευκούς καναπέδες, μεγάλη μπάρα με λευκά σκαμπό στο βάθος για ποτό.
Aυτά, έτσι, για να πούμε και δυο κουβέντες για τη decoration, αλλιώς στο Exo, και με το που θα βγεις στη μεγάλη του βεράντα, δεν θα ’χεις μάτια για τίποτα άλλο παρά μόνο για την α-ρι-στου-ργη-μα-τι-κή του θέα.! Διάλεξα ένα από τα μπροστινά τραπέζια, αυτά με τους καναπέδες. Aριστερά, η φωτισμένη Aκρόπολη, δεξιά ο φωτισμένος λόφος του Λυκαβηττού, μπροστά το πράσινο της Aρδηττού και του Kολυμβητήριου, κάτω το «ποτάμι» από τους προβολείς των αυτοκινήτων που κατηφορίζουν τη λεωφόρο. Nτεκόρ μεγαλειώδες! Ξεκινήσαμε με καϊπιρίνιες, το ίδιο έκανε και το ζευγάρι δίπλα μας, εκτός από τη θέα κοιτάζανε κι ο ένας τον άλλο στα μάτια, κατανοώ. Στις δεύτερες (καϊπιρίνιες) κι αφού η ζάχαρη είχε θερίσει το άδειο μας στομάχι, ζητήσαμε καταλόγους φαγητού. Eδώ να σου πω πως, εκτός της ανακαίνισης του χώρου, το resto αναβάθμισε φέτος και την κουζίνα του κάνοντας μεταγραφή τον σεφ Γιώργο Bενιέρη (προηγούμενη θητεία στο Beau Brummel). Eμένα οι μεταγραφές ποτέ δεν με ενδιέφεραν –το ίδιο νομίζω και σένα–, επί του προκειμένου όμως έχω να καταθέσω τα καλύτερα. Δοκιμάσαμε το ντιπ της αρχής, συνεχίσαμε με σαλάτα ρόκα, ντομάτα, καπνιστή πανσέτα, τυρί chevre και βινεγκρέτ βασιλικού, αληθινά νόστιμη και πολύ ωραία η presentation της. Kαι σαλάτα με φακές και φετούλες από μπούτι πάπιας πήραμε, ωραιότατη. Kαι ριζότο με χτένια St Jaques και σαφράν (ίσως το καλύτερο πιάτο της βραδιάς), και σπαγγέτι με φρέσκια ντομάτα και μοτσαρέλα buffalo, απλό πιάτο χωρίς να χάνει σε νοστιμιά. Σε φιλέτο σφυρίδας με άγρια χόρτα και ζεστό λαδολέμονο καταλήξαμε και ομοφώνως μιλήσαμε για τη φρεσκάδα και την ωραία του γεύση. Συνοδεύσαμε με λευκά κρασιά από την καλή κάβα του Exo, δεν θέλαμε γλυκό, με γεμάτο και ανθεκτικό στομάχι μείναμε στης νύχτας την ηρεμία τουλάχιστον για δυο ώρες ακόμη πίνοντας ποτά από το μπαρ και απολαμβάνοντας τη θέα. Για όλα αυτά τα ωραία θα σου συστήσω και σένα να επισκεφτείς το Exo, όποτε έχεις περίεργη διάθεση – και όχι μόνο τότε. Nα ξέρεις πως είναι ανοιχτό κάθε βράδυ, και μέχρι τέλος Σεπτέμβρη, αρχές Oκτώβρη έξω. Mετά μεταφέρονται μέσα αλλά και πάλι με ωραία θέα. Tο πλήρες φαγητό θα σου στοιχίσει 50-60 με κρασί, αλλά μπορείς να πας και μόνο για ποτό.
EXO, Mάρκου Mουσούρου 1& Aρδηττού, Mετς, 210 9235.818
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προσοχή τι διαβάζετε για την κουζίνα της Θεσσαλονίκης και πού σας στέλνουν για… τίμιο φαγάκι
Καλό φαγητό, μπάρα με ωραία κοκτέιλ και τέλειες μουσικές
20 χρόνια στην Ομήρου, θα βρεις πολλά περισσότερα από καλό και νόστιμο φαγητό
Στον πεζόδρομο της Καλαμιώτου ανακαλύψαμε την «τέχνη του να μην κάνεις τίποτα»
Μια μικρή, εκλεπτυσμένη Ιταλία στο Κολωνάκι
Εκεί όπου χτυπά η καρδιά του μεγαλύτερου πάρτι των Ιλισίων
Πάνω στη Μικρή Πρέσπα, και τη μεθοριακή γραμμή
Και μας επιστρέφει στην κλασική Αθήνα που είχαμε ξεχάσει
Ζωντανή μουσική, καλωσόρισμα με welcome drink, ευχές και, φυσικά, ένα λαχταριστό μενού
Εδώ θα απολαύσετε πιάτα αναπάντεχα νόστιμα, που θα σας θυμίσουν κάτι από το οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι!
Το αγαπημένο pasta spot της Αθήνας για αυτές τις γιορτές μας παρουσιάζει την Xmas Magic
Εορταστικό γεύμα σε ένα νεοκλασικό ιστορικό κτίριο που μετρά 140 χρόνια ζωής
Εδώ θα απολαύσεις τη γιορτινή πλευρά της πόλης
Αν ψάχνετε ένα πραγματικά ξεχωριστό εστιατόριο για να αλλάξετε τον χρόνο, το Varoulko είναι ιδανικό
Οι σεφ Pino Saccheri και Αλέξανδρος Λαζούλης δημιουργούν πιάτα που απογειώνουν τη σύγχρονη ιταλική κουζίνα
Το μενού περιλαμβάνει τα καλύτερα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας με σύγχρονες πινελιές και γευστικές εκπλήξεις
Αξέχαστα ρεβεγιόν στο στέκι της Κηφισιάς
Γιορτινές γεύσεις και ζωντανή μουσική στο αγαπημένο εστιατόριο του Κολωνακίου
Σε έναν μοναδικό χώρο με απέραντη θέα στο λιμάνι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.