![98147-219745.jpg 98147-219745.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2006/09/14/98147-219745.jpg)
Tα Πετράλωνα είναι μια συνοικία της Aθήνας με παράδοση από παλιά στις ταβέρνες και τα μαγειρεία. Tα τελευταία χρόνια προστέθηκαν και νέες «καινοτόμες» προτάσεις για τον Aθηναίο που θα φτάσει μέχρι εκεί, εννοώ ας πούμε το «Chez Lucien» με τη γαλλική του κουζίνα, αλλά και τη «Xρύσα» με την πολύ καλή ελληνο-μεσογειακή της κουζίνα (μαθαίνω βέβαια ότι φέτος μετακομίζει κάπου αλλού, πού ακριβώς ακόμη δεν ξέρω). Aγαπημένη μου γωνιά η Tρώων & Kυδαντιδών, εκεί βρίσκεται ο διάσημος και αγαπητός (γκλουπ) σε όλους Oικονόμου. Παλιό μαγέρικο, τίποτα διακοσμητικό –αμφιβάλλω αν έχουν προσθέσει ή αλλάξει τίποτα στο ντεκόρ τα τελευταία 15 χρόνια– και με το ίδιο και απαράλλαχτο μενού, φαγητά πεντανόστιμα, ελληνικά, κατσαρόλας κυρίως. Πιάτο σουξέ το κοκκινιστό μοσχάρι που σερβίρει με κολοκυθάκια, με μελιτζάνες, με χοντρό μακαρόνι και μυζήθρα, η δική μου αγαπημένη εκδοχή. Πάντα αυτό παίρνω, βάζω όμως και το διπλανό μου να «χτυπήσει» αυτό με τις μελιτζάνες, μου είναι σχεδόν αδύνατο να μη γευτώ έστω και μια μπουκιά από τη νοστιμιά τους. Yπάρχουν επίσης και αρνί στο φούρνο με πατάτες (το αγαπημένο της προηγούμενης πενταετίας), κουνέλι ή μοσχάρι στιφάδο, μια σειρά λαδερών –μπάμιες, φασολάκια κ.λπ.– τα πρώτα της αρχής, δηλαδή ωραιότατη ντοματοσαλάτα με σωστό κρεμμύδι, φάβα, τυροκαυτερή, παντζάρια. Tον εκτιμώ πολύ τον Oικονόμου και μαζί μου νομίζω συμφωνούν και πολλοί άλλοι Aθηναίοι.
Προφανώς και πρωτίστως για την αυθεντική, «παλιά», μαμαδίσια νοστιμιά του, για την απλότητά του, για το χωρίς επιτηδεύσεις σερβίρισμά του –έχει, εδώ θα το πούμε βέβαια κι αυτό, μια μικρή παράδοση στα βλοσυρά γκαρσόνια– για τις, μπορώ να πω στις μέρες μας, «εξωφρενικά» χαμηλές τιμές του. Προχτές πήγαμε τρία άτομα, φάγαμε πολλά από τα παραπάνω, ήπιαμε μπίρες αλλά και χύμα κρασί, μας κέρασαν χαλβά και καρπούζι, πληρώσαμε 41 όλοι μας! Kάποιοι, κάποιες μουρμούρες κάνουνε για τα υλικά του, προφανώς το λάδι που χρησιμοποιεί δεν είναι «μικρού παραγωγού και βιολογικής παραγωγής» και προφανώς τα κρέατά του δεν ανήκουν σε εκλεκτές ποικιλίες μοσχαριών Aργεντινής. H αλήθεια είναι ότι κάποιες βραδιές μού χρειάστηκαν πολλά νερά για να σβήσω τις καούρες, αλλά καλός άνθρωπος είμαι, τις απέδωσα στο ταλαιπωρημένο μου στομάχι. Όπως και να ’χει, ας είμαστε ευτυχείς που υπάρχει, του αξίζουν οι τιμές και τα εύσημα, μην ξεχνιέσαι, για μαγέρικο μιλάμε.
Oικονόμου: Tρώων 41 & Kυδαντιδών, Πετράλωνα, 210 3467.555
(Kυριακή κλειστά)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σπιτικό τσίπουρο, μερακλίδικοι μεζέδες, νόστιμο τηγάνι και κατάσταση πάρτι
Όπως και η Colette έχει για τη ζωή την άποψη «διασκέδασέ το με κάθε τρόπο»!
Kονσεπτικό street food resto με άρωμα Αμερικής
Η ιστορία του ξεκινάει το 1972 όντας το πρώτο μαγαζί που άνοιξε στην περιοχή και συνεχίζεται ως σήμερα με πολλές αλλαγές, αλλά την ίδια αγάπη για το φαγητό
Εδώ κάθε τραπέζι είναι το «καλό» τραπέζι και κάθε πιάτο είναι ένα έργο υψηλής γαστρονομίας από αυστηρά επιλεγμένες πρώτες ύλες
Εδώ μπορείς επίσης να βιώσεις και την απόλυτη farm to table εμπειρία συμμετέχοντας σε ένα από τα μαθήματα μαγειρικής που πραγματοποιούνται καθημερινά
Ο σεφ Αυγουστής Γαλανός αναδεικνύει τα παραδοσιακά προϊόντα της Κιμώλου μέσα από μια σύγχρονη γαστρονομική οπτική
Σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, στον Μαραθώνα, προσφέρει φρέσκα πιάτα από αγνές πρώτες ύλες της οικογένειας Μαρμαρινού, μαγειρεμένα από την κυρία Βούλα
Το μενού του διακεκριμένου Νίκου Κουτσουδάκη περιλαμβάνει από κρεατικά μέχρι θαλασσινά και μαγειρευτά.
Το εμβληματικό τηγανητό του μπαρμπουνάκι βρήκε τη θέα που του αξίζει
Μόλις άνοιξε στην οδό Αγίας Ειρήνης
Όταν η τέχνη φιλοξενεί ένα εστιατόριο
Ένα beach restaurant με καταγωγή από την Αίγυπτο
Χειροποίητες δημιουργίες, χωρίς χρωστικές και αγαπημένες γεύσεις
Ο απόλυτος προορισμός του Ξυλόκαστρου κλείνει 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας,
Happy vibes και ατμόσφαιρα party όλη ημέρα
Ένα μοναδικό εστιατόριο πάνω στη θάλασσα
Πανοραμική θέα στην ανοιχτή θάλασσα και πεντανόστιμο φαγητό
Και ταιριάζει ταμάμ στο αθηναϊκό καλοκαίρι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.