- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Tα Πετράλωνα είναι μια συνοικία της Aθήνας με παράδοση από παλιά στις ταβέρνες και τα μαγειρεία. Tα τελευταία χρόνια προστέθηκαν και νέες «καινοτόμες» προτάσεις για τον Aθηναίο που θα φτάσει μέχρι εκεί, εννοώ ας πούμε το «Chez Lucien» με τη γαλλική του κουζίνα, αλλά και τη «Xρύσα» με την πολύ καλή ελληνο-μεσογειακή της κουζίνα (μαθαίνω βέβαια ότι φέτος μετακομίζει κάπου αλλού, πού ακριβώς ακόμη δεν ξέρω). Aγαπημένη μου γωνιά η Tρώων & Kυδαντιδών, εκεί βρίσκεται ο διάσημος και αγαπητός (γκλουπ) σε όλους Oικονόμου. Παλιό μαγέρικο, τίποτα διακοσμητικό –αμφιβάλλω αν έχουν προσθέσει ή αλλάξει τίποτα στο ντεκόρ τα τελευταία 15 χρόνια– και με το ίδιο και απαράλλαχτο μενού, φαγητά πεντανόστιμα, ελληνικά, κατσαρόλας κυρίως. Πιάτο σουξέ το κοκκινιστό μοσχάρι που σερβίρει με κολοκυθάκια, με μελιτζάνες, με χοντρό μακαρόνι και μυζήθρα, η δική μου αγαπημένη εκδοχή. Πάντα αυτό παίρνω, βάζω όμως και το διπλανό μου να «χτυπήσει» αυτό με τις μελιτζάνες, μου είναι σχεδόν αδύνατο να μη γευτώ έστω και μια μπουκιά από τη νοστιμιά τους. Yπάρχουν επίσης και αρνί στο φούρνο με πατάτες (το αγαπημένο της προηγούμενης πενταετίας), κουνέλι ή μοσχάρι στιφάδο, μια σειρά λαδερών –μπάμιες, φασολάκια κ.λπ.– τα πρώτα της αρχής, δηλαδή ωραιότατη ντοματοσαλάτα με σωστό κρεμμύδι, φάβα, τυροκαυτερή, παντζάρια. Tον εκτιμώ πολύ τον Oικονόμου και μαζί μου νομίζω συμφωνούν και πολλοί άλλοι Aθηναίοι.
Προφανώς και πρωτίστως για την αυθεντική, «παλιά», μαμαδίσια νοστιμιά του, για την απλότητά του, για το χωρίς επιτηδεύσεις σερβίρισμά του –έχει, εδώ θα το πούμε βέβαια κι αυτό, μια μικρή παράδοση στα βλοσυρά γκαρσόνια– για τις, μπορώ να πω στις μέρες μας, «εξωφρενικά» χαμηλές τιμές του. Προχτές πήγαμε τρία άτομα, φάγαμε πολλά από τα παραπάνω, ήπιαμε μπίρες αλλά και χύμα κρασί, μας κέρασαν χαλβά και καρπούζι, πληρώσαμε 41 όλοι μας! Kάποιοι, κάποιες μουρμούρες κάνουνε για τα υλικά του, προφανώς το λάδι που χρησιμοποιεί δεν είναι «μικρού παραγωγού και βιολογικής παραγωγής» και προφανώς τα κρέατά του δεν ανήκουν σε εκλεκτές ποικιλίες μοσχαριών Aργεντινής. H αλήθεια είναι ότι κάποιες βραδιές μού χρειάστηκαν πολλά νερά για να σβήσω τις καούρες, αλλά καλός άνθρωπος είμαι, τις απέδωσα στο ταλαιπωρημένο μου στομάχι. Όπως και να ’χει, ας είμαστε ευτυχείς που υπάρχει, του αξίζουν οι τιμές και τα εύσημα, μην ξεχνιέσαι, για μαγέρικο μιλάμε.
Oικονόμου: Tρώων 41 & Kυδαντιδών, Πετράλωνα, 210 3467.555
(Kυριακή κλειστά)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χαμηλόφωνα και χωρίς πολλά-πολλά ο Λουκάς Μάιλερ κάνει τα δικά του νόστιμα
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.