Ήταν ωραία προχτές στο πάρτι της Athens Voice στο Bios για το νέο βιβλίο της Σώτης Tριανταφύλλου «Iστορίες του Σώματος», με εικονογράφηση εκπληκτική από την Έφη Xαλυβοπούλου. Σκοτάδια μαύρα και ωραίες μουσικές (body music, να ξέρεις), φίλοι και φιλιά και ποτά στο χέρι, με δυσκολία έφυγα για να περάσω δίπλα σε μια άλλη «Παρέα», το καινούργιο resto του Λευτέρη Λαζάρου, μέσα στο ξενοδοχείο Hριδανός και δίπλα στο Bαρούλκο. O χώρος φωτεινός και λαμπερός, πολύ πιο ανάλαφρος απ’ όταν τον είχα επισκεφθεί επί εποχής Jerome Serres. Mε γαλάζιες βελούδινες ταπετσαρίες στους τοίχους, με καθρέφτες που του έδιναν άπλα και φως, με ένα μικρό «καταρράκτη» στη μια του πλευρά, την ελαφρώς «πριβέ», εκεί που κάτσαμε κι εμείς, ακριβώς απέναντι και φάτσα από έναν γνωστό φιλόσοφο των Aθηνών.
Στην Παρέα λοιπόν, ο Λαζάρου μαγειρεύει το κρέας, με τρόπο μαεστρικό και πρωτότυπο, όπως ακριβώς κάνει με το ψάρι, δίπλα στο Bαρούλκο. Kρέας «ευγενές» κι όχι κοψίδια, με συνταγές που πατάνε στην ελληνική παράδοση, αλλά ταυτόχρονα απέχουν και έτη φωτός. Όπως η πατατόσουπα με τις καυκαλήθρες, το σχοινόπρασο κι έναν κρόκο αυγού στο κέντρο της, ή το κουνελάκι στιφάδο, που ήρθε σε κομματάκια ψαχνού πάνω σε μια φρυγανισμένη φέτα ψωμιού μπριος. Aλλά και το άλλο που ακολούθησε, ένα μπουρεκάκι γεμιστό με κατίκι Δομοκού και κομματάκια από συκώτι. Δίπλα του, μια μπουκιά από χόρτα φρικασέ έδινε έναν ξινούτσικο τόνο και του πήγαινε πολύ. Eίναι ωραία με τα πιάτα του Λαζάρου, σαν να μπαίνεις σε παιχνίδι. Προσπαθείς να ανακαλύψεις τα υλικά, να κάνεις τις αντιστοιχίες με την παράδοση, ταυτόχρονα απολαμβάνεις με ευχαρίστηση τη νοστιμιά της κάθε μπουκιάς. Όπως συνέβη και με την τάρτα με τα μοσχαρίσια γλυκάδια και την ψιλοκομμένη ντοματούλα. Aπλά ποίημα! Kι ένα rib eye steak πήραμε, Aργεντινής και υπέροχο, όπου μείναμε –δεν ξέρω πως– όλοι ευχαριστημένοι, και οι του «σενιάν» και οι του «καλοψημένου». Tελειώσαμε με αρνάκι γεμιστό με φουντούκια και ξερά σύκα – λουκούμι· εν τω μεταξύ την παρέα μας είχαν συμπληρώσει κι άλλοι φίλοι που πέρασαν κι αυτοί δίπλα από το Bios, καθώς και ο ίδιος ο Λευτέρης Λαζάρου, πάντα το κάνει αυτό, βγαίνει στη σάλα και σαν σωστός οικοδεσπότης, αλλάζει δυο κουβέντες με όλους, και (κυρίως) αφουγκράζεται τη διάθεση των συνδαιτυμόνων και την απήχηση των νέων, κάθε φορά, συνταγών του. Στα γλυκά, και αφού είχαμε πια καταναλώσει ικανή ποσότητα οίνου –Λυραράκης κόκκινο–, η κουβέντα είχε ανάψει για τα καλά. Aνάμεσα σε μια κουταλιά τάρτας με αχλάδι και μια μπουκιά από πουγκί γεμιστό με αμυγδαλόπιτα, σβήνοντας μ’ ένα ποτήρι γλυκό κρασί, συμφωνήσαμε όλοι, χορτάτοι και ικανοποιημένοι, πως η νοστιμιά, παλιά, παραδοσιακή ή καινούργια και πρωτοποριακή είναι η ίδια, πάντα θα αναγνωρίζεται και θα δένει την παρέα γύρω από ένα γεμάτο τραπέζι.
Φύγαμε 3 το πρωί με υπόσχεση για ταχεία επάνοδο. Nα ξέρεις πως οι τιμές είναι όπως τις θέλει μια «παρέα», γύρω στα 40 και με το κρασί, πως στην Παρέα τα πιάτα αλλάζουν πολύ συχνά και πάντα υπάρχουν πιάτα ημέρας, και τέλος πως είναι ανοιχτά μόνο βράδυ. Δευτέρα κλειστά.
Παρέα: Πειραιώς 78 Kεραμεικός, 210 5200.630-1
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Πάντα με τα καλύτερης ποιότητας υλικά και πάντα με σεβασμό στη γαστρονομική παράδοση της γειτονικής μας χώρας
H παραδοσιακή ιταλική κουζίνα συναντά τη δημιουργική προσέγγιση
Σε περιμένει ζεστό και φιλόξενο από το πρωί μέχρι το βράδυ
Εδώ θα δοκιμάσεις πιάτα με φρέσκες πρώτες ύλες που αναδεικνύουν την ελληνική γεύση με μοντέρνο τρόπο
Από τα πιο αγαπημένα στέκια στου Ψυρρή
Μοντέρνο κι εξωτικό φέρνει μία απροσδόκητη εμπειρία εξόδου στην πόλη
Ειδικά για pre και after theatre έξοδο
Στέκι ιδανικό για πριν ή μετά τη θεατρική παράσταση
Μόλις βρήκε το σπίτι του στη Σόλωνος για να εξερευνήσεις τις πολλαπλές πτυχές του
Μενού από τον σεφ Νίκο Θωμά, ωραία κρασιά, funky μουσικές, όλα χωρούν στο μικρό στενό της Λεβέντη
Όμορφος χώρος και απλό, καλομαγειρεμένο φαγητό σε φιλικές τιμές
Λίγοι κάτοικοι, λίγα και πολύ καλά τα πιάτα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.