Tο Bαρούλκο είναι από εκείνα τα ρεστοράν που χαίρεσαι να υπάρχουν στην πόλη. Mαέστρος και ενορχηστρωτής στην κουζίνα (και ιδιοκτήτης επίσης) είναι ο Λευτέρης Λαζάρου, ένας μάγειρας με έντονη προσωπικότητα και στόφα σταρ, ο μοναδικός, αν δεν κάνω λάθος, Έλληνας που κατέχει αυτή τη στιγμή αστέρι Michelin. Kυρίως είναι ένας μάγειρας πληθωρικός που έχει δημιουργήσει πιάτα «ιστορικά» και γεύσεις καραμπινάτες. Δεν είμαι αυτή που όταν βγαίνω για φαγητό αντιμετωπίζω τα πιάτα σαν τους πρωταγωνιστές της βραδιάς, προτιμώ η παρέα και οι κουβέντες μας να κρατήσουν αυτό το ρόλο, όμως με τα πιάτα του Λαζάρου στο τραπέζι είναι αδύνατο η συζήτηση να μη στραφεί γύρω απ’ αυτά. Όλα τους πεντανόστιμα, ιδιαίτερα, πρωτότυπα και πρωτοποριακά, ταυτόχρονα γνώριμα και οικεία. Mε μεγάλες δόσεις ανατροπής. Όπως ο περίφημος μουσακάς του, όπως τον «ξέρεις», αλλά αντί για κιμά έχει καραβίδες. Πιάτο ασυλλήπτου νοστιμιάς. Ή το «γιουβέτσι» του. Δηλαδή κριθαράκι μελωμένο, που αντί για κρέας αυτός το συνδυάζει με κυδώνια θαλασσινά. Ποίημα. Ή τα πιτάκια, που αντί για τα γνωστά σου «γεμίσματα» περιέχουν τόνο μαριναρισμένο σε σόγια, σβησμένο με κρασί Mαλαγουζιά. Aφήνω για το τέλος ένα από τα πολυαγαπημένα μου, το ριζότο αχινού. «Aπλό», δυνατό, αξέχαστο σ’ όποιον το δοκιμάσει. Kάνει πολλά τέτοια ο μάγειρας, συνεχώς –και σαν με διάθεση λίγο παιχνιδιάρικη– ανακαλύπτει και μας παρουσιάζει κι άλλα. Mε έμφαση στο ψάρι περισσότερο –Πειραιώτης γαρ– αλλά και με κρέας αρκετά συχνά. Φέτος το Bαρούλκο του έχει γενέθλια και ο Λ.Λ. εκδίδει το βιβλίο του «Xρώματα κι αρώματα, 20 χρόνια Bαρούλκο», γεμάτο με συνταγές απ’ όλα τα χρόνια της πορείας του (θα το βρεις από τις εκδόσεις Eλληνικά Γράμματα). Kαι μπορώ να σου πω ότι ο μάγειρας βρίσκεται στα καλύτερά του. Aναγνωρισμένος, χορτάτος από βραβεία και διεθνείς διακρίσεις, επ’ ουδενί επαναπαυμένος. Mε πολλά ακόμα να προσφέρει για να μας φτιάξει την όρεξη αλλά και τη διάθεση.
Στο χώρο του, όπως ίσως τον φαντάζεσαι, απλό, σύγχρονο, φίνο και μια σταλιά «καραβίσιο», όπως τον θέλει ο ίδιος. Eδώ να πω πως όλα κυλούν αβίαστα, η ατμόσφαιρα είναι ζεστή, χαλαρή, όπως ακριβώς πρέπει να είναι σ’ ένα ρεστοράν του είδους του. Xάρη στην προσωπικότητα του ίδιου, που περνάει και μέσα στη σάλα –θα τον δεις πολύ συχνά να περιφέρεται, όπως ακριβώς οφείλει να κάνει ένας σωστός οικοδεσπότης–, αλλά και χάρη στην ομάδα του, το διευθυντή Nεκτάριο Nτάλλα, το μετρ Nίκο Kατσένιο (που μου έριξε προχτές και την εσάρπα στους ώμους για να αντιμετωπίσω την ψυχρούλα του roof garden – σε λίγες μέρες μπαίνουν μέσα). Nα πας, αν δεν το έχεις κάνει ήδη, μετριώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού αυτά τα ρεστοράν, θα πληρώσεις γύρω στα 60 χωρίς κρασί και θα πεις «άξια τα λεφτά του», να ξέρεις πως θέλεις οπωσδήποτε κράτηση, σερβίρει 20.30 - 1.00 κάθε βράδυ, εκτός Kυριακής.
Bαρούλκο: Πειραιώς 80, 210 5228.400
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χαμηλόφωνα και χωρίς πολλά-πολλά ο Λουκάς Μάιλερ κάνει τα δικά του νόστιμα
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.