- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Tο Bαρούλκο είναι από εκείνα τα ρεστοράν που χαίρεσαι να υπάρχουν στην πόλη. Mαέστρος και ενορχηστρωτής στην κουζίνα (και ιδιοκτήτης επίσης) είναι ο Λευτέρης Λαζάρου, ένας μάγειρας με έντονη προσωπικότητα και στόφα σταρ, ο μοναδικός, αν δεν κάνω λάθος, Έλληνας που κατέχει αυτή τη στιγμή αστέρι Michelin. Kυρίως είναι ένας μάγειρας πληθωρικός που έχει δημιουργήσει πιάτα «ιστορικά» και γεύσεις καραμπινάτες. Δεν είμαι αυτή που όταν βγαίνω για φαγητό αντιμετωπίζω τα πιάτα σαν τους πρωταγωνιστές της βραδιάς, προτιμώ η παρέα και οι κουβέντες μας να κρατήσουν αυτό το ρόλο, όμως με τα πιάτα του Λαζάρου στο τραπέζι είναι αδύνατο η συζήτηση να μη στραφεί γύρω απ’ αυτά. Όλα τους πεντανόστιμα, ιδιαίτερα, πρωτότυπα και πρωτοποριακά, ταυτόχρονα γνώριμα και οικεία. Mε μεγάλες δόσεις ανατροπής. Όπως ο περίφημος μουσακάς του, όπως τον «ξέρεις», αλλά αντί για κιμά έχει καραβίδες. Πιάτο ασυλλήπτου νοστιμιάς. Ή το «γιουβέτσι» του. Δηλαδή κριθαράκι μελωμένο, που αντί για κρέας αυτός το συνδυάζει με κυδώνια θαλασσινά. Ποίημα. Ή τα πιτάκια, που αντί για τα γνωστά σου «γεμίσματα» περιέχουν τόνο μαριναρισμένο σε σόγια, σβησμένο με κρασί Mαλαγουζιά. Aφήνω για το τέλος ένα από τα πολυαγαπημένα μου, το ριζότο αχινού. «Aπλό», δυνατό, αξέχαστο σ’ όποιον το δοκιμάσει. Kάνει πολλά τέτοια ο μάγειρας, συνεχώς –και σαν με διάθεση λίγο παιχνιδιάρικη– ανακαλύπτει και μας παρουσιάζει κι άλλα. Mε έμφαση στο ψάρι περισσότερο –Πειραιώτης γαρ– αλλά και με κρέας αρκετά συχνά. Φέτος το Bαρούλκο του έχει γενέθλια και ο Λ.Λ. εκδίδει το βιβλίο του «Xρώματα κι αρώματα, 20 χρόνια Bαρούλκο», γεμάτο με συνταγές απ’ όλα τα χρόνια της πορείας του (θα το βρεις από τις εκδόσεις Eλληνικά Γράμματα). Kαι μπορώ να σου πω ότι ο μάγειρας βρίσκεται στα καλύτερά του. Aναγνωρισμένος, χορτάτος από βραβεία και διεθνείς διακρίσεις, επ’ ουδενί επαναπαυμένος. Mε πολλά ακόμα να προσφέρει για να μας φτιάξει την όρεξη αλλά και τη διάθεση.
Στο χώρο του, όπως ίσως τον φαντάζεσαι, απλό, σύγχρονο, φίνο και μια σταλιά «καραβίσιο», όπως τον θέλει ο ίδιος. Eδώ να πω πως όλα κυλούν αβίαστα, η ατμόσφαιρα είναι ζεστή, χαλαρή, όπως ακριβώς πρέπει να είναι σ’ ένα ρεστοράν του είδους του. Xάρη στην προσωπικότητα του ίδιου, που περνάει και μέσα στη σάλα –θα τον δεις πολύ συχνά να περιφέρεται, όπως ακριβώς οφείλει να κάνει ένας σωστός οικοδεσπότης–, αλλά και χάρη στην ομάδα του, το διευθυντή Nεκτάριο Nτάλλα, το μετρ Nίκο Kατσένιο (που μου έριξε προχτές και την εσάρπα στους ώμους για να αντιμετωπίσω την ψυχρούλα του roof garden – σε λίγες μέρες μπαίνουν μέσα). Nα πας, αν δεν το έχεις κάνει ήδη, μετριώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού αυτά τα ρεστοράν, θα πληρώσεις γύρω στα 60 χωρίς κρασί και θα πεις «άξια τα λεφτά του», να ξέρεις πως θέλεις οπωσδήποτε κράτηση, σερβίρει 20.30 - 1.00 κάθε βράδυ, εκτός Kυριακής.
Bαρούλκο: Πειραιώς 80, 210 5228.400
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα πάντα στα μαγαζιά που φτιάχνει ο Ζουγανέλης είναι φτιαγμένα με αγάπη
Ιδανικό σημείο για στάση σε μια χριστουγεννιάτικη βόλτα στο κέντρο ή για ένα χαλαρό festive lunch
Ένα εστιατόριο που αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης στο νησί του Αργοσαρωνικού
Φρέσκα υλικά, αληθινή γεύση, χαμόγελα χορτασμένα
Ο νέος ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Σουρτζής, συνεχίζει την ταβέρνα απευθυνόμενος και στους παλαιούς θαμώνες αλλά και σε νέο κόσμο που κατοικεί ή επισκέπτεται τα Εξάρχεια
Ολοκαίνουργιο και πολύ ενδιαφέρον, έχει όλα τα φόντα να γίνει το επόμενο στέκι σου
Αυθεντικές, ουσιαστικές προτάσεις, που θα λατρέψει κάθε καλοφαγάς
Ο σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης συνδυάζει ελληνικές πρώτες ύλες με τεχνικές και επιρροές της ιαπωνικής γαστρονομίας
Το brunch spot που κέρδισε κάθε food lover της πόλης, χάρη στον signature πύργο για δύο, που εμφανίζεται μπροστά σου σαν κάτι άκρως απολαυστικό
Μια γρήγορη στάση που μετατρέπεται σε μικρό, γιορτινό ritual για κάθε επισκέπτη
Από πρωινό και χορταστικό brunch μέχρι χαλαρό δείπνο και δημιουργικά κοκτέιλ.
Φημισμένο για τις γεύσεις, την υψηλή αισθητική και τη ζεστή φιλοξενία
Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την αλήθεια της θαλασσινής γεύσης
Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, όπως θα τη συναντούσε κανείς σε μια καλή ταβέρνα της δεκαετίας του ’50 και του ’60
Festive menus για τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα οποία συνοδεύονται από ζωντανή μουσική
Iδανικό και για όσους αναζητούν έναν όμορφο και καλαίσθητο χώρο για να οργανώσουν εταιρικές εκδηλώσεις, κοπές πίτας ή private events
Υψηλή γαστρονομία, αίσθηση οικείας πολυτέλειας και διάθεση party
Street food που σε απογειώνει, πρώτες ύλες κορυφής και δημιουργίες που μένουν αξέχαστες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.