- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Καπνιστό σκουμπρί που ψαρεύεται κάπου κοντά στη Θεσσαλονίκη, χέλι καπνιστό από την Άρτα, τσίπουρο από κάποιο μερακλή παραγωγό που το βγάζει στο χωριό Θεσπρωτικό της Πρέβεζας, κρασί Μαλαγουζιά από Ναυπακτία... να βάλω κι ένα χταποδάκι ψητό με καραμελωμένα κρεμμύδια; Να βάλετε, κύριε Βασίλη.
Μελωδικόν Γαστρηδονιστήριον... Τι; Θα σου εξηγήσω. Άνοιξε πριν δυο μήνες στην πλατεία Θεάτρου. Ακούς live μουσικές μιας παρέας μουσικόφιλων Αρτινών, μεταξύ αυτών και ο «πανεπιστήμονας» στο μπουζούκι Χρήστος Σιάνας και τρως fusion μεσογειακή κουζίνα, με υλικά επιλεγμένα μέχρι την τελευταία ελιά. Γι’ αυτό Μελωδικόν, γι’ αυτό και Γαστρηδονιστήριον, γιατί είμαστε πολλοί εμείς που πιστεύουμε ότι η ηδονή του ουρανίσκου είναι πρώτη στην τριάδα των μεγάλων απολαύσεων της ζωής.
Ένα ρεμπετάδικο για νεολαίους; «Όλοι είμαστε λάτρεις του κέντρου. Ειδικά στα πέριξ της πλατείας Θεάτρου, υπάρχουν ρεμπετάδικα που είναι εδώ 40 χρόνια. Θέλαμε να εναρμονιστούμε με την ιδιοσυγκρασία και τη φιλοσοφία της περιοχής, θέλαμε να εντάξουμε στην παράδοση αυτή και τη νεολαία του σήμερα. Έτσι, το Μελωδικόν Γαστρηδονιστήριον προσελκύει πολυσυλλεκτικό κόσμο. Από ανθρώπους στην ηλικία των μπαμπάδων μας που γουστάρουν τα λαϊκά-ρεμπέτικα, μέχρι γνωστούς, φίλους και τις παρέες τους που είναι 20-30» μου λέει ο ιδιοκτήτης Αποστόλης Βουλγαράκης. Από το...«Θεάτρου» τι κρατήσατε; «Όλο το μαγαζί είναι σουρεάλ, αυτή τη στιγμή είναι μέσα τεχνικοί και δουλεύουν... Θα έχει εικαστικές παρεμβάσεις. Ας πούμε, κορμούς δέντρων στο ταβάνι απ’ όπου θα κρέμονται μια κούνια, ένας παλιός χαρταετός και διάφορα πράγματα που δημιουργούν ένα θεατρικό σκηνικό». Να παραγγείλετε οπωσδήποτε χταποδάκι με καραμελωμένα κρεμμύδια και σκουμπρί καπνιστό, που λέγαμε, καταπληκτικό ριζότο θαλασσινών και πολύ νόστιμα κρεατικά. Οπωσδήποτε σαλάτα «Πλατεία Θεάτρου» για τη μέση. Καρύδι, ρόδι, λιαστή ντομάτα, προσούτο, μανούρι και φιστίκι Αιγίνης. Στα συν τα λαχανικά και όλες οι πρώτες ύλες που είναι ολόφρεσκες (η αγορά είναι είκοσι μέτρα μακριά).
Το καλύτερο timing μάλλον είναι τώρα για να ανοίξει κανείς ένα εστιατόριο στην πλατεία Θεάτρου. Το παλιό, καλό σημείο που μάζευε κάποτε όλη την Αθήνα (Guru), μετά από μια περίοδο άσχημης «σκοτεινιάς», τώρα αρχίζει να ξανασυζητιέται. Η Διπλάρειος είναι place to be, σχεδόν όλη η Αθήνα έχει περάσει από την έκθεση «Strange Cities: Athens» της Στέγης αλλά και από το πάρτι της Athens Voice μόλις πριν λίγες μέρες (να τα λέμε κι αυτά). Κι αν δεν έχουν ήδη πάει, έχουν ακούσει. Και το έχουν πει στους φίλους τους. Τα μεγάλα στέκια, άλλωστε, πρώτα συζητιούνται και μετά γίνονται πραγματικά μεγάλα στέκια. Καρύτση, Αγ. Ειρήνης, μήπως τώρα αρχίσουμε να πηγαίνουμε όλοι στην πλατεία Θεάτρου; Ευχαρίστως.
Πλατεία Θεάτρου 14, 211 4119700, κλειστά Δευτέρα
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Πάντα με τα καλύτερης ποιότητας υλικά και πάντα με σεβασμό στη γαστρονομική παράδοση της γειτονικής μας χώρας
H παραδοσιακή ιταλική κουζίνα συναντά τη δημιουργική προσέγγιση
Σε περιμένει ζεστό και φιλόξενο από το πρωί μέχρι το βράδυ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.