Υμνήθηκε, δοξάστηκε, τεσταρίστηκε ανηλεώς και συνεχίζει να γευσιγνωσεί με μεσογειακή χάρη η κουζίνα αυτού του εστιατορίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Που ξεκίνησε από τη Χαλκιδική, στη Νέα Φώκια για την ακρίβεια, όπου εκεί όμως κατοικοεδρεύει στην εξαίσια από πλευράς δροσιάς και look κεντρικής πλατείας. Δύο είναι οι Μασσαλίες από ό,τι καταλάβατε, αλλά επειδή είναι νωρίς ακόμη για βουτιές και μετέπειτα οινοποσίες στο πρώτο πόδι, ας επικεντρώσουμε στην αστική, την εντός έδρας.
Άνοιξε τζαμαρίες, έβγαλε τραπεζάκια έξω, και μεσημέρι - βράδυ σκορπίσει ευωδίες στη γειτονιά. Και λάνσαρε τον εαρινό της κατάλογο και πολλή χαρά εσκόρπισε στους εν τω στέκι αυτό μαχαιροκουταλοπηρονοφάγους προσερχόμενους, κρέας ή ψάρι, δεν θα μαλώσουμε τώρα, όλα θαυμαστά είναι, αλλά το παρόν ποστ, στο κρέας θα επικεντρώσει, γιατί κρέας δοκίμασε. Λοιπόν, το νέο πιάτο με μοσχαρίσιο σουβλάκι, αντικριστά με το, άρτι αφιχθέν επίσης, μπιφτέκι που κολυμπά σε σάλτσα πεκορίνο, είναι ζουμερά και φίνα!
Δίπλα και η κλάσικ πια τηγανιά αλλά και η παντσέτα με ανάμεικτο πουρέ από φασόλι, μανιτάρια και σάλτσα μουστάρδας - δενδρολίβανο να συνομιλούν με μοσχαράκια ραγού με λιαστή ντομάτα και μανιτάρια, σερβιρισμένα με χυλοπίτες αρωματισμένες με θυμάρι. Εύφημος μνεία στο Πολίτικο σαγανάκι με αβγά και σουτζούκι Μιράν, όπου εφορμήσαμε ως πιλότοι καμικάζι, πολυβολώντας κάθετα με μπουκιές αφράτου ψωμιού!
Άσπρο κρασί ετικέτας Λευκός Ελέφαντας, που είναι, ας μου επιτραπεί ο νεολογισμός, «ποπ κάζουαλ», αφού λόγω ντιζάιν της φιάλης και της δροσερής και μεστής γεύσης, παρατήρησα πως σκοράρει στα τραπέζια ως πρόταση των παιδιών. Και να παρασημοφορήσω τη μελιτζανοσαλάτα, τη χωριάτικη με το κριθαροκούλουρο, τον σεφ, τα μαγέρια και το προσωπικό όλο. Με τα μαύρα κομψά μπλουζάκια τους, με τον άσπρο κόκκορα, σήμα κατατεθέν και τελάλη της «Μασσαλίας», συνηγόρησαν ώστε όλα να αστράφτουν και να μοιράζουν χαρά, σεβασμό και πάνω από όλα υπέρτατη απόλαυση.
Είπαμε! Είναι ένα μεσογειακό εστιατόριο που η φαντασία, το μπρίο και τα μυστικά της κουζίνας του μόνο με το αντίστοιχο αδελφάκι της Χαλκιδικής μπορούν να κοντραριστούν. Αλλά είναι νωρίς ακόμα για βουτιές στο πρώτο πόδι, οπότε ακόμα στηρίζουμε, διαδίδουμε, λατρεύουμε αυτό. Του κέντρου της Θεσσαλονίκης, όπου όλοι το αγαπούν και αυτό εμπιστεύονται.
Μανουσογιαννάκη και Φιλικής Εταιρείας, 2314003714
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χαμηλόφωνα και χωρίς πολλά-πολλά ο Λουκάς Μάιλερ κάνει τα δικά του νόστιμα
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.