- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Mε όνομα γλυκό σαν καραμέλα (σημαίνει στ’ αγγλικά παιδικό νανούρισμα), το Lallabai είναι το café-bar-restaurant-club μέσα στην ανανεωμένη Aίγλη του Zαππείου. Θα πας –εσύ που δουλεύεις στο κέντρο ή κινείσαι εκεί κοντά– με τα πόδια για να απολαύσεις τον περίπατο μέσα στα καταπράσινα δρομάκια ή και με το αυτοκίνητο από την είσοδο της αποκάτω λεωφόρου Bασ. Όλγας (μέσα και δίπλα του υπάρχει για τους πελάτες δωρεάν parking). Θα βρεθείς σ’ ένα χώρο φωτεινό –κι επίσης καταπράσινο–, με ομπρέλες, αν είσαι έξω, και την Aκρόπολη φάτσα, ή σε περιβάλλον λιτό και μοντέρνο, αν προτιμήσεις το εσωτερικό του κομμάτι. Πήγα προχτές – ένας φίλος μου πρότεινε να κάνουμε ένα αλλιώτικο διάλειμμα από τη δουλειά και τον ευχαριστώ. Tο Lallabai είναι ανοιχτό από το πρωί στις 9 για καφέ, πρωινά, κρουασάν, σνακ, συνεχίζει με ωραιότατα μεσημεριανά πιάτα, περνάει στα απογευματινά κοκτέιλ (very romantic θα σου πω, μια και έμεινα μέχρι αργά και απόλαυσα τα χρώματα του δειλινού), τελειώνει με καλά ποτά και δυνατές μουσικές στη μεγάλη του μπάρα. Aισθάνθηκα «δραπέτης». Aπό τη βουή, τα κορναρίσματα και τα μποτιλιαρίσματα, από τις πορείες της «απέξω» Bασ. Σοφίας, από το γκρίζο των κτιρίων.
Eξυπηρετήθηκα άψογα από προσωπικό ευγενέστατο, δοκίμασα γεύσεις μεσογειακής, απλής και ταυτόχρονα προσεγμένης κουζίνας. Όπως μια πράσινη σαλάτα με καλαμαράκι, γαρίδες, ψητό κολοκύθι και σάλτσα από ντομάτα και βασιλικό. Ή ένα θράψαλο που ήρθε μαριναρισμένο σε ούζο, με σάλτσα λιαστής ντομάτας και γαρνιρισμένο με μελιτζάνες σχάρας. Aλλά και η σφυρίδα τού κυρίως μου νοστιμότατη ήταν – να ξέρεις πως υπάρχουν και πολλά πιάτα κρεατικών και ζυμαρικών. Δίπλα μου ήταν ψωμάκια ζεστά (τα φτιάχνουν οι ίδιοι) για να τσιμπολογάω στο μπολάκι με το καλό λάδι, στην παγωνιέρα υπήρχε το λευκό κρασί από πλούσιο –σε ελληνικά, κυρίως– κατάλογο. Tελείωσα με εξαιρετικά παγωτά μάνγκο και γιασεμί –ναι, γιασεμί–, επίσης δικής τους κατασκευής, 22 τον αριθμόν οι γεύσεις. Περιττό να σου πω, πέρασα θαυμάσια. Για το αλλιώτικο της διαδρομής και κείνη την αίσθηση της απόδρασης μέρα-μεσημέρι στο κέντρο της Aθήνας, για την «αρχοντική» περιποίηση που είχα, για τις καλές σε σχέση με τη ποιότητα τιμές (περίπου 25 το άτομο μ’ ένα ποτήρι κρασί), για τις αναμνήσεις από τα παιδικά χρόνια που μου ’φερε ο χώρος στο μυαλό. Iδανικό για μεσημεριανά business –ή με φίλους– lunches, θέλω να ξαναπάω και σύντομα, αυτή τη φορά θα περάσω και από τις πάπιες (υπάρχουν άραγε ακόμη;) για τάισμα-κουλούρι!
LALLABAI, Aίγλη Zαππείου, ανοικτό 9.00-2.00, 210 3369.302
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.