- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Για το εν λόγω πληροφορήθηκα με τον πιο σίγουρο και έγκυρο τρόπο: τις φήμες. Aνοιχτό εδώ και 2-3 εβδομάδες, πάνω στον πιο πολυσύχναστο πεζόδρομο της πλατείας Kολωνακίου, την Tσακάλωφ, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα απλό, καθημερινό σουβλατζίδικο, ταυτόχρονα όμως είναι και τελείως διαφορετικό. Έχει χιούμορ και τρελές επιγραφές στους τοίχους, «αγαπητοί πελάτες μη θορυβείτε, τα σουβλάκια ταράζονται στο ψήσιμο», έχει απίστευτη συσκευασία (με χαρτί που πάνω του έχει το πασίγνωστο καρό ντεσέν των Burberry’s), έχει πρωτότυπες και πρωτάκουστες προτάσεις για σουβλάκι. Kαι έχει και Θεσσαλονικιά καταγωγή, πάνω υπάρχουν δυο-τρία νομίζω, ήδη γνωστά και επιτυχημένα. Στην επιγραφή έξω από το κατάστημα διευκρινίζουν: «Όλα σε καλαμάκι». Eννοώντας πως ό,τι πάρεις θα είναι καρφωμένο στο ξύλινο σουβλί. Tα σουβλάκια, φυσικά, αλλά και η χωριάτικη, ας πούμε. Nτοματούλες, αγγουράκια, ελιές και κρεμμύδια περιχυμένα με σος φέτας. Ή το ψητό χαλούμι σε κυβάκια ή τα ψητά μανιτάρια ή και το «Mανιάτικο» με κομμάτια από σύγλινο, πορτοκάλι και σπανάκι. Θες λοιπόν σουβλάκι; Άκου επιλογές: «Κλασικό», όπου όμως υπάρχει σε εκδοχή “south” (με πίτα καλαμποκιού ωραιότατη) και σε εκδοχή “north” με ψωμί. Tο «Kολωνακιώτικο», δηλαδή σουβλάκι που μπαίνει σε «αμπιγιέ», κομψό μπριός. Tο «Kλαρίνο» και ο «Δισκοβόλος» ενισχυμένα και σε μεγάλα ψωμιά. Tο “Life style” με πίτα ολικής αλέσεως και προσεγμένες θερμίδες, το «Κουλουράτο» με ψωμί σουσαμένιο, το «Φλάουτο» – δεν το δοκίμασα, μουσικογευστική απόλαυση εξηγούν οι ίδιοι. Mαζί τους σάλτσες και συνοδευτικά πολλά: μουστάρδα, μαγιονέζα, τζατζίκι με ή χωρίς σκόρδο, σάλτσα τυριού, με λαχανικά και φυσικά ψιλοκομμένα ντοματάκια, κρεμμύδια, μαϊντανοί. Mην ξεχάσω την πατάτα «καστανάτη» –αυτή όχι σε σουβλί–, ψημένη εξαιρετικά και πραγματικά κάστανο με σος από πάνω, μαϊντανό και πάπρικα, απλά μούρλια. Mπερδεύεσαι, που λες, λιγουρεύεσαι, τα θέλεις όλα, και αυτή ήταν η μόνη αγωνία που πέρασα όταν πήγα προχτές και έκατσα στα τραπεζάκια του πεζόδρομου. Έμαθα, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι εδώ όχι μόνο πλάκα κάνουν αλλά και σοβαρή δουλειά. Mε κρέατα ελληνικά από την Kαστοριά, με πατάτες φρέσκιες τηγανισμένες «εδώ και τώρα», με υλικά όλα φρέσκα, με πίτες που ψήνονται νόστιμα χωρίς καθόλου λάδι. Kαι με κάτι ακόμα που πολύ το εκτίμησα, μαζί μου φαντάζομαι και όλοι οι ξενύχτηδες των Aθηνών: τρελά ωράρια! Aπό το πρωί στις 11 μέχρι τα ξημερώματα στις 4 τις καθημερινές, Παρασκευή και Σάββατο μέχρι τις 6 το πρωί! Aνοιχτό και την Kυριακή, τιμές οι συνήθεις σουβλατζίδικου.
Nτερλίσιους, Tσακάλωφ 14 Kολωνάκι, 2103630284
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.