- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ιανουάριος του 1912. Στο Λόρενς της Μασαχουσέτης, εργάτριες της American Wool Company έχουν κατακλύσει τους δρόμους. Ζητούν αύξηση του πενιχρού μισθού τους, καλύτερες συνθήκες δουλειάς και εξάλειψη της παιδικής εργασίας. Σύνθημά τους το περίφημο «Bread and Roses».
103 χρόνια μετά, το σύνθημα αναβιώνει σε μια στοά της Ομόνοιας. Όμως τι σχέση να έχουν ένας τεχνικός τροφίμων, μια μουσικός και ένας αθλητικογράφος με την απεργία που σημάδεψε τον 20στό αιώνα; Ο Μηνάς, η Αθηνά και ο Ηλίας είναι τρεις νέοι άνθρωποι, των οποίων οι ζωές συναντήθηκαν τυχαία. Μαζί άνοιξαν στον αριθμό 64 της Πανεπιστημίου το Bread and Roses… «με λίγη βλακεία, λίγη τρέλα και λίγη αφέλεια ίσως, αλλά και με πολλά γκάζια», όπως λέει ο Μηνάς.
«Δεν έχουμε αφεντικά και δεν έχουμε υπαλλήλους» συνεχίζει η Αθηνά. «Είμαστε αφεντικά του εαυτού μας και μαγειρεύουμε ό,τι μας κάνει κέφι». Το μενού είναι πάντα διαφορετικό, ένας μαυροπίνακας σε ενημερώνει, κάθε μέρα υπάρχουν 4-5 κυρίως, 3 σαλάτες και 4-5 συνοδευτικά. Εσύ φτιάχνεις το συνδυασμό που θέλεις, διαλέγοντας ένα πιάτο από κάθε κατηγορία σύμφωνα με τα γούστα σου και ανάλογα με την πείνα σου. Το μικρό πιάτο έχει €3,40, το μεγάλο €5,80.
Μέχρι στιγμής έχω δοκιμάσει κοτόπουλο με λευκό κρασί και δεντρολίβανο, ρεβίθια με κάρι και γάλα καρύδας, πολίτικη σαλάτα, ταμπουλέ, σούπα γλυκοπατάτας με τζίντζερ, νουντλς με λαχανικά και πρασόπιτα. Όλα τους εξαιρετικά.
Μάγειρας, η σπιρτόζα και αεικίνητη Αθηνά… «χωρίς μουσική δεν βγαίνει ούτε μενού, ούτε τίποτα. Οι φίλοι με λένε dj cook!», καθότι μουσικός και η ίδια. Μαγειρεύει κάθε μέρα, εκτός από τα Σάββατα. Τότε στην κουζίνα του Bread and Roses μπαίνουν μετανάστες σεφ και μαγειρεύουν λιχουδιές της πατρίδας τους.
Αυτό είναι το συνθετικό Bread. Το Rose το ανακαλύπτεις στις εκθέσεις, τις θεατρικές παραστάσεις, τις γιορτές μουσικής (μεταξύ των οποίων και το πρώτο Jazz festival που έγινε ποτέ στην Ομόνοια), τις συζητήσεις, το πολιτιστικό μενού έχει τόση ποικιλία όση και το φαγητό. Μασουλώντας την τρομερή πρασόπιτα της Αθηνάς βγαίνω στην πανέμορφη ταράτσα τους, που μάλιστα έχει συμπεριληφθεί στο Rethink Athens. Τα παιδιά σχεδιάζουν να κάνουν ένα πάρτι για να τη φυτέψουν. Όσοι πιστοί ενημερώνεστε από το Facebook, όπου μπορείτε επίσης να βρείτε και το μενού της κάθε ημέρας.
Ο Τζέιμς Οπενχάιμ αφιέρωσε ένα ποίημα στην απεργία του 1912. Ένας στίχος του λέει: «Οι καρδιές πεινούν όσο και τα κορμιά μας. Δώστε μας ψωμί, αλλά δώστε μας και τριαντάφυλλα».
Πανεπιστημίου 64 (στοά), 210 3802898, Fb: Bread and Roses, ανοιχτά 13.00-22.00
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.