Πράσινα, κόκκινα, κίτρινα, εξωτικά! Σαν Κούβα, σαν Μεξικό, σαν Αμερική Λατίνα και πολύχρωμη. Το “Habanera” της Ανθέων είναι ό,τι πιο τροπικό κυκλοφορεί στη Θεσσαλονίκη στην κατηγορία φαγητό και κοκτέιλ. Σε λίγες μέρες ένεκα καλοκαιρίας ανοίγει κι ο μικρός γλυκούλης κήπος του, ε ρε γλέντια!
Συχνάζω για φαγητό τουλάχιστον μια δεκαετία, με λες επομένως και φανατικό της κουζίνας του. Και δεν είμαι ο μόνος, αφού δεν υπάρχει Θεσσαλονικιός που να μην το ξέρει. Έχει φήμη, αίγλη και μερικά μοναδικά πιάτα που κανένας άλλος δεν σερβίρει στον γαστριμαργικό χάρτη της πόλης.
Πέρασα προχθές, που με κούρασε η πατροπαράδοτη κραιπάλη του Πάσχα με αβγά, κατσίκια, μαγειρίτσες και ρετσίνες, νισάφι, είπα, διάλειμμα, λίγος κοσμοπολιτισμός. Μπορεί να έφταιγε και το τελευταίο μυθιστόρημα του Παδούρα που διαβάζω! Στους «Αιρετικούς», ο ιδιωτικός ερευνητής Μάριο Κόντε και οι φίλοι του τσακίζουν συνεχώς πιάτα με φασόλια και σάλτσες μάνγκο, πίνουν ρούμια και στοχάζονται για την αλήθεια και τα ψέματα της ζωής. Οικεία ατμόσφαιρα, ο Κουμπάι Σεκούντο, ο Τσε, οι φιγούρες πίνακες του Γκογκέν στους τοίχους, οι φωτογραφίες με τα παλιά αμερικάνικα αμάξια στους δρόμους της Αβάνας.
Και δοκίμασα μερικά πιάτα-σπονδή τα οποία σας παραθέτω. Σκέτη πρόκληση. Απλά, όπως άλλωστε προστάζει η γευστική κουλτούρα της Καραϊβικής και καλομαγειρεμένα, όπως συμβαίνει χρόνια σε αυτό το εστιατόριο, που η πόλη το λατρεύει. Κουτάλι, πηρούνι, κοκτέιλ, πάμε!
Ensalada Habanera με φρέσκα λαχανικά, σεταρισμένο καλαμπόκι και τηγανητή τορτίγια με πουρέ φασολιού και γουακαμόλε σάλτσα αβοκάντο. Habanera mushrooms με άσπρη σάλτσα Αβάνας. Quesadillas με σιτάρ εθνικές τορτίγιες και ποικιλία τυριών. What a wonderful way to start! Και φυσικά το υπέρτατης έμπνευσης κοκτέιλ Habanera με ρούμι, χυμό λεμόνι, χυμό ανανά, λικέρ φράουλας και ζάχαρη.
Ήρθαν τα κυρίως. Πριν τα απαγγείλω, ένα tip: οι μερίδες του “Habanera” δεν διαθέτουν μόνο γεύση αλλά και εύρος. Κοινώς τεράστιες! Πάμε! Calypso Steak Puerto Rico. Ήτοι: γιγάντια ψητή μοσχαρίσια μπριζόλα χωρίς κόκαλα, αρωματισμένη με τζίντζερ ρούμι και χυμό λεμόνι, που σερβίρεται με φρέσκα λαχανικά, καλαμπόκι και σάλτσα sour cream.
Tequila Puerto Rico. Ψητό ψαρονέφρι μαριναρισμένο σε margarita. Τα σέβη μου στο χειριστή του γκριλ αλλά και τη μαγείρισσα που το διάνθισε με υπέροχες ψητές πατάτες, καραμελωμένα κρεμμύδια και μαύρα φασόλια.
Γ. Παπανδρέου 29, 2310869331
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προσοχή τι διαβάζετε για την κουζίνα της Θεσσαλονίκης και πού σας στέλνουν για… τίμιο φαγάκι
Καλό φαγητό, μπάρα με ωραία κοκτέιλ και τέλειες μουσικές
20 χρόνια στην Ομήρου, θα βρεις πολλά περισσότερα από καλό και νόστιμο φαγητό
Στον πεζόδρομο της Καλαμιώτου ανακαλύψαμε την «τέχνη του να μην κάνεις τίποτα»
Μια μικρή, εκλεπτυσμένη Ιταλία στο Κολωνάκι
Εκεί όπου χτυπά η καρδιά του μεγαλύτερου πάρτι των Ιλισίων
Πάνω στη Μικρή Πρέσπα, και τη μεθοριακή γραμμή
Και μας επιστρέφει στην κλασική Αθήνα που είχαμε ξεχάσει
Ζωντανή μουσική, καλωσόρισμα με welcome drink, ευχές και, φυσικά, ένα λαχταριστό μενού
Εδώ θα απολαύσετε πιάτα αναπάντεχα νόστιμα, που θα σας θυμίσουν κάτι από το οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι!
Το αγαπημένο pasta spot της Αθήνας για αυτές τις γιορτές μας παρουσιάζει την Xmas Magic
Εορταστικό γεύμα σε ένα νεοκλασικό ιστορικό κτίριο που μετρά 140 χρόνια ζωής
Εδώ θα απολαύσεις τη γιορτινή πλευρά της πόλης
Αν ψάχνετε ένα πραγματικά ξεχωριστό εστιατόριο για να αλλάξετε τον χρόνο, το Varoulko είναι ιδανικό
Οι σεφ Pino Saccheri και Αλέξανδρος Λαζούλης δημιουργούν πιάτα που απογειώνουν τη σύγχρονη ιταλική κουζίνα
Το μενού περιλαμβάνει τα καλύτερα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας με σύγχρονες πινελιές και γευστικές εκπλήξεις
Αξέχαστα ρεβεγιόν στο στέκι της Κηφισιάς
Γιορτινές γεύσεις και ζωντανή μουσική στο αγαπημένο εστιατόριο του Κολωνακίου
Σε έναν μοναδικό χώρο με απέραντη θέα στο λιμάνι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.