Πράσινα, κόκκινα, κίτρινα, εξωτικά! Σαν Κούβα, σαν Μεξικό, σαν Αμερική Λατίνα και πολύχρωμη. Το “Habanera” της Ανθέων είναι ό,τι πιο τροπικό κυκλοφορεί στη Θεσσαλονίκη στην κατηγορία φαγητό και κοκτέιλ. Σε λίγες μέρες ένεκα καλοκαιρίας ανοίγει κι ο μικρός γλυκούλης κήπος του, ε ρε γλέντια!
Συχνάζω για φαγητό τουλάχιστον μια δεκαετία, με λες επομένως και φανατικό της κουζίνας του. Και δεν είμαι ο μόνος, αφού δεν υπάρχει Θεσσαλονικιός που να μην το ξέρει. Έχει φήμη, αίγλη και μερικά μοναδικά πιάτα που κανένας άλλος δεν σερβίρει στον γαστριμαργικό χάρτη της πόλης.
Πέρασα προχθές, που με κούρασε η πατροπαράδοτη κραιπάλη του Πάσχα με αβγά, κατσίκια, μαγειρίτσες και ρετσίνες, νισάφι, είπα, διάλειμμα, λίγος κοσμοπολιτισμός. Μπορεί να έφταιγε και το τελευταίο μυθιστόρημα του Παδούρα που διαβάζω! Στους «Αιρετικούς», ο ιδιωτικός ερευνητής Μάριο Κόντε και οι φίλοι του τσακίζουν συνεχώς πιάτα με φασόλια και σάλτσες μάνγκο, πίνουν ρούμια και στοχάζονται για την αλήθεια και τα ψέματα της ζωής. Οικεία ατμόσφαιρα, ο Κουμπάι Σεκούντο, ο Τσε, οι φιγούρες πίνακες του Γκογκέν στους τοίχους, οι φωτογραφίες με τα παλιά αμερικάνικα αμάξια στους δρόμους της Αβάνας.
Και δοκίμασα μερικά πιάτα-σπονδή τα οποία σας παραθέτω. Σκέτη πρόκληση. Απλά, όπως άλλωστε προστάζει η γευστική κουλτούρα της Καραϊβικής και καλομαγειρεμένα, όπως συμβαίνει χρόνια σε αυτό το εστιατόριο, που η πόλη το λατρεύει. Κουτάλι, πηρούνι, κοκτέιλ, πάμε!
Ensalada Habanera με φρέσκα λαχανικά, σεταρισμένο καλαμπόκι και τηγανητή τορτίγια με πουρέ φασολιού και γουακαμόλε σάλτσα αβοκάντο. Habanera mushrooms με άσπρη σάλτσα Αβάνας. Quesadillas με σιτάρ εθνικές τορτίγιες και ποικιλία τυριών. What a wonderful way to start! Και φυσικά το υπέρτατης έμπνευσης κοκτέιλ Habanera με ρούμι, χυμό λεμόνι, χυμό ανανά, λικέρ φράουλας και ζάχαρη.
Ήρθαν τα κυρίως. Πριν τα απαγγείλω, ένα tip: οι μερίδες του “Habanera” δεν διαθέτουν μόνο γεύση αλλά και εύρος. Κοινώς τεράστιες! Πάμε! Calypso Steak Puerto Rico. Ήτοι: γιγάντια ψητή μοσχαρίσια μπριζόλα χωρίς κόκαλα, αρωματισμένη με τζίντζερ ρούμι και χυμό λεμόνι, που σερβίρεται με φρέσκα λαχανικά, καλαμπόκι και σάλτσα sour cream.
Tequila Puerto Rico. Ψητό ψαρονέφρι μαριναρισμένο σε margarita. Τα σέβη μου στο χειριστή του γκριλ αλλά και τη μαγείρισσα που το διάνθισε με υπέροχες ψητές πατάτες, καραμελωμένα κρεμμύδια και μαύρα φασόλια.
Γ. Παπανδρέου 29, 2310869331
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χαμηλόφωνα και χωρίς πολλά-πολλά ο Λουκάς Μάιλερ κάνει τα δικά του νόστιμα
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.