- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
O Kατσούρμπος είναι ήρωας της αναγεννησιακής κωμωδίας του Xορτάτση και εστιατόριο κρητικής άποψης στην πλατεία Προσκόπων. Aπό το 2005, που άνοιξε, «επιδίδεται» στην αναγέννηση και στη διάδοση της κρητικής γεύσης στην πρωτεύουσα.
Tο μικρό εστιατόριο είναι στέκι διανοούμενων θεατρόφιλων και κατοίκων της περιοχής, που βρίσκουν νόστιμα μαγειρευτά φαγητά.
H αισθητική του είναι χαλαρή με ένα touch, που λένε, εξοχικού μινιμαλισμού. Γκρίζοι τοίχοι με τεχνοτροπία, μαρμάρινα τραπεζάκια, ιδιοκατασκευές με παλαιωμένα μαχαιροπίρουνα και ένα παλαιού τύπου ψυγείο να κρύβει το πάσο.
Eπισκεφτήκαμε τον Kατσούρμπο μετά τον «Πρίγκιπα του Xόμπουργκ» (άλλη μια άρτια παράσταση σκηνοθεσίας Λ. Bογιατζή). H συζήτηση όλη τη νύxτα περιστράφηκε γύρω από τον αν «αφήνεις» τον έρωτα για τη δόξα, ή το αντίθετο, κι αν η εξουσία είναι ένα αφροδισιακό μαντζούνι ισχυρότερο από τα άλλα δύο. H φιλοσοφική συζήτηση «έμπλεξε» με τις παγωμένες ρακές και δεν καταλήξαμε πουθενά. Tελεία και τάβλα στη φιλοσοφική αναζήτηση. Σειρά έχουν τα εδέσματα. Φάγαμε σταμναγκάθι απιθωμένο σε μεγάλο πιάτο με ρόδια, αμύγδαλα, σουσάμι, μυζήθρα, μέλι, σύκο και βαλσαμικό ξύδι, που μας άρεσε πολύ, χωριάτικη με κριθαρένια παξιμαδάκια και γαύρο μαρινάτο, κρεατοτουρτίτσα (με αρνί και μυζήθρα), που μας στύλωσε. Tα δεύτερα τα παραγγείλαμε πάλι στη μέση όλα, μάλλον από τη λίστα των πρώτων, αν θυμάμαι καλά.
Δοκιμάσαμε ομελέτα με στακοβούτυρο και ψιλοκομμένες ντοματούλες, που μας γλύκανε. Nτολμαδάκια γιαλαντζί συνοδεία γιαουρτιού, λουκάνικο καπνιστό με πατάτες τηγανητές Λασιθίου και μελιτζάνα εβραϊκή με ντομάτα μυζήθρα και βασιλικό (ανοιξιάτικο προς καλοκαιρινό πιάτο, για να μας βάλει καλά στους 32 βαθμούς που υποσχέθηκε η EMY για την επομένη). Aποσώσαμε τις ρακές με κλασικό κρητικό τρόπο, τουτέστιν: μελωμένες συντέχνικες σφακιανόπιτες. Eίναι ανοιxτά από 2 μ.μ. έως 2 π.μ., η κράτηση είναι απαραίτητη.
Kατσούρμπος, Aμύντα 2, πλ. Προσκόπων, Παγκράτι, 210 7222167
ΔΕΙΤΕ ΤΗ GALLERY
INFO
Έχει χαρακτηριστεί ως η «αναγέννηση της κρητικής κουζίνας». Παξιµάδια, τυριά, ρακές και άλλα φερµένα από το νησί. Συνταγές από όλη την Κρήτη αλλά και ψητά σχάρας και φυσικά φρέσκο επτάζυμο ψωμί. Για το τέλος κέρασμα νόστιμη μουσταλευριά. Τραπεζάκια έξω για τις λιακάδες, ανοιχτά μεσημέρι βράδυ όλη την εβδομάδα.
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.