Στη Θεσσαλονίκη όλα συμβαίνουν στο κέντρο. Η βόλτα, το χάζι, ο καφές, το φαγητό, το shopping, είναι σταθερά και ακλόνητα τα σύνορα του χάρτη ευζωίας αυτής της πόλης. Και είναι πολύ δύσκολο να τα αμφισβητήσει κανείς. Όλοι συγκλίνουν εδώ, εξ ου και οι άπειρες επιλογές, ειδικά στο φαγητό, όπου, ανεξαρτήτως favourite spots και είδος κουζίνας, η γενική παραδοχή θέλει το κέντρο αήττητο. Αυτοκρατορία. Πλην «περιφερειακών» εξαιρέσεων, εδώ παίζεται το παιχνίδι της γεύσης, είναι νόμος.
Για τους γνωρίζοντες όμως και τους εντρυφούντες στη γαστριμαργία, ΟΚ, με τα burger houses, και τις Greek tavern oriented γεύσεις, που τα τελευταία χρόνια μονοπωλούν τις προτιμήσεις, ΟΚ με τα μεξικάνικα και τα finger food wine bars, τα παραδοσιακά ελληνικά εστιατόρια, τις μπιραρίες και τα China exotics. Πολύ καλές και πολλές καλές είναι οι επιλογές. Αδιαμφισβήτητα πράγματα. Όμως στο ιταλικό φαγητό το κέντρο της Θεσσαλονίκης ερχόταν πάντα δεύτερο, μέτρια πράματα, λίγες επιλογές, τίποτα σούπερ εκλεκτικό, ειδικά τα τελευταία χρόνια, «χωλαίνει» ο κλάδος. Ανεξήγητο μού είναι το γιατί σπανίζει το είδος.
Μέχρι που άνοιξε το “Da Leonardo Cucina Italiana” στην Πυλαία. Που κέντρο δεν τη λες, αλλά κατάφερε να τραβήξει την προσοχή και να συζητηθεί φέτος, αφού εξαιτίας της σημειώθηκαν αξιοπρόσεκτες μετακινήσεις «πληθυσμών» με προτίμηση στο «ιταλικό». Ο Αλέξανδρος Πεταλίδης και η κουζίνα του είναι ένα ισχυρότατο δέλεαρ, οι φρέσκιες χειροποίητες πίτσες και τα ζυμαρικά του, η κάβα και το εντυπωσιακά ραφιναρισμένο περιβάλλον του, σχεδιασμένο από τον Μηνά Κοσμίδη, προκαλούν κοσμοσυρροή και σούσουρο στη φυλή των «Ιταλιάνων». Πιάτα με χοιρινά σκαλοπίνια, προσούτο και φασκόμηλο, λινγκουίνι με καθαρισμένους αχινούς, σκόρδο, λεμόνι και φρέσκα κρεμμύδια, ρολάκια λαζάνια με σολομό, Φιλαδέλφεια, κρέμα γάλακτος και άνηθο, είναι μερικά από τα πιάτα του «Da Leonardo» που φέτος το χειμώνα «έγραψαν» στην γκουρμέ λίστα μου.
Δηλώνω φανατικός του. Από πίτσα διάλεγα πάντα αυτή με την baby ρόκα, τις φλοίδες παρμεζάνα και προσούτο, αν και ταλαντευόμουν για μια πιο χάρντκορ εκδοχή με βουβαλίσιο λουκάνικο Κερκίνης και τηγανητά αβγά. Κόλαση. Προχθές που τον επισκέφτηκα αποφάσισα να μην παραγγείλω εγώ, αλλά να εμπιστευτώ την αφεντιά του, που μελετούσε το νέο του ανοιξιάτικο κατάλογο. Και δεν το μετάνιωσα. Η σαλάτα Divitello, με ανάμεικτες πρασινάδες, εστραγκόν, μοσχαρίσιο ribeye, ρικότα και ντρέσινγκ μουστάρδας ντιζόν ήταν η προθέρμανση για μια πίτσα όπου ακόμα δεν την ονομάτισε, αλλά, πιστέψτε με, όπως και να την πει, θα σκοράρει στη νέα «κολεξιόν» του «Da Leonardo». Χωρίς σάλτσα, με βάση ντομάτα και μυρωδικά με λάδι τρούφας, πάνω της αναπαύονται baby πατάτες με κρέμα. Ηδονική. Και προϊόν φαντασίας και δημιουργικής έμπνευσης του καλού φίλου του Αλέξανδρου, Ανδρέα Λαγού. Εδώ τρώει όταν ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη ο ένας από τους «εθνικούς» μας σεφ, που δεν μπορεί, κάτι παραπάνω ξέρει! Κι έτσι λύθηκε φέτος και το θεματάκι που είχα με το ιταλικό. Magnifico!
Da Leonardo: Φιλίππου 50, Πυλαία, Θεσσαλονίκη, 2310323377
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χαμηλόφωνα και χωρίς πολλά-πολλά ο Λουκάς Μάιλερ κάνει τα δικά του νόστιμα
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.