Στη Θεσσαλονίκη όλα συμβαίνουν στο κέντρο. Η βόλτα, το χάζι, ο καφές, το φαγητό, το shopping, είναι σταθερά και ακλόνητα τα σύνορα του χάρτη ευζωίας αυτής της πόλης. Και είναι πολύ δύσκολο να τα αμφισβητήσει κανείς. Όλοι συγκλίνουν εδώ, εξ ου και οι άπειρες επιλογές, ειδικά στο φαγητό, όπου, ανεξαρτήτως favourite spots και είδος κουζίνας, η γενική παραδοχή θέλει το κέντρο αήττητο. Αυτοκρατορία. Πλην «περιφερειακών» εξαιρέσεων, εδώ παίζεται το παιχνίδι της γεύσης, είναι νόμος.
Για τους γνωρίζοντες όμως και τους εντρυφούντες στη γαστριμαργία, ΟΚ, με τα burger houses, και τις Greek tavern oriented γεύσεις, που τα τελευταία χρόνια μονοπωλούν τις προτιμήσεις, ΟΚ με τα μεξικάνικα και τα finger food wine bars, τα παραδοσιακά ελληνικά εστιατόρια, τις μπιραρίες και τα China exotics. Πολύ καλές και πολλές καλές είναι οι επιλογές. Αδιαμφισβήτητα πράγματα. Όμως στο ιταλικό φαγητό το κέντρο της Θεσσαλονίκης ερχόταν πάντα δεύτερο, μέτρια πράματα, λίγες επιλογές, τίποτα σούπερ εκλεκτικό, ειδικά τα τελευταία χρόνια, «χωλαίνει» ο κλάδος. Ανεξήγητο μού είναι το γιατί σπανίζει το είδος.
Μέχρι που άνοιξε το “Da Leonardo Cucina Italiana” στην Πυλαία. Που κέντρο δεν τη λες, αλλά κατάφερε να τραβήξει την προσοχή και να συζητηθεί φέτος, αφού εξαιτίας της σημειώθηκαν αξιοπρόσεκτες μετακινήσεις «πληθυσμών» με προτίμηση στο «ιταλικό». Ο Αλέξανδρος Πεταλίδης και η κουζίνα του είναι ένα ισχυρότατο δέλεαρ, οι φρέσκιες χειροποίητες πίτσες και τα ζυμαρικά του, η κάβα και το εντυπωσιακά ραφιναρισμένο περιβάλλον του, σχεδιασμένο από τον Μηνά Κοσμίδη, προκαλούν κοσμοσυρροή και σούσουρο στη φυλή των «Ιταλιάνων». Πιάτα με χοιρινά σκαλοπίνια, προσούτο και φασκόμηλο, λινγκουίνι με καθαρισμένους αχινούς, σκόρδο, λεμόνι και φρέσκα κρεμμύδια, ρολάκια λαζάνια με σολομό, Φιλαδέλφεια, κρέμα γάλακτος και άνηθο, είναι μερικά από τα πιάτα του «Da Leonardo» που φέτος το χειμώνα «έγραψαν» στην γκουρμέ λίστα μου.
Δηλώνω φανατικός του. Από πίτσα διάλεγα πάντα αυτή με την baby ρόκα, τις φλοίδες παρμεζάνα και προσούτο, αν και ταλαντευόμουν για μια πιο χάρντκορ εκδοχή με βουβαλίσιο λουκάνικο Κερκίνης και τηγανητά αβγά. Κόλαση. Προχθές που τον επισκέφτηκα αποφάσισα να μην παραγγείλω εγώ, αλλά να εμπιστευτώ την αφεντιά του, που μελετούσε το νέο του ανοιξιάτικο κατάλογο. Και δεν το μετάνιωσα. Η σαλάτα Divitello, με ανάμεικτες πρασινάδες, εστραγκόν, μοσχαρίσιο ribeye, ρικότα και ντρέσινγκ μουστάρδας ντιζόν ήταν η προθέρμανση για μια πίτσα όπου ακόμα δεν την ονομάτισε, αλλά, πιστέψτε με, όπως και να την πει, θα σκοράρει στη νέα «κολεξιόν» του «Da Leonardo». Χωρίς σάλτσα, με βάση ντομάτα και μυρωδικά με λάδι τρούφας, πάνω της αναπαύονται baby πατάτες με κρέμα. Ηδονική. Και προϊόν φαντασίας και δημιουργικής έμπνευσης του καλού φίλου του Αλέξανδρου, Ανδρέα Λαγού. Εδώ τρώει όταν ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη ο ένας από τους «εθνικούς» μας σεφ, που δεν μπορεί, κάτι παραπάνω ξέρει! Κι έτσι λύθηκε φέτος και το θεματάκι που είχα με το ιταλικό. Magnifico!
Da Leonardo: Φιλίππου 50, Πυλαία, Θεσσαλονίκη, 2310323377
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προσοχή τι διαβάζετε για την κουζίνα της Θεσσαλονίκης και πού σας στέλνουν για… τίμιο φαγάκι
Καλό φαγητό, μπάρα με ωραία κοκτέιλ και τέλειες μουσικές
20 χρόνια στην Ομήρου, θα βρεις πολλά περισσότερα από καλό και νόστιμο φαγητό
Στον πεζόδρομο της Καλαμιώτου ανακαλύψαμε την «τέχνη του να μην κάνεις τίποτα»
Μια μικρή, εκλεπτυσμένη Ιταλία στο Κολωνάκι
Εκεί όπου χτυπά η καρδιά του μεγαλύτερου πάρτι των Ιλισίων
Πάνω στη Μικρή Πρέσπα, και τη μεθοριακή γραμμή
Και μας επιστρέφει στην κλασική Αθήνα που είχαμε ξεχάσει
Ζωντανή μουσική, καλωσόρισμα με welcome drink, ευχές και, φυσικά, ένα λαχταριστό μενού
Εδώ θα απολαύσετε πιάτα αναπάντεχα νόστιμα, που θα σας θυμίσουν κάτι από το οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι!
Το αγαπημένο pasta spot της Αθήνας για αυτές τις γιορτές μας παρουσιάζει την Xmas Magic
Εορταστικό γεύμα σε ένα νεοκλασικό ιστορικό κτίριο που μετρά 140 χρόνια ζωής
Εδώ θα απολαύσεις τη γιορτινή πλευρά της πόλης
Αν ψάχνετε ένα πραγματικά ξεχωριστό εστιατόριο για να αλλάξετε τον χρόνο, το Varoulko είναι ιδανικό
Οι σεφ Pino Saccheri και Αλέξανδρος Λαζούλης δημιουργούν πιάτα που απογειώνουν τη σύγχρονη ιταλική κουζίνα
Το μενού περιλαμβάνει τα καλύτερα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας με σύγχρονες πινελιές και γευστικές εκπλήξεις
Αξέχαστα ρεβεγιόν στο στέκι της Κηφισιάς
Γιορτινές γεύσεις και ζωντανή μουσική στο αγαπημένο εστιατόριο του Κολωνακίου
Σε έναν μοναδικό χώρο με απέραντη θέα στο λιμάνι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.