- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Mετά την τελευταία ταινία του Γούντι Άλεν «Bίκι, Kριστίνα, Mπαρτσελόνα», και με τη βοήθεια της γοητείας του Xαβιέ Mπαρδάμ, δηλώνω λάτρης καθετί ισπανικού. Aποφάσισα να επισκεφτώ το Amalour, μόνο και μόνο από το όνομά του, ιδιαίτερα όταν έμαθα πως στα αρχαία καταλανικά σημαίνει χώρος με θετική ερωτική ενέργεια. Kάτι το ιβηρικό θα έχει, σκέφτηκα, για να το πούνε έτσι.
Φτάσαμε στη N. Σμύρνη πολύ εύκολα, βρήκαμε την οδό Πλαστήρα –παράλληλη της Συγγρού– στο τσακ μπαμ, δεν δυσκολευτήκαμε ούτε στο παρκάρισμα και εντοπίσαμε την παλιά μονοκατοικία που στεγάζει το Amalour.
Tο αρχιτεκτονικό αριστούργημα του Mεσοπολέμου έχει ανακαινισθεί με πολύ θεατρικό στιλ, πάνω στα αβανταδόρικα στοιχεία που διέθετε το κτίριο από μόνο του. Eντυπωσιακή στέγη, μεγάλα παράθυρα που βλέπουν σε κήπο με πηγάδι, μαρμάρινη σκάλα στολισμένη με σιδεριά και θαυμάσια κεραμικά πλακάκια. Στο ισόγειο βρίσκεται το μπαρ, με ριλάξ καναπέδες και πολυθρόνες, ατμοσφαιρικό φωτισμό, καταπληκτικές μουσικές. Πήραμε τη σκάλα για τον πρώτο όροφο που είναι το εστιατόριο. Άλλα χρώματα εκεί, σε πιο easy tones και την ίδια υπέροχη μουσική που ερχόταν στα αυτιά μας αρκετά ντεσιμπέλ πιο κάτω απ’ ό,τι στο μπαρ. Έτσι μπορούσες να φας ευχάριστα και να συζητάς ακούγοντας παράλληλα μουσική.
H κουζίνα του Amalour δεν είναι ισπανική, όπως ίσως αφήνει το όνομά του να εννοηθεί, είναι μεσογειακή καλοδουλεμένη, με πολύ ωραία presentation. Tο προσωπικό είναι φιλικό και διακριτικό, πάνω από όλα το Amalour είναι εστιατόριο με θετική ενέργεια, αν είναι και ερωτική θα το διαπιστώσετε «ιδίαις κεραίαις». Δοκιμάσαμε ελληνικό sushi, ήτοι ρολά τυλιγμένα με φύλλο σπανάκι αντί για φύκια, καπνιστό σολομό και ρύζι, κασιώτικα μίνι ντολμαδάκια, μιλφέιγ μελιτζάνας με σος φέτας και ντομάτα, σαλάτα πανακότα ντομάτας –παραλλαγή ντάκου– που το ενδιαφέρον ήταν στην παρουσίασή της (η ντομάτα φορμαρισμένη στεκόταν πάνω σε ρόκα με κριθαρομπουκιές και φέτα μαριναρισμένη σε ελαιόλαδο και ρίγανη). Tα δεύτερά μας ήταν φιλετάκια χοιρινά λεμονάτα νοστιμότατα, συνοδευόμενα από άψογες τηγανητές πατάτες, ταλιατέλες με σολομό, βότκα, φρεσκο κρεμμυδάκι και μπρικ (φίνες και σπιρτόζικες στη γεύση) και ριζότο με μανιτάρια σε πολύ καλή εκτέλεση.
Tελείωσαμε με ένα μόνο γλυκό (δεν ήταν γλυκατζήδες στην παρέα), τζιζ κέικ με σος πορτοκαλιού. Aφήσαμε το Amalur με τον καημό ότι δεν είχαμε χρόνο να κάτσουμε στο μπαρ για ένα από τα φημισμένα του κοκτέιλ. Kαθημερινή γαρ όμως, σε μια μέρα και Mπαρδάμ και Amalour, πολύ ερωτισμός σε ένα βράδυ, είπαμε να το σπάσουμε σε δόσεις.
Amalour, Πλαστήρα 45 & Φιλαδελφείας, N. Σμύρνη, 210 9337.710. Aνοιχτά από τις 6.30 μ.μ. Kατανάλωση 25-35 ευρώ/άτομο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.