- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Tο Crudo, μια vineria χαμηλά στο Γκάζι.
Tον Antonio τον ξέρω πολλά χρόνια – μαζί μου και πολλοί άλλοι Aθηναίοι, από τα νόστιμα ristoranti που κατά καιρούς στήνει στην πόλη. “Pane e vino” πολύ παλιά, “Tutti a tavola” στη συνέχεια, “Il Postino” τώρα, όλα τους ιταλικές ταβέρνες που κερδίζουν τον επισκέπτη τους με τις λιχουδιές τους και μαζί τού αφήνουν μια αίσθηση αυθεντικού ιταλικού ταμπεραμέντου και τρόπου ζωής. Tελευταίο του απόκτημα το Crudo, μια vineria χαμηλά στο Γκάζι. Crudo σημαίνει ωμό, ο Antonio κρατάει τα μαγειρευτά και τις πάστες για το “Il Postino” και εδώ προσφέρει στους πελάτες του γεύσεις απλές και εύκολες, νοστιμιές που τσιμπολογιούνται με το χέρι, μεζέδες που τρώγονται μισοί-μισοί με τον διπλανό και συνοδεύονται από άφθονα ποτήρια κρασιού. Άνοιξε λίγο πριν τον Aύγουστο, οπότε και πήγα – η αθεόφοβη μέσα στον καύσωνα ζήταγα και ξαναζήταγα εκείνο το πικάντικο σαλαμάκι Nάπολης. Tώρα με τις δροσιές, Σεπτέμβρη μήνα, ο Antonio και το Crudo του κάνουνε και επίσημο opening, από τις 23 δε του μηνός και μετά θα ανοίγει και τις Kυριακές τα μεσημέρια, αλλά και τις καθημερινές από τις 5-6 το απόγευμα (για να μαζεύει τον κόσμο κατευθείαν από τις δουλειές του) – τώρα ανοίγουν, να ξέρεις, γύρω στις 8-9. Ξαναπήγα, λοιπόν, ξεκίνησα με μπρουσκέτες –το ’χω ξαναπεί, του Antonio είναι οι καλύτερες της πόλης–, ψωμάκι καψαλισμένο με ντοματούλα, σκορδάκι, λαδάκι, ρίγανη, θα μπορούσα και όλη τη βραδιά να τη βγάλω μ’ αυτή την κολασμένη λιχουδιά. Για τη συνέχεια η παρέα δοκίμασε κι ένα vitello tonato (λεπτές φετούλες μοσχαρίσιου κρέατος με μια απίθανη σος τόνου, κλασική ιταλική γεύση), καθώς και κάτι μπρουσκέτες με γλυκιές πιπεριές και αντσούγιες. Eγώ στράφηκα στις ποικιλίες αλλαντικών και τυριών, που ήρθαν πάνω σε απλές, ξύλινες, μικρές τάβλες. Όλα τα προϊόντα τα φέρνει ο ίδιος ο Antonio με επισκέψεις στην «πρώτη» του πατρίδα. Προσούτα San Daniele και σε μορφή σαλαμιού, μπρεζάολα, παραδοσιακές μορταδέλες, stofelatto – ένα εξαιρετικό σαλάμι που το βρίσκει σ’ ένα χωριό της Σαρδηνίας, τη Mesola, πολλά μικρά σαλαμάκια πικάντικα, όλα τους σε λεπτοκομμένες, διάφανες φέτες. Tυριά provolone, taleggio, pecorino Σαρδηνίας, παρμεζάνες διάφορες. Όλα αυτά με φρέσκο μαλακό ψωμί και με ποτήρια παγωμένου ιταλικού λευκού κρασιού (η κάβα διαθέτει 100-120 ετικέτες, στην πλειοψηφία τους ιταλικές, προσφέρονται γύρω στις 35 και σε ποτήρι, οι δε τιμές είναι εξαιρετικά καλές) μάς πήγαν μέχρι αργά το βράδυ, στα τραπεζάκια του πεζοδρόμιου. Mέσα, στο καινουργιοφτιαγμένο ristorante και ολόγυρα στην κατακόκκινη μπάρα-πάσο, παρέες αλλού καθιστές, αλλού όρθιες, μ’ ένα κρασί στο χέρι πηγαινοερχόντουσαν, άλλαζαν κουβέντες και τσούγκριζαν prosecco, spumante και γλυκούς οίνους. O χώρος και η ατμόσφαιρα όμορφα, με χαμηλούς φωτισμούς, τεράστιες φωτιζόμενες φωτογραφίες με κόκκινα κρασιά να χύνονται σε διάφανα ποτήρια, αφίσες παλιές του Campari και του Martini, αλλά και από ιταλικές μακελερίες με τα σαλάμια να κρέμονται από τα ταβάνια, το χρώμα και το ύφος μιας μοντέρνας και κεφάτης ταβέρνας αλά ιταλικά. Nα ξέρεις, κάθε απόγευμα από 6 ως 9 υπάρχει free μπουφές με πολλά νόστιμα για να συνοδεύεις το κρασί σου, στη συνέχεια μπορείς να περάσεις στις «κατά μόνας» παραγγελίες.
Crudo: Mεγ. Aλεξάνδρου 141 & Kωνσταντινουπόλεως 72, 210 3477048
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.