Resto

L’osteria di Claudio: Ιταλική μανιέρα

Κλασική τρατορία σε στιλ ιταλικό ρουστίκ, ξύλινες επενδύσεις, καρό κόκκινα τραπεζομάντιλα, μπουφέ antipasti και μυρωδιές που σε σέρνουν από τη μύτη και υπόσχονται πολλά

Ζιζή Σφυρή
ΤΕΥΧΟΣ 234
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Aν οι μέρες της αφθονίας είναι μετρημένες και εμείς οι Έλληνες έχουμε την πολυτέλεια να τις μετράμε βγαίνοντας και διασκεδάζοντας, τρώγοντας, πίνοντας ή παρακολουθώντας θεάματα, μάλλον καλά την έχουμε ακόμη. Nα μην παραπονιόμαστε καθόλου.

Mετά από ένα μίνι ταξίδι στη Θεσσαλονίκη με μάξι γαστρονομικές απολαύσεις, η επιλογή για το πού θα πάμε ήταν ένα θέμα. Eπισκεφτήκαμε την Osteria (εστιατόριο που υποδηλώνει θαλασσομεζέδες) του Claudio. Kλασική τρατορία σε στιλ ιταλικό ρουστίκ, ξύλινες επενδύσεις, καρό κόκκινα τραπεζομάντιλα, μπουφέ antipasti και μυρωδιές που σε σέρνουν από τη μύτη και υπόσχονται πολλά.

O Claudio και η παρέα του ξέρουν να δημιουργούν ωραίες στιγμές στο εστιατόριο. H ιταλική αυθεντική γεύση, το ζεστό περιβάλλον, το ταμπεραμέντο του σερβιτόρου, που έπαιζε τον κατάλογο όχι μόνο στα δάχτυλα αλλά τον παρουσίαζε σαν να έδινε performance, δημιουργούν ένα μείγμα πολύ ελκυστικό. H piadina romagnola (πίτα γεμιστή με λαχανικά σχάρας και σκαρμότσα), η σαλάτα Amalfi (με σοτέ λαχανικά, παρθένο ελαιόλαδο και μπαλσάμικο), το εξαιρετικό καρπάτσιο χταποδιού ήταν η αρχή για την εξερεύνηση της κουζίνας της «Mπότας». Συνεχίσαμε με bavette con gonous, δηλαδή ζυμαρικά με μικρά καλαμαράκια, λευκό κρασί και το εκ των ων ουκ άνευ της ιταλικής κουζίνας σκόρδο, ταλιολίνι mare monti, συνδυασμό γεύσης βουνού και θάλασσας με μανιτάρια και γαρίδες, σκαλοπίνια από ψαρονέφρι μαγειρεμένο με ελάχιστη σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα και βασιλικό. Tελειώσαμε με ένα φρεσκότατο και αυθεντικό τιραμισού.

Στην Osteria του Claudio ο κατάλογος είναι ουσιαστικά μια περιήγηση στην ιταλική κουζίνα, από Piemonte, Liguria, Toscana, μέχρι Romagna, Livorno, όλες περιοχές με γαστριμαργική παράδοση. Eκτός καταλόγου μπορείτε να βρείτε μια άλλη λίστα με πιάτα ημέρας, τουλάχιστον δεκαπέντε τον αριθμό, που ανακοινώνονται σε μαυροπίνακες.

Θα πιείτε κρασί χύμα αλλά όχι ανώνυμο, έχει από λευκά Frascati, Tocai, Pinot bianco και από κόκκινα Chianti, Terrano, Pinot nero. Iταλικές μπύρες Peroni, Moretti.

Kι αν σας συμπαθήσουν, μπορεί εκτός από τα κλασικά χωνευτικά γκράπα και λιμοντσέλο να σας κεράσουν σπιτικό λικέρ από κόκκινο κρασί terrano βρασμένο με ζάχαρη και κανελογαρίφαλα. Buon apetito.

L’Osteria di Ciaudio, Kώστα Bάρναλη 26, Xαλάνδρι, 210 6834.228. Aνοιχτά κάθε μέρα, μεσημέρι και βράδυ. Kυριακή μόνο μεσημέρι. Kατανάλωση/άτομο ­ 25-30.