Resto

Tomoe με ανοιξιάτικες αλλαγές

Ο Χρόνης Δαμαλάς σε νέες σουσοπεριπέτειες

Νενέλα Γεωργελέ
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το αγαπάμε το σούσι στην Ελλάδα λες κι ήμασταν από πάντα εξοικειωμένοι με την κουζίνα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Ωμά, φύκια, σόγιες και γουασάμπια δίνουν και παίρνουν, και ο Αθηναίος έχει πια του κόσμου τις επιλογές. Το Tomoe άνοιξε στην Κηφισιά πέρσι το καλοκαίρι σε ένα κομβικό της περιοχής σημείο -εκεί που παλιότερα ήταν το Nui και ακόμη παλιότερα το Casa di Pasta -, με ωραίο και φίνο ντεκόρ στους τόνους του γκρι, με ένα ενυδρείο να χαρίζει ηρεμία αλλά και τόνους εξωτικούς, με «καταρράκτες» να αναβλύζουν από τους τοίχους, μ’ ένα πανέμορφο μπαρ φτιαγμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου από σχοινένιους κόμπους.

Εδώ και κάποιους μήνες έχει και τον Χρόνη Δαμαλά στην επιμέλεια του μενού, κίνηση «σοφή» μια και ο πολύ καλός σεφ έχει κάνει τις σπουδές του στην Αμερική, έχει δουλέψει στο περίφημο Nobu της Νέας Υόρκης, εδώ έχει ήδη πάρει τους Χρυσούς του Σκούφους.

n

Ο Χρόνης λοιπόν στήνει το μενού αλλά υπάρχει και ο γλυκύτατος, ανερχόμενος -μόλις 24 ετών- Παναγιώτης Φλάκας που το…εκτελεί (πόσο αστεία μου φαίνεται αυτή η λέξη πάντα), προσθέτοντας νότες και δικής του μαεστρίας. Στo Tomoe επιδιώκουν να προσφέρουν γιαπωνέζικη κουζίνα που να είναι προσιτή σε όλους. Γι’ αυτό και δίνουν τη δυνατότητα ενός μενού γνωριμίας που περιλαμβάνει 4 αντιπροσωπευτικά πιάτα μόνο με €24 και είναι πολλοί αυτοί που το προτιμούν σαν «εισαγωγή» στην ασιατική κουζίνα. Μαζί με το βασικό κορμό γευστικών προτάσεων υπάρχουν και νέα πιάτα. Οπωσδήποτε ξεκινήσετε με cheviche, δηλαδή θαλασσινά μαριναρισμένα σε λάιμ με τσίλι και φρέσκο κόλιανδρο και συνεχίστε με tuna tataki ένα νέο πιάτο με ελαφρά ψημένο τόνο, καπνιστή μελιτζάνα, χέλι και ντομάτα.

n

Η δροσερή σαλάτα kani με ψίχα από βασιλικό καβούρι, noodles και μαριναρισμένα φύκια φτιάχνει το…έδαφος για τον σολομό teriyaki, ωραιότατο φιλέτο σολομού με τηγανιτά λαχανικά.

Το ολοκαίνουργιο buta, ψαρονέφρι με γλυκοπατάτα, σόγια και τζίντζερ, βρίσκεται ήδη στα best sellers. Φυσικά, υπάρχει πάντα η δημοφιλής επιλογή των sushi sashimi, nigiri και rolls, υπάρχει κι εδώ μεγάλη ποικιλία. Όλα με συνοδεία κάποιου κρασιού από την κάβα του Tomoe ή μαζί με ένα από τα cocktail που επιμελήθηκε ο Αχιλλέας Καραουλάνης μόνο για το Tomoe.

n

Στο τέλος ζητήστε namelaka, λευκή σοκολάτα με φρέσκες φράουλες, μπισκότο αμυγδάλου και κουμκουάτ, και στα γλυκά ευχαριστημένοι θα μείνετε. Σάββατο και Κυριακή και μεσημέρι, Δευτέρα κλειστά, κουζίνα μέχρι τη 1μμ, και delivery.

Γορτυνίας 11 & Δαγκλή, Κηφισιά, 2108013553

Φωτογραφίες: Panagiotis Beltzinitis