Καμιά φορά με πιάνει νοσταλγία για τηγανητές αυγόφετες με ζάχαρη, όταν σκέφτομαι την άνοιξη να εισβάλλει με πάθος και να πυρπολεί με πράσινο τα γρασίδια, τις μηλιές και τα τριαντάφυλλα του κήπου μας στη Νέα Ορεστιάδα, είμαι δεκαεπτά και ονειρεύομαι το διάπλου του Ατλαντικού και την κατάκτηση της Αμερικής. Αυτό σημαίνει τηγανητές αυγόφετες άλλωστε: προθέρμανση, αφετηρία πραγμάτωσης πλάνων ζωής, μεταιχμιακή γεύση, αυτή ανάμεσα στην εφηβική ονείρωξη για περιπέτεια και τον τρόπο βίωσής της στο μετά, μέσα από τρένα, αυτοκίνητα, πλοία και αεροπλάνα, ένα τσικ πριν το διακτινισμό στο άπειρο του κόσμου.
Ίσως έφταιξαν τα μήλα που κολυμπούσαν μέσα στη λευκή σανγκρία που παράγγειλα για να συνοδεύσει το μπέργκερ μου στο “Pax”, ευφάνταστη πρόταση του Γιώργου-born-to-grill, όπως έγραφε και η πλάτη του τισέρτ του, και ο νους μου έτρεξε σε Ορεστιάδα αλλά και Νέο Κόσμο.
Κι όταν ήρθαν οι συνοδευτικές πατάτες τσίλι κον κάρνε με ένα «αμερικάνικου» μεγέθους αβγό μάτι, συνέχισα να κατρακυλώ σε αναμνήσεις, ενήλικας τσόγλανος επιτέλους, αυτή τη φορά στα σιταροχώραφα της Αϊόβα, στη Sunset του L.A., στην Κοιλάδα του Θανάτου, στο στάδιο των Σακραμέντο Βασιλιάδων, στο Bowery της Νιουγιόρικα - είναι τεράστια η Αμερική, δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος, μόνο μια γεύση μπορεί να συγκολλήσει όλα τα χιλιόμετρα: ζουμερά μπέργκερ με συνοδευτικά λάχανα και καρότα μέσα σε σος, μυρωδιές από μπάρμπεκιου σε αυλές μονοκατοικιών στο Μέιν, αντίκρυ από τα δάση με τις σημύδες και αφράτα ψωμάκια που μέσα τους 1680 γραμμάρια υπέρτατα ψημένου κρέατος είναι φυλακισμένα όπως τα όνειρα διέλευσης από πολιτεία σε πολιτεία στον Ηνωμένο Χάρτη!
Εμπειρία γευστική το “Pax Burgers”, δειπνούσα σαν να μην ήμουν στη γωνία Καλαποθάκη και Βενιζέλου, αλλά στη διασταύρωση Πεντηκοστής Δεύτερης και Σαράντα Ένα στο Ντιτρόιτ, σε dinning δίπλα στα παλιά εργοστάσια της Φορντ, ζουμερά καλοψημένες αναμνήσεις στο γκριλ της μνήμης και των χιλιομέτρων, γευστικά εντυπωμένες σημειώσεις-απομεινάρια, θησαυροί, καρτ ποστάλ, από μια Αμερική και μια Ορεστιάδα όπου όνειρα για ταξίδια και πραγματικά χιλιόμετρα αρμολογούν το αιώνια δικό μου on the road.
Πλήρωσα το λογαριασμό. Βγήκα, έξω η Θεσσαλονίκη λαμπύριζε απο μαρκίζες εμπορίου και επιθυμιών, τα ταξιδιωτικά γραφεία της Μητροπόλεως πουλούσαν Βοστόνη στα 800 και Ορλάντο fun park στα 1200. Δεν έχω πάει στο Ορλάντο και μάλλον δύσκολο να τα καταφέρω υπό την παρούσα κρίση. Αλλά από το “Pax” θα ξαναπεράσω. Είναι η πιο δική μου κοντινή και από το σπίτι και από το γραφείο Αμερική!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προσοχή τι διαβάζετε για την κουζίνα της Θεσσαλονίκης και πού σας στέλνουν για… τίμιο φαγάκι
Καλό φαγητό, μπάρα με ωραία κοκτέιλ και τέλειες μουσικές
20 χρόνια στην Ομήρου, θα βρεις πολλά περισσότερα από καλό και νόστιμο φαγητό
Στον πεζόδρομο της Καλαμιώτου ανακαλύψαμε την «τέχνη του να μην κάνεις τίποτα»
Μια μικρή, εκλεπτυσμένη Ιταλία στο Κολωνάκι
Εκεί όπου χτυπά η καρδιά του μεγαλύτερου πάρτι των Ιλισίων
Πάνω στη Μικρή Πρέσπα, και τη μεθοριακή γραμμή
Και μας επιστρέφει στην κλασική Αθήνα που είχαμε ξεχάσει
Ζωντανή μουσική, καλωσόρισμα με welcome drink, ευχές και, φυσικά, ένα λαχταριστό μενού
Εδώ θα απολαύσετε πιάτα αναπάντεχα νόστιμα, που θα σας θυμίσουν κάτι από το οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι!
Το αγαπημένο pasta spot της Αθήνας για αυτές τις γιορτές μας παρουσιάζει την Xmas Magic
Εορταστικό γεύμα σε ένα νεοκλασικό ιστορικό κτίριο που μετρά 140 χρόνια ζωής
Εδώ θα απολαύσεις τη γιορτινή πλευρά της πόλης
Αν ψάχνετε ένα πραγματικά ξεχωριστό εστιατόριο για να αλλάξετε τον χρόνο, το Varoulko είναι ιδανικό
Οι σεφ Pino Saccheri και Αλέξανδρος Λαζούλης δημιουργούν πιάτα που απογειώνουν τη σύγχρονη ιταλική κουζίνα
Το μενού περιλαμβάνει τα καλύτερα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας με σύγχρονες πινελιές και γευστικές εκπλήξεις
Αξέχαστα ρεβεγιόν στο στέκι της Κηφισιάς
Γιορτινές γεύσεις και ζωντανή μουσική στο αγαπημένο εστιατόριο του Κολωνακίου
Σε έναν μοναδικό χώρο με απέραντη θέα στο λιμάνι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.