Καμιά φορά με πιάνει νοσταλγία για τηγανητές αυγόφετες με ζάχαρη, όταν σκέφτομαι την άνοιξη να εισβάλλει με πάθος και να πυρπολεί με πράσινο τα γρασίδια, τις μηλιές και τα τριαντάφυλλα του κήπου μας στη Νέα Ορεστιάδα, είμαι δεκαεπτά και ονειρεύομαι το διάπλου του Ατλαντικού και την κατάκτηση της Αμερικής. Αυτό σημαίνει τηγανητές αυγόφετες άλλωστε: προθέρμανση, αφετηρία πραγμάτωσης πλάνων ζωής, μεταιχμιακή γεύση, αυτή ανάμεσα στην εφηβική ονείρωξη για περιπέτεια και τον τρόπο βίωσής της στο μετά, μέσα από τρένα, αυτοκίνητα, πλοία και αεροπλάνα, ένα τσικ πριν το διακτινισμό στο άπειρο του κόσμου.
Ίσως έφταιξαν τα μήλα που κολυμπούσαν μέσα στη λευκή σανγκρία που παράγγειλα για να συνοδεύσει το μπέργκερ μου στο “Pax”, ευφάνταστη πρόταση του Γιώργου-born-to-grill, όπως έγραφε και η πλάτη του τισέρτ του, και ο νους μου έτρεξε σε Ορεστιάδα αλλά και Νέο Κόσμο.
Κι όταν ήρθαν οι συνοδευτικές πατάτες τσίλι κον κάρνε με ένα «αμερικάνικου» μεγέθους αβγό μάτι, συνέχισα να κατρακυλώ σε αναμνήσεις, ενήλικας τσόγλανος επιτέλους, αυτή τη φορά στα σιταροχώραφα της Αϊόβα, στη Sunset του L.A., στην Κοιλάδα του Θανάτου, στο στάδιο των Σακραμέντο Βασιλιάδων, στο Bowery της Νιουγιόρικα - είναι τεράστια η Αμερική, δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος, μόνο μια γεύση μπορεί να συγκολλήσει όλα τα χιλιόμετρα: ζουμερά μπέργκερ με συνοδευτικά λάχανα και καρότα μέσα σε σος, μυρωδιές από μπάρμπεκιου σε αυλές μονοκατοικιών στο Μέιν, αντίκρυ από τα δάση με τις σημύδες και αφράτα ψωμάκια που μέσα τους 1680 γραμμάρια υπέρτατα ψημένου κρέατος είναι φυλακισμένα όπως τα όνειρα διέλευσης από πολιτεία σε πολιτεία στον Ηνωμένο Χάρτη!
Εμπειρία γευστική το “Pax Burgers”, δειπνούσα σαν να μην ήμουν στη γωνία Καλαποθάκη και Βενιζέλου, αλλά στη διασταύρωση Πεντηκοστής Δεύτερης και Σαράντα Ένα στο Ντιτρόιτ, σε dinning δίπλα στα παλιά εργοστάσια της Φορντ, ζουμερά καλοψημένες αναμνήσεις στο γκριλ της μνήμης και των χιλιομέτρων, γευστικά εντυπωμένες σημειώσεις-απομεινάρια, θησαυροί, καρτ ποστάλ, από μια Αμερική και μια Ορεστιάδα όπου όνειρα για ταξίδια και πραγματικά χιλιόμετρα αρμολογούν το αιώνια δικό μου on the road.
Πλήρωσα το λογαριασμό. Βγήκα, έξω η Θεσσαλονίκη λαμπύριζε απο μαρκίζες εμπορίου και επιθυμιών, τα ταξιδιωτικά γραφεία της Μητροπόλεως πουλούσαν Βοστόνη στα 800 και Ορλάντο fun park στα 1200. Δεν έχω πάει στο Ορλάντο και μάλλον δύσκολο να τα καταφέρω υπό την παρούσα κρίση. Αλλά από το “Pax” θα ξαναπεράσω. Είναι η πιο δική μου κοντινή και από το σπίτι και από το γραφείο Αμερική!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χαμηλόφωνα και χωρίς πολλά-πολλά ο Λουκάς Μάιλερ κάνει τα δικά του νόστιμα
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.