

Ο σεφ Νίκος Ευσταθίου «πειράζει» δημιουργικά την ελληνική παράδοση και μας σερβίρει γεύσεις που ξεχωρίζουν
Από την Κύθνο, όπου τη γνωρίσαμε στην αιγαιοπελαγίτικη εκδοχή της, η Γιαγιά Κούκου ήρθε και στην καρδιά της Αθήνας. Στεγάζεται σε ένα παλιό υφασματάδικο της Καλαμιώτου, που σήμερα θυμίζει ένα αθηναϊκό σπίτι παλιού καιρού – οικείο, ζεστό, με πινελιές από κάθε γενιά. Στο εσωτερικό κυριαρχούν οι φλοράλ ταπετσαρίες, οι ροτόντες, τα έπιπλα με πατίνα και τα παλιά ξύλινα διακοσμητικά – αυτή η «νοσταλγική τρέλα» είναι μέρος της γοητείας της. Στον εξωτερικό χώρο, φερ φορζέ έπιπλα και άπλετο φως ολοκληρώνουν την αίσθηση αυθεντικής φιλοξενίας.
Το ίδιο μοναδικό είναι και το φαγητό. Ο σεφ Νίκος Ευσταθίου «πειράζει» δημιουργικά την ελληνική παράδοση και μας σερβίρει γεύσεις που ξεχωρίζουν. Σήμα κατατεθέν οι καθημερινά φτιαγμένες χειροποίητες πίτες, όπως η χορτόπιτα με άγρια χόρτα εποχής, ενώ το μενού διαμορφώνεται ανάλογα με τα υλικά της κάθε εποχής.
Αυτήν την περίοδο δοκιμάζουμε παστιτσάδα και μπουρδέτο με έμπνευση από την Κέρκυρα, αλλά και το ακαταμάχητο οσομπούκο γιουβέτσι στη γάστρα με κρέμα γραβιέρας και γλυκό βύσσινο, για την τσαχπινιά. Από τα πρώτα, η σιφνιώτικη ρεβιθάδα με γαύρο μαρινάτο, ραπανάκι και φιλέτο πορτοκαλιού κερδίζει και τους πιο δύσπιστους με τα όσπρια. Για τους λάτρεις του τζατζικιού, η Κούκου εκδοχή με μαύρο σκόρδο, αγγούρι πίκλα και ελαιόλαδο άνηθου είναι η απόλυτη επιλογή. Πάει τέλεια, μάλιστα, με τα χειροποίητα σιμιγδαλένια ψωμάκια του κουβέρ ή με τις ολόφρεσκες τηγανητές πατάτες, που έρχονται με μους φέτας. Η σαλάτα με καπνιστό χέλι, μαυρομάτικα φασόλια, φακές μπελούγκα και βινεγκρέτ μανταρίνι είναι από τις πιο δημοφιλείς και όχι αδίκως!
Συνοδεύουμε με κρασί από μια καλά ενημερωμένη λίστα ελληνικών ετικετών και, φυσικά, δεν φεύγουμε χωρίς επιδόρπιο – δοκιμάστε οπωσδήποτε τον τραγανό μπακλαβά με κρέμα φιστικιού Αιγίνης και ξηρούς καρπούς. Ιδανική επιλογή και για εκδηλώσεις, από επαγγελματικά γεύματα μέχρι πιο προσωπικές στιγμές.