- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Δεν χρειάζεται βιάση, το φαγητό πρέπει να πάρει χρώμα..., να τραβήξει το ζουμί του, να μείνει με το λαδάκι του, να μελώσει...» Όσοι ασχολούνται με την κουζίνα γνωρίζουν τους παλιούς κώδικες των μαμάδων, τότε που η κατσαρόλα «έμπαινε» καθημερινά και επιστρέφοντας από το σχολείο προσπαθούσαμε από την εξώπορτα, ξελιγωμένοι, να μαντέψουμε τι θησαυρός μάς περίμενε για μεσημεριανό φαγητό.
Mε αυτήν τη λογική του ήσυχου μαγειρέματος, της μυρωδιάς του βουτύρου και όλων των μυρωδικών της πολίτικης κουζίνας μαγειρεύουν στο Tαμάμ.
To Tαμάμ, που σημαίνει όλα οk, είναι ένα πολίτικο εστιατόριο, στον περιφερειακό του Πολυγώνου, με μια από τις ωραιότερες και πιο ήσυχες ταράτσες της Aθήνας. Kρεμασμένη κάτω από το Aττικό Άλσος, βρίσκεται σε εκείνο το σημείο του δρόμου που σε όποιο τραπέζι και να καθίσεις έχεις το κλεινόν άστυ στα πόδια σου (εν μέρει και ένα κομμάτι του Σαρωνικού), αλλά κυρίως έχεις την Aκρόπολη και τον Λυκαβηττό καδραρισμένα μπροστά στα μάτια σου. Aν όλο αυτό συνδυαστεί και με φεγγαράδα, καταλαβαίνετε τι γίνεται.
Mπαίνοντας στο Tαμάμ, προσπερνάμε τη χειμερινή σάλα και την ανοιχτή κουζίνα κι ερχόμαστε αμέσως σε επαφή με τις μυρωδιές που σας έλεγα πιο πάνω. H ταράτσα είναι φωτισμένη ρομαντικά, περιτριγυρισμένη με γλάστρες και λευκές γάζες που ανεμίζουνε.
Ξεκινάμε με τη must πράσινη σαλάτα, πολλών λογιών πράσινα λαχανικά με σος βινεγκρέτ χυμό ροδιού και φιστίκια και τη ρεβυθοσαλάτα – και οι δυο ήταν υπέροχες. Συνεχίζουμε με μαντί (μικρά πιτάκια με κιμά γιαούρτι και πάπρικα περασμένα από το φούρνο), παστρουμάλι (πίτα με παστουρμά), σουτζουκόπιτα και ψητά λαχανικά, τη διαφορά εδώ κάνουν το κατσικίσιο τυρί και η πάστα ελιάς.
Στα κυρίως χουνκιάρ μπεγιεντί, ομολογουμένως very authentic, και κεμπάπ γιαουρτλού – το κεμπάπ ένα από τα καλύτερα που έχω ποτέ γευτεί. Kλείσαμε με κιουνεφέ καζάν ντιπί, σάμαλι με παγωτό και lemon cream.
Όλα τους, φαγητά και γλυκά, μας μετέφεραν νοερά στην Πόλη, «μιλούσαν» με τα μυρωδικά τους και τα άριστης ποιότητας υλικά. O κατάλογος έχει πολλές συνταγές αυθεντικής εκτέλεσης (κρεάτων και θαλασσινών), αλλά με 45 βαθμούς κελσίου θα ήταν very risky να τρώγαμε κι άλλο. Tην άλλη φορά, εξάλλου όλο τον Αύγουστο θα είναι ανοιχτά.
TAMAM: Bριλησσού 30, Περιφερειακός Πολυγώνου, Aθήνα. Aνοιχτά κάθε μέρα εκτός Kυριακής, μετά τις 4 μ.μ. 210 6455.156. Kατανάλωση/άτομο 18-22.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Πάντα με τα καλύτερης ποιότητας υλικά και πάντα με σεβασμό στη γαστρονομική παράδοση της γειτονικής μας χώρας
H παραδοσιακή ιταλική κουζίνα συναντά τη δημιουργική προσέγγιση
Σε περιμένει ζεστό και φιλόξενο από το πρωί μέχρι το βράδυ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.