- CITY GUIDE
- PODCAST
-
24°
Στο νέο Urban Vibes στο Κουκάκι φτιάχνουν ένα από τα καλύτερα smashed burgers
Εδώ θα έρθεις για τα burgers, αλλά θα μείνεις για τα vibes


Το Opening Party είναι την Τετάρτη 2/4 στις 18:30. Εκεί θα σε περιμένει ο Χρήστος Μοίρας, που αγαπήσαμε από το Master Chef, ο Κυριάκος και ο Ηλίας. Με πολύ φαγητό, πολύ ποτό και πολλή διάθεση.
Στο Κουκάκι, εκεί όπου η Αθήνα κρατά ακόμα ζωντανή την ατμόσφαιρα της παλιάς γειτονιάς, τρεις φίλοι αποφασίζουν να κάνουν κάτι δικό τους. Όχι κάτι περίπλοκο, ούτε φανταχτερό. Κάτι απλό, αλλά ταυτόχρονα σπουδαίο: ένα στέκι για καλό burger. Έτσι γεννήθηκε το Urban Vibes. Ένα μικρό, ζωντανό μέρος στη Φαλήρου, όπου η αγάπη για το καλό φαγητό συναντά την καλή παρέα.
Στο νέο Urban Vibes στο Κουκάκι φτιάχνουν ένα από τα καλύτερα smashed burgers
Αν περάσεις απ' έξω, το πρώτο που θα τραβήξει το βλέμμα σου είναι ένα χαρακτηριστικό πορτοκαλί vintage βαν – σήμα κατατεθέν πλέον του μαγαζιού. Θυμίζει κρυψώνα εφήβων στο χωριό, σαν ένα στέκι που κατέλαβαν και του έδωσαν ξανά ζωή. Και αν βρεις μια θέση εκεί, μόλις κέρδισες το καλύτερο κάθισμα της πόλης για να απολαύσεις το burger σου.

Πίσω από την κουζίνα βρίσκεται ο Χρήστος Μοίρας, γνωστός από την περσινή σεζόν του MasterChef, που έχει αφήσει το δικό του στίγμα στη γαστρονομική σκηνή. Με εμπειρία από επιχειρήσεις στο εξωτερικό και πλέον σεφ στο "Breakfast at Star", βάζει τη δική του προσωπική πινελιά σε κάθε μπουκιά. Δίπλα του, ο Κυριάκος, φίλος-αδερφός από τα χρόνια του στρατού, με εμπειρία στην ειδική εκπαίδευση και τη συμβουλευτική. Και τέλος ο Ηλίας, που εδώ και χρόνια ξέρει καλά το τι θα πει εστίαση και εξυπηρέτηση, διατηρώντας το δικό του επιτυχημένο spot, το Lunch Hall στην Καλιρρόης. Με τις οικονομίες τους, με το μεράκι τους, και κυρίως με την αγάπη τους για την αυθεντική, καλοφτιαγμένη street food εμπειρία, δημιούργησαν αυτό το μαγαζάκι με την κίτρινη επιγραφή.
Έλα για τα burgers
Μπορεί να σερβίρει τον πρώτο πρωινό καφέ της γειτονιάς, καθώς ανοίγουν 6:30, αλλά το πιο «δυνατό χαρτί» του Urban Vibes είναι το burger. Πώς να μην ήταν άλλωστε αφού ο Χρήστος Μοίρας είναι λάτρης του street food. Smashed, ζουμερό, ακαταμάχητο. Ένα must try. «Αποφασίσαμε να φτιάξουμε κάποια στιγμή ένα πάρα πολύ καλό burger», μου λέει ο Ηλίας. Και πράγματι: «Παιδιά, δεν το πιστεύω», λέει όποιος έρχεται και το δοκιμάζει και πλέον ανήκω και εγώ σε αυτούς. Στον μαζεμένο και καλά επιμελημένο κατάλογο θα βρεις 7 κωδικούς. «Δε μπορούμε να σου περιγράψουμε πόσα burgers φάγαμε, για να καταλήξουμε σε αυτό», μου λένε. «Κάναμε ένα μήνα δοκιμαστικά. Πήραμε όλοι από 6-7 κιλά», προσθέτει ο Χρήστος γελώντας. Και καλά έκαναν, γιατί το αποτέλεσμα, τους δικαίωσε.

Ξεκινάμε από το προσωπικά αγαπημένο, Smashed Burger, γιατί καμιά φορά η νοστιμιά κρύβεται στα απλά. Μπιφτέκι μοσχαρίσιο (δική τους συνταγή κιμά) με λιωμένο cheddar σε brioche αφράτο και ζεστό ψωμάκι και την τρομερή urban sauce με τα μυστικά υλικά- chef’s choice. Άλλο να στο λέω και άλλο να το τρως. Κονταροχτυπιέται, βέβαια, με το Double Smashed Burger (double the beef, double the pleasure). Διπλό (όπως κατάλαβες ήδη) μοσχαρίσιο μπιφτέκι με όλα τα παραπάνω συν καραμελωμένα κρεμμύδι. Τέλειο; Αν θες όμως μπέικον και αυγό, το Urban Smashed Burger γράφει το όνομά σου, ενώ αν είσαι από αυτούς που όχι μόνο δε τις βγάζουν, αλλά αποζητούν τις πίκλες, το Double Smashed Pickled Burger είναι για σένα. Στα top seller τους όμως -και δικαίως- μαθαίνω ότι είναι το burger με το τραγανό κοτόπουλο, lemon mayo sauce και iceberg. Είναι τόσο crispy εξαιτίας του παναρίσματος με δημητριακά, το οποίο και φτιάχνουν homemade. «Κάνουμε τα κόλπα μας, αφού πρώτα το αφήσουμε πολύ ώρα να μαριναριστεί», μου λέει ο Χρήστος. Και αυτά τα κόλπα περισσότερο μοιάζουν με μάγια.

Για ένα meal που δεν του λείπει τίποτα, μπορείς να συνοδεύσεις το burger σου, με τραγανές πατάτες, πατάτες με cheddar ή και με μπέικον, με παρμεζάνα ή αν είσαι του καυτερού με sauce tabasco.
Τι θα φας και τι θα πιεις
Όλο το μενού έχει επιμεληθεί ο σεφ της παρέας, Χρήστος Μοίρας εννοείται και με τη σύμφωνη γνώμη του Ηλία και του Κυριάκου, γιατί όπως μου λένε θέλουν να σερβίρουν πράγματα που αρέσει και στους ίδιους να τρώνε. Στη βιτρίνα φιγουράρουν φρέσκα snacks ημέρας από χειροποίητες πίτες- τυρόπιτα με φέτα και ανθότυρο, σπανακοτυρόπιτα, μανιταρόπιτα, ζαμπανοτυρόπιτα, πρασόπιτα- και κάθε λογής πεϊνιρλί μέχρι αραβικές, sandwiches, τοστ και κρουασάν. Πάντα υπάρχει και η επιλογή του brunch a la carte με διάφορες νόστιμες ομελέτες, αυγά μάτια, καγιανά και αυγά benedict.
Εκτός από ροφήματα, όπως φυσικοί χυμοί και smoothies -δοκίμασε το matcha, μπανάνα βρώμη- υπάρχει και μία μεγάλη γκάμα σε ποτά, αγαπημένο topic του Κυριάκου και κοινός παρονομαστής όλης της παρέας. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη λίστα, αλλά επενδύουν όπως πάντα πάνω στον ανθρώπινο παράγοντα. «Επιλέγουμε να δίνουμε μια αυτοδυναμία στους δικούς μας barista να κάνουν αυτό που τους έρχεται», μου λέει ο Κυριάκος. Θα πιεις και μία ωραία margarita και μία περιποιημένη paloma. Το αγαπημένο του όμως είναι το negroni με ένα splash νεράτζι, άρωμα διάχυτο και στην Φαλήρου. Όταν πας, ζήτα το. Αλλά σίγουρα «σβήσε» το βράδυ σου, το απόγευμα σου, την ημέρα σου -όποτε και αν πας- με ένα σφηνάκι με μαστίχα λεμόνι και πιπέρι. Εγκρίνεται!

Special made καφές με την υπογραφή του Urban Vibes
Από την αρχή, η ομάδα αποφάσισε να κάνει το δικό της βήμα στον κόσμο του specialty coffee. «Έχουμε ξεκινήσει ήδη και ψήνουμε τον δικό μας καφέ». Σε συνεργασία με εξειδικευμένους επαγγελματίες, δημιούργησαν blends φτιαγμένα αποκλειστικά για το Urban Vibes, με προσεκτικά επιλεγμένους κόκκους και γευστικά προφίλ που ταιριάζουν στην ταυτότητά του. Σήμερα, στο μενού υπάρχουν ποικιλίες από Βραζιλία, Αιθιοπία και Κολομβία. «Πίνουμε ατέλειωτα εσπρεσάκια!», λέει ο Χρήστος. Και κάθε φλιτζάνι είναι μια εμπειρία που μπορεί να ζήσει κανείς μόνο εδώ. Αυτή είναι μόνο η αρχή. Στα επόμενα βήματα, το Urban Vibes Coffee θα βγει προς τα έξω, ώστε ακόμα περισσότεροι λάτρεις του καφέ να μπορούν να τον απολαμβάνουν. «Σε δεύτερο χρόνο, ο κόσμος θα μπορεί να το βρει είτε στο δικό μας κατάστημα είτε και κάπου αλλού».
Σερβίρονται όλα, όλες τις ώρες
Το τέλειο -και πολύ σπάνιο- που έχει κάνει το Urban Vibe είναι να σερβίρονται όλα, όλες τις ώρες. «Όταν συζητούσαμε με τον Χρήστο και τον Κυριάκο τι θα κάνουμε με τις ώρες, καταλήξαμε στο ότι εμείς θα τα προσφέρουμε όλα για να είναι ελεύθερος ο καθένας να αποφασίσει τι θέλει να φάει και να πιει», μου λέει ο Ηλίας. Αυτή είναι η φιλοσοφία του μαγαζιού, να μπορείς φας burger το πρωί και ομελέτα το βράδυ και ναι, υπάρχει πολύ κόσμος που το κάνει. «Και επίσης έχουμε παρατηρήσει ότι υπάρχει και κόσμος που προτιμάει τον καφέ του με burger», μου λέει ο Κυριάκος. Αν και στην αρχή μου φάνηκε περίεργο, μετά είπα “why not?”, ενώνουν δύο απολαύσεις τους- γευστική ικανοποίηση στο max. Αυτή η άνεση στην παραγγελία έχει πετύχει πολύ, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν τόσα μαγαζιά με αυστηρό ωράριο ως προς αυτό. Πόσες φορές δεν έχεις ακούσει αυτό το σπαστικό: «Δυστυχώς, το brunch μας ήταν μέχρι τις 2:30» και το ρολόι δείχνει 2:40; Ή το «Δε σερβίρουμε πλέον ροφήματα, μόνο ποτά». Και αν δηλαδή, θέλω να πιω μία λεμονάδα αντί για βότκα λεμόνι; Ή το αντίστροφο; Ε, τώρα ξέρω πού να πάω. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Urban Vibes.

Μείνε για τα vibes
Στο Urban Vibes, θέλουν ο κόσμος να αισθάνεται αυτό που αισθάνονται και εκείνοι- και κυρίως τη φιλοξενία. Να έρθουν στο Urban Vibes και να πουν «ήρθα εδώ και πέρασα καλά». Αυτό για εκείνους είναι το βασικότερο. «Θέλουμε να έχουμε ένα πολύ καλό burger, θέλουμε να έχουμε ένα πολύ καλό καφέ, θέλουμε να έχουμε ένα πολύ καλό ποτό, αλλά κυρίως θέλουμε να έχουμε ένα πολύ δυνατό συναίσθημα», μου λένε συμφωνώντας. Κάτι που δεν έχει να κάνει ούτε με ηλικία, ούτε με εμφάνιση, ούτε με τίποτα. Μάλιστα, είναι ένα kids friendly μαγαζί. Πώς να μην ήταν άλλωστε αφού και ο Κυριάκος και ο Χρήστος είναι νέοι μπαμπάδες. «Έχουμε το μικρό επιτραπέζιο ποδοσφαιράκι για τον Ανδρέα του Χρήστου και για όλα τα παιδάκια», λέει ο «θείος» Ηλίας. Πολλές φορές τα βάζουν να κάθονται πίσω στην καρότσα του βαν και την ασφαλίζουν για να παίξουν εκεί ανενόχλητα. «Είναι πραγματικά πολύ ωραίο να βλέπεις νέους γονείς να έρχονται με τα παιδιά τους και να νιώθουν άνετα. Εδώ, δεν υπάρχει χώρος για άβολες στιγμές», μου λένε. Αντίθετα, υπάρχει χώρος για όλους, και για τους τετράποδους φίλους τους. Γι’ αυτό και θα δεις πάντα στη γωνία ένα μικρό μπωλ με νερό.
Το μικρό μαγαζάκι με την κίτρινη επιγραφή, φιλοξενεί και πολλούς πελάτες που επισκέπτονται το μαγαζί μόνοι τους- κάτι που στην Ελλάδα ακόμη είναι ταμπού και δεν το βλέπεις εύκολα. «Ξέρουν ότι θα βρουν εδώ κάποιον να τα πούνε ωραία, δε θα είναι μόνοι τους», μου λένε. Είτε κάποιον άλλον πελάτη που έγιναν φίλοι από την προηγούμενη επίσκεψή τους, είτε τον Ηλία, είτε τον Χρήστο, είτε τον Κυριάκο.«Αυτό που ψάχνουμε και προσπαθούμε να χτίσουμε είναι η επικοινωνία». Πράγματι, όσο μιλούσαμε, χαιρέτησαν δύο-τρεις περαστικούς, οι οποίοι είπαν ότι θα επιστρέψουν το βραδάκι.
Γιατί στο Κουκάκι;
Όπως μου λένε το Κουκάκι ήταν στοχευμένο. «Αγαπάμε την περιοχή. Η γειτονιά μάς θέλει και τη θέλουμε. Έχουμε δεθεί» Ο Κυριάκος μένει παραδίπλα, ο Χρήστος την κυκλοφορούσε πολύ όταν ερχόταν από εξωτερικό και έμενε στον Κυριάκο και του Ηλία πλέον είναι το δεύτερο του σπίτι. Fun Fact: Διέσχιζε καθημερινά τη Φαλήρου όταν νοίκιαζε το πρώτο του σπίτι στην Αθήνα, λίγο πιο πάνω, στη Τζιρέων. Όταν μάλιστα είδαν ότι κάτι τέτοιο έλειπε από την περιοχή, δηλαδή ένα καλό μπεργεράδικο, «κλείδωσε» ως επιλογή. Και εδώ που τα λέμε, το Κουκάκι έχει πλέον χτίσει το δικό του community. Έχει μαγαζιά τα οποία ο κόσμος τα επισκέπτεται στη σειρά: άλλο για να πιει τον καφέ του, άλλο για να φάει το μεσημεριανό του και άλλο για το βραδινό και το ποτό του. Ή τη μία μέρα θα τα κάνει όλα αυτά σε ένα στέκι και την επομένη, στο άλλο. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός, υπάρχει μία αίσθηση συνολικής φιλοξενίας. Ο κόσμος κυκλοφορεί και το χαίρεται.
Αλλά το Urban Vibes δε σταματά εδώ. Παρατηρώ ότι στην επιγραφή τους κάτω από το όνομα γράφει Koukaki «Στόχος μας είναι να επεκταθούμε και σε άλλες περιοχές. Είμαστε σε διαδικασία αναζήτησης, αλλά δεν έχουμε σκεφτεί ακριβώς το που. Περιμένουμε από την ίδια τη γειτονιά να μας πει ότι “εδώ θα ταιριάζατε”. Ψάχνουμε ένα μέρος να μας δίνει την ίδια ενέργεια που λαμβάνουμε και εδώ. Σίγουρα πάντως κάτι urban».

Opening party του Urban Vibes
Το Urban Vibes θα συστηθεί στον κόσμο, επίσημα την Τετάρτη 2/4, στις 18:30. Θα έχει welcome κεράσματα και ο καθένας μπορεί ελεύθερα να παραγγείλει οτιδήποτε από το λαχταριστό μενού τους. Feel free να δοκιμάσεις πολλά- εγώ έφαγα burger και με μπιφτέκι και με κοτόπουλο και δεν το μετανιώνω. Εννοείται πώς θα έχει και μουσική με Dj τον Κωνσταντίνο Δοντά από την Deecon Events, η οποία θα εναλλάσσεται ανάλογα με τη διάθεση. Μας περιμένουν όλους εκεί. Μικρούς, μεγάλους, πολύ μεγάλους. Απαραίτητη προϋπόθεση; Τα καλά μας vibes.

Ζώντας σε μια εποχή που δε σταματά να κινείται ποτέ, όλοι ψάχνουμε το «πάρκινγκ μας». Εκεί που σταθμεύουμε ήσυχοι και ωραίοι. «Και ίσως μέσα σε αυτήν την πόλη που έχει τόσο δύσκολο πάρκινγκ, να ήταν εξαιρετικής σημασίας να υπάρχουν κάποιες θέσεις», μου λέει ο Κυριάκος. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα λιγουρευτείς ένα καλό burger -και ακόμη καλύτερα vibes, ξέρεις πού θα πας. Εκεί, που έχει σταθμεύσει το πορτοκαλί βανάκι. Εδώ, που οι φίλοι μοιράζονται γεύσεις και στιγμές που μένουν.
Info
Φαλήρου 18-20, Κουκάκι, Αθήνα, Καθημερινά και ΣΚ 7:00 το πρωί έως 12:00 το βράδυ.
Υπάρχει δυνατότητα takeaway και delivery μέσω των πλατφορμών διανομής. Instagram
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά της πόλης
Ταΐζει και δροσίζει προσκυνητές από το 1890
Άφθαστο το αρνάκι, τέλεια και τα λαδερά του
Στη θέση του παλιού «’Ανετον», εφευρίσκει από την αρχή τη ζεστασιά του κυριακάτικου τραπεζιού
Πιάτα χορταστικά και πεντανόστιμα σε κάνουν να το ζεις το θάμα
Μια ταβέρνα που σίγουρα θα γίνει το αγαπημένο στέκι σας!
Από το 1982 κρατά ζωντανή τη γαστρονομική παράδοση του νησιού
Σημείο αναφοράς για την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα
Ένα ξεχωριστό εστιατόριο στα Πετράλωνα
Σημείο αναφοράς για όσους αναζητούν ποιοτικό ελληνικό κρασί και γαστρονομικές απολαύσεις
Fried chicken με ολόφρεσκο κοτόπουλο και λαχταριστά burgers
Ένα εστιατόριο value for money και τίμιο σε όλα του
Εδώ δεν θα απολαύσετε μόνο εξαιρετικό φαγητό, αλλά θα ζήσετε και μια ζεστή, φιλόξενη ατμόσφαιρα που θα σας ταξιδέψει στην Ιταλία
Μια γαστρονομική απόλαυση, βασισμένη σε γνήσια ιταλικά υλικά
Σταθερή αξία στα Άνω Πετράλωνα
Εδώ έρχεσαι για τα καλύτερα της ελληνικής κουζίνας, φτιαγμένα με άριστες πρώτες ύλες, με μεράκι και αγάπη
Η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου στρώνει ένα τραπέζι γεμάτο μνήμες
Σε έναν από τους πιο όμορφους πεζόδρομους της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.