- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Βουλκανιζατέρ: Η 90s nostalgia γίνεται ήχος και γεύση στο πιο hot listening bar-εστιατόριο της πόλης
Καλά κοκτέιλ και φαγητό, ακόμα καλύτερες μουσικές και ατμόσφαιρα
Το καινούργιο μπαρ-εστιατόριο Βουλκανιζατέρ στο Κουκάκι είναι από τις πιο συζητημένες αφίξεις της σεζόν
Τι σχέση έχουν τα ελαστικά αυτοκινήτων με ένα εστιατόριο; Καταρχάς περισσότερη από ό,τι νομίζετε (ας θυμηθούμε τον περίφημο Οδηγό Michelin που καθιέρωσε η ομώνυμη εταιρεία ελαστικών). Κι έπειτα, ας κάνουμε μια βόλτα ως το Κουκάκι (με ή χωρίς αυτοκίνητο) για να βρούμε το Βουλκανιζατέρ, το ολοκαίνουργιο εστιατόριο που άνοιξε στον χώρο ενός παλιού βουλκανιζατέρ στις 23 Δεκεμβρίου κι έγινε αμέσως ένα από τα πιο hot στέκια της σεζόν.
Εκεί λοιπόν που άλλοτε κυριαρχούσαν η μυρωδιά του καμένου λάστιχου και ο θόρυβος από τα εργαλεία, τώρα το Βουλκανιζατέρ μας φτιάχνει αντί για το αμάξι, τη διάθεση. Ξεκινώντας από τα βασικά, για να γίνει ένα στέκι "talk of the town", πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της ατμόσφαιρας – και το Βουλκανιζατέρ το έκανε. Προτού ακόμα μπεις καλά-καλά μέσα βλέπεις μπορντό κουρτίνες συσκότισης και λιγοστά τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, ενώ μια πρώτη ματιά στο εσωτερικό αποκαλύπτει το παρελθόν της τωρινής σάλας. Τα παλιά εργαλεία έχουν διατηρηθεί σαν διακοσμητικά στοιχεία, η αφίσα της Πάμελα Άντερσον υπάρχει στον τοίχο, όλα προκαλούν ένα έντονο κύμα 90s δημιουργώντας ένα σκηνικό που σε ξαφνιάζει ευχάριστα. Το Βουλκανιζατέρ αντί να ξεχάσει τον παλιό χαρακτήρα του, τον μετέτρεψε σε μια όμορφη γέφυρα μεταξύ των δεκαετιών.
Η κουζίνα, σε επιμέλεια του σεφ Θωμά Μάτσα, ισορροπεί ανάμεσα στη νοσταλγία και τη μοντέρνα δημιουργικότητα. Από ταραμά με μελάνι σουπιάς μέχρι αγιορείτικο ψάρι, τα πιάτα του είναι πολύ νόστιμα, καλοδουλεμένα και ισορροπημένα, ενώ συνοδεύονται από εκλεκτά κρασιά και κοκτέιλ. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο bartender Χρήστος Βαγενάς για να δημιουργήσει τη λίστα, εμπνεύστηκε από τις γεύσεις του μενού.
Στο τραπέζι μας ξεκινήσαμε με φουρνιστό ψωμί και «φυτίλι», όπως αναγράφεται στον κατάλογο. Ένα, στα αλήθεια «φυτιλάκι», από βούτυρο με μυρωδικά, μαζί και χοντρό αλάτι. Καταβροχθίσαμε το ζεστό ψωμάκι, μαζί και το οψιμοτύρι Παρνασσού, με κηρήθρα ανθέων και ελαιόλαδο. Ακόμα πιο ευχάριστη έκπληξη ήταν η μανιταρόπιτα με αυγό και γραβιέρα – πεντανόστιμη! Δοκιμάσαμε επίσης τις ταλιατέλες με φιστίκι και παλαιωμένη φέτα αλλά και την πρόταση του σερβιτόρου, το μάλλον πιάτο-σταρ του εστιατορίου, ένα πραγματικά πεντανόστιμο γουβετσάκι με short ribs και παλαιωμένη φέτα που έλιωνε στο στόμα.
Μετά το φαγητό και κάποια ποτήρια (ελληνικού) λευκού κρασιού, μεταφερθήκαμε στο μπαρ - η ατμόσφαιρα παλιού συνεργείου με την εξαιρετικής ακουστικής ποιότητας μουσική, σε τραβούν στην μπάρα σαν μαγνήτης. Φανατικοί λάτρεις του τζιν τόνικ συνεχίσαμε μαζί του δοκιμάζοντας μια ιδιαίτερη παραλλαγή με βότανα.
Οι μουσικές επιρροές, εμπνευσμένες από το iconic Paradise Garage της Νέας Υόρκης, σε ένα φάσμα ήχων από ambient και soul μέχρι house και disco ολοκληρώνουν πολύ επιτυχημένα την τηλεμεταφορά στα 90s. Μετά τις 12, και με τα ντεσιμπέλ να ανεβαίνουν, το κοινό του δίνει και καταλαβαίνει και τότε το εστιατόριο μετατρέπεται κατά κάποιο τρόπο σε dance floor. Εδώ να σας πω πως στο χοτ Βουλκανιζατέρ δύσκολα θα βρείτε τραπέζι για φαγητό, αλλά μόνο για ποτό στο μπαρ δεν χρειάζεται κράτηση!
Πίσω από το πολύ επιτυχημένο εγχείρημα βρίσκονται οι Νεφέλη Οφέλια Σαχβερντιάν, Γιάννης Σαλπέας και Αντρέας Παπαδημητρακόπουλος, οι οποίοι ήθελαν να δημιουργήσουν έναν χώρο όπου η μουσική, το φαγητό και το ποτό ενώνονται. Με ειδική ακουστική μελέτη και τεχνολογία αιχμής στον ήχο, το Βουλκανιζατέρ ακολουθεί τη φιλοσοφία των listening bars της Ιαπωνίας, που τον τελευταίο καιρό γνωρίζει μεγάλη άνθηση στην Αθήνα και όπου ο ήχος δεν είναι απλά καλός – είναι καθηλωτικός.
Οδυσσέα Ανδρούτσου 17, Κουκάκι, Instagram: @voulkanizater.ath
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιδανικό σημείο για στάση σε μια χριστουγεννιάτικη βόλτα στο κέντρο ή για ένα χαλαρό festive lunch
Ένα εστιατόριο που αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης στο νησί του Αργοσαρωνικού
Φρέσκα υλικά, αληθινή γεύση, χαμόγελα χορτασμένα
Ο νέος ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Σουρτζής, συνεχίζει την ταβέρνα απευθυνόμενος και στους παλαιούς θαμώνες αλλά και σε νέο κόσμο που κατοικεί ή επισκέπτεται τα Εξάρχεια
Ολοκαίνουργιο και πολύ ενδιαφέρον, έχει όλα τα φόντα να γίνει το επόμενο στέκι σου
Αυθεντικές, ουσιαστικές προτάσεις, που θα λατρέψει κάθε καλοφαγάς
Ο σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης συνδυάζει ελληνικές πρώτες ύλες με τεχνικές και επιρροές της ιαπωνικής γαστρονομίας
Το brunch spot που κέρδισε κάθε food lover της πόλης, χάρη στον signature πύργο για δύο, που εμφανίζεται μπροστά σου σαν κάτι άκρως απολαυστικό
Μια γρήγορη στάση που μετατρέπεται σε μικρό, γιορτινό ritual για κάθε επισκέπτη
Από πρωινό και χορταστικό brunch μέχρι χαλαρό δείπνο και δημιουργικά κοκτέιλ.
Φημισμένο για τις γεύσεις, την υψηλή αισθητική και τη ζεστή φιλοξενία
Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την αλήθεια της θαλασσινής γεύσης
Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, όπως θα τη συναντούσε κανείς σε μια καλή ταβέρνα της δεκαετίας του ’50 και του ’60
Festive menus για τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα οποία συνοδεύονται από ζωντανή μουσική
Iδανικό και για όσους αναζητούν έναν όμορφο και καλαίσθητο χώρο για να οργανώσουν εταιρικές εκδηλώσεις, κοπές πίτας ή private events
Υψηλή γαστρονομία, αίσθηση οικείας πολυτέλειας και διάθεση party
Street food που σε απογειώνει, πρώτες ύλες κορυφής και δημιουργίες που μένουν αξέχαστες
Σε έναν κόσμο όπου όλα γίνονται γρήγορα και έτοιμα, εδώ πολλά πράγματα γίνονται από την αρχή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.