Yaboo, ένα καινούργιο εστιατόριο πέρα από τα «κλασικά» του Πειραιά
Καλό φαγητό, μπάρα με ωραία κοκτέιλ και τέλειες μουσικές
Το εστιατόριο Yaboo αλλάζει τα δεδομένα, βάζοντας ένα γκουρμέ pin στο λιμάνι του Πειραιά
Η Ακτή Κονδύλη είναι για τον Αθηναίο η κάθοδος στο καράβι, η πρώτη θαλασσινή γεύση από διακοπές. Αυτό το κομμάτι του Πειραιά ποτέ δεν το ταυτίσαμε με κάποιο στέκι, μια έξοδο για καλό ή ιδιαίτερο φαγητό, όσο και αν η κεντρικότατη γεωγραφία του με τις ναυτιλιακές και τις επιχειρήσεις ολόγυρα ευνοεί αυτονόητα την ύπαρξη μιας γαστρονομίας που να ξεφεύγει από τα κλασικά του Πειραιά. Που μας συνήθισε, ή εμείς τον συνηθίσαμε, πρωτίστως σε μια κλασική άποψη της ψαροφαγίας ή σε στέκια γλεντζέδικα του μεζέ και της παράδοσης. Μέχρι που πρόσφατα ήρθε το Yaboo. Διακριτικά, σχεδόν αθόρυβα, χωρίς σημαιοστολισμούς και χωρίς να το διαφημίσει στα πέρατα του λεκανοπεδίου. Ήρθε κομψά, με μια σχεδόν, παλιά ευγένεια και σαν να ήταν έτοιμο από καιρό. Βαθιά δουλεμένο και σίγουρο για τον εαυτό του, από την πρώτη κιόλας εβδομάδα. Από την ευγένεια της υποδοχής, νοιώθεις ήδη την αύρα ενός χώρου που σε αγκαλιάζει με την οικειότητά του και κυρίως, με τον σωστό φωτισμό του. Εκείνον που σε χαλαρώνει, σε κάνει πιο όμορφο, σαν δεκάδες διακριτικοί ήλιοι να ρίχνουν τις ακτίνες τους σοφά και εκεί που πρέπει, για να γλυκάνουν το χρώμα του ξύλου, την ανοιχτή κουζίνα, το ύψος των ραφιών στο μπαρ, τις βελούδινες μπανκέτες και τα τραπέζια που διατηρούν τις αποστάσεις, αυτό το «μαζί» και «χώρια» -πολυτέλεια που πάντα λαμβάνει υπόψη του ένα γαστρονομικό εστιατόριο.
Yaboo το καινούργιο εστιατόριο του Πειραιά
Βέβαια το Yaboo δεν είναι μόνον εστιατόριο. Στο ισόγειο μιας μεγάλης εταιρίας που ασχολείται με τη θάλασσα, το Yaboo είναι το ιδανικό σημείο για ένα επαγγελματικό ραντεβού, για την επισφράγιση ή τη δημιουργία μιας καλής συμφωνίας. Το ίδιο υπέροχα όμως λειτουργεί και σε πιο ιδιωτικές στιγμές, στο να καθίσεις στο μπαρ του για ένα ποτό με κάτι τσιμπητό, αυτό που τώρα λέμε bar bites, ή να έρθεις μόνο για ποτό μετά μουσικής και ό,τι ήθελε προκύψει, αφού εδώ την Παρασκευή παίζει ο Προκόπης Δούκας του Kosmos FM και το Σάββατο ο Σάκης Τσιτομενέας (Εν Λευκώ) και η Λιάνα Μαστάθη (Kosmos FM). Εκτός από τα premium ουίσκις, τα αλκοόλ από κάθε γωνιά του πλανήτη, και τις 50 διαφορετικές επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα, το πολύ έμπειρο μπαρ θα σε πείσει να δοκιμάσεις τα γκλαμ κοκτέιλ του, ακόμη και αν ένα κοκτέιλ δεν είναι your cup of tea. Εξωτική pina paloma ή ένα nutty fashion όπου το μπέρμπον αρωματίζεται με φυστικοβούτυρο και το χείλος του ποτηριού βουτά σε μπίτερ σοκολάτα;
Εμείς, όμως, ήρθαμε γυναικοπαρέα, για φαγητό και για όλα τα υπόλοιπα που υπονοεί ένα «γιαμπού». Και εξηγούμαι: στη μικρή, ορεινή Πισπιλούντα της Χίου, ενημερώνει η εισαγωγή του μενού, καφενείο και πλατεία δεν είχε να μαζευτούν οι άνθρωποι. Υπήρχαν, όμως, δυο φιλόξενα πεζούλια κάτω από ένα υπόστεγο. Εκεί οι κάτοικοι έβγαζαν το κοινωνικό τους άχτι, εκεί μαζευόντουσαν κάθε μέρα να ξεσκάσουν, να ανταλλάξουν νέα και κουτσομπολιά, να φλερτάρουν και να πλέξουν ίντριγκες, χαρές και ειδύλλια. «Στου Γιαμπού». Που στον Πειραιά έγινε Yaboo, ανανεώνοντας την πρόκληση και την πρόσκληση. Εδώ να μαζευόμαστε να χαλαρώνουμε, να βρισκόμαστε, να συναντιόμαστε! Και να τρώμε κάτι πολύ της προκοπής θα προσθέσω εγώ, πριν σας ξετυλίξω τα πιάτα της βραδιάς, που ήρθαν με τη νοστιμιά τους να μείνουν και να γράψουν στο μυαλό μου, σαν μνήμες μιας πεντανόστιμης κουζίνας που ακόμη και όταν πάει να σου ξεφύγει προς εξωτερικό μεριά, στη σούμα της, μόνον και απόλυτα ελληνική μπορείς να την πεις.
Το μενού στο καινούργιο εστιατόριο Yaboo
Τη μαρουλοσαλάτα «της μαμάς» τη λατρέψαμε τόσο που την επαναλάβαμε: την κρυμμένη μαμά δεν τη συνάντησα ποτέ, συναντήθηκα, όμως, με τη νοστιμότερη μαρουλοσαλάτα της σεζόν, ολόκληρα φύλλα από μπέιμπι, τρυφεροτραγανό μαρουλάκι, που περνά ελαφρά από το γκριλ χωρίς να χάνει τη ζωντάνια του, με άνηθο, φρέσκο κρεμμυδάκι και μια υπέροχη λευκή σος. Φλέρταρα να τη συνδυάσω με το ζυμωτό, ολόκληρο, ζεστό καρβελάκι του υπέροχου, σπιτικού ψωμιού αλλά δεν χρειάστηκε. Αυτή η σαλάτα είναι από μόνη της μια εμπειρία, που δεν χρειάζεται καμία βοήθεια.
Το χειροποίητο dumpling-σπανακόπιτα, που τραγανίζει περασμένο από τη φωτιά, είναι η σπανακόπιτα νέας γενιάς ή μια άλλη άποψη για τη σπανακόπιτα, με μια γεύση που σε γεμίζει χωρίς τελικά να μπεις στη φλυαρία για το αν αυτός είναι ο σωστός ή ο λάθος τρόπος να κάνεις κάτι καινούργιο με την κουζίνα της γιαγιάς. Το περίεργο εδώ είναι, πως ακόμη και τα πιάτα που ενδεχομένως δεν θα επέλεγες, μπορεί απλά να σε συγκλονίσουν, όπως η κρεμώδης σπανακοκινόα, μια μαγική σύνθεση από κινόα και κρέμα σπανακόπιτας μαζί. Οι ταλιατέλες με τη φρέσκια τρούφα και την παρμεζάνα μεταφράζονται σε κόμφορτ τρυφεράδα, το κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο δεν είναι της μαμάς σου, ούτε το δικό σου αλλά είναι ακόμα καλύτερο: με γκρατιναρισμένο μπέιμπι μαρουλάκι στην κορφή, είναι το κοτόπουλο-μαγεία, όπως θα το έτρωγες σε μια γαστρονομική, γαλλική εκδοχή. Η ταλιάτα από rib-eye, ψημένη στο δευτερόλεπτο όπως της αξίζει, είναι απλά, κορυφαία. Το ίδιο και η τηγανητή, ολοτράγανη πατάτα, στη λογική των french fries. Τελειώσαμε με ένα ονειρεμένο προφιτερόλ, κλασικό και ταυτόχρονα ολοκαίνουργιο και με μια βελούδινη κρέμα αρωματισμένη με μανταρίνι Χίου, στικς μαρέγκας και άρωμα μαστίχας, επίσης εξαίσια.
Μενού με την υπογραφή της σεφ Γεωργιάννας Χειλιαδάκη
Την επιμέλεια του μενού υπογράφει η Γεωργιάννα Χειλιαδάκη, την κουζίνα επιμελείται ο Άγγελος Κοτσύρης, με μακρά θητεία σε μεγάλες κουζίνες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Προσωπικά, δεν εμπιστεύομαι καθόλου τις επιμέλειες, οι οποίες προκύπτουν απογοήτευση τις περισσότερες φορές. Λες και ό,τι και να κάνει ο διάσημος σεφ, όταν γυρίσει την πλάτη του και φύγει, αυτός που μένει πίσω βάζει τα δυνατά του να ακυρώσει την ιδέα του. Όμως, εδώ, τα πράγματα λειτουργούν αλλιώς. Αφενός δοκιμάζουμε την πρόοδο και την πορεία της Γεωργιάννας στα τοπικά ύδατα της ελληνικής κουζίνας, η οποία προέκυψε στην πορεία της καριέρας της και όχι σαν αρχική επιλογή, και το αποτέλεσμα είναι απλά μαγικό. Με τον Άγγελο φαίνεται να λειτουργούν ομαδικά σαν μπαλέτο, φαίνεται να συμφωνούν, φαίνεται να συνεργάζονται, φαίνεται να μοιράζονται το ίδιο όνειρο. Και κάπως έτσι ο δρόμος προς τον Πειραιά έχει ανοίξει έναν δρόμο με έναν νόστιμο λόγο για όλους μας. Γιατί το «Γιαμπού» δεν θέλεις να το τελειώσεις με μια μόνο φορά.
Ακτή Κονδύλη 4, Πειραιάς, 210 4224476
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καλό φαγητό, μπάρα με ωραία κοκτέιλ και τέλειες μουσικές
20 χρόνια στην Ομήρου, θα βρεις πολλά περισσότερα από καλό και νόστιμο φαγητό
Στον πεζόδρομο της Καλαμιώτου ανακαλύψαμε την «τέχνη του να μην κάνεις τίποτα»
Μια μικρή, εκλεπτυσμένη Ιταλία στο Κολωνάκι
Εκεί όπου χτυπά η καρδιά του μεγαλύτερου πάρτι των Ιλισίων
Πάνω στη Μικρή Πρέσπα, και τη μεθοριακή γραμμή
Και μας επιστρέφει στην κλασική Αθήνα που είχαμε ξεχάσει
Ζωντανή μουσική, καλωσόρισμα με welcome drink, ευχές και, φυσικά, ένα λαχταριστό μενού
Εδώ θα απολαύσετε πιάτα αναπάντεχα νόστιμα, που θα σας θυμίσουν κάτι από το οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι!
Το αγαπημένο pasta spot της Αθήνας για αυτές τις γιορτές μας παρουσιάζει την Xmas Magic
Εορταστικό γεύμα σε ένα νεοκλασικό ιστορικό κτίριο που μετρά 140 χρόνια ζωής
Εδώ θα απολαύσεις τη γιορτινή πλευρά της πόλης
Αν ψάχνετε ένα πραγματικά ξεχωριστό εστιατόριο για να αλλάξετε τον χρόνο, το Varoulko είναι ιδανικό
Οι σεφ Pino Saccheri και Αλέξανδρος Λαζούλης δημιουργούν πιάτα που απογειώνουν τη σύγχρονη ιταλική κουζίνα
Το μενού περιλαμβάνει τα καλύτερα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας με σύγχρονες πινελιές και γευστικές εκπλήξεις
Αξέχαστα ρεβεγιόν στο στέκι της Κηφισιάς
Γιορτινές γεύσεις και ζωντανή μουσική στο αγαπημένο εστιατόριο του Κολωνακίου
Σε έναν μοναδικό χώρο με απέραντη θέα στο λιμάνι
Εορταστικές γεύσεις στο εστιατόριο που μας εισήγαγε στη βιώσιμη γαστρονομία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.