Resto

Ma Che Vuoi: στην ολοκαίνουργια spritzeria του κέντρου για πίτσα και aperitivo

Στον πεζόδρομο της Καλαμιώτου ανακαλύψαμε την «τέχνη του να μην κάνεις τίποτα»

Νατάσσα Καρυστινού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Ma Che Vuoi είναι η νέα spritzeria της Καλαμιώτου

Πάνω στην εκπνοή του χρόνου μια μικρή Ιταλία εγκαταστάθηκε -μαζί με όλες τις μοσχομυριστές πίτσες και τα δροσερά της spritz- στην Καλαμιώτου. Στον αριθμό 15 φώλιασε το Ma Che Vuoi μια ολοκαίνουργια spritzeria που έχει για μότο της τη φιλοσοφία του Dolce Far Niente – τη γλυκιά τέχνη του να μην κάνεις τίποτα. Αυτό, βέβαια, αφορά όλους εμάς, τους θαμώνες, μια που στο Ma Che Vuoi πολλά είναι τα νόστιμα που συμβαίνουν… 

Στη ζεστή σάλα όλα τα βλέμματα πέφτουν στον φούρνο. Εδώ ψήνονται λαχταριστές πίτσες με ζυμάρι 48ωρης ωρίμασης και σάλτσα από ντοματίνια San Marzano, τη φημισμένη ιταλική ποικιλία. Ύστερα είναι τα φρέσκα ζυμαρικά ημέρας, τα αλλαντικά και το χειροποίητο ψωμί. Η πρώτη ύλη έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την ιταλική γωνιά, με τα άλευρα και τα τυριά να καταφθάνουν απευθείας από την Ιταλία, το κρέας και το ψάρι από επιλεγμένους έλληνες παραγωγούς.

Αρχηγός στην κουζίνα ο σεφ Μάριος Ματζοράκης, ο οποίος κατάλαβε ήδη από πολύ μικρή ηλικία ότι η μαγειρική είναι το πεπρωμένο του. Αφού δούλεψε σε φημισμένα εστιατόρια της Ελλάδας και της Γαλλίας, στα 23 του ανέλαβε τη θέση του Chef de cuisine στο Vigna Restaurant της Νότιας Γαλλίας, όπου διδάχθηκε τη σημασία της εποχικότητας και του σεβασμού στην πρώτη ύλη. Είναι οι ίδιες αξίες που εφαρμόζει και στην κουζίνα του Ma Che Vuoi: όλα να φτιάχνονται στο χέρι με τις καλύτερες πρώτες ύλες που μπορεί να βρεθούν. Ο ίδιος λέει: «Όταν ξεκινήσαμε με τους ιδιοκτήτες του Ma Che Vuoi, τον Άγγελο Μπούρα και τον Γιώργο Φιταγκορίδη, ένα πράγμα ήταν ξεκάθαρο: θα φτιάχνουμε τα πάντα μόνοι μας. Από τα αλλαντικά, τα λουκάνικα, το ψωμί μέχρι τα φρέσκα ζυμαρικά, τις χειροποίητες σάλτσες και το ζυμάρι για την πίτσα».

Όλα τα παραπάνω βρίσκουν το ιδανικό τους ταίρι στο aperitivo που επίσης έχει σημαντική θέση στην ψυχή του Ma Che Vuoi. Από το κλασικό Aperol Spritz με την απόλυτη ισορροπία μεταξύ γλυκύτητας και πικράδας, μέχρι πιο δημιουργικές παραλλαγές, κάθε cocktail στη λίστα με τα αυθεντικά ιταλικά spritz αφηγείται μια ιστορία παράδοσης. Αν το προτιμάς, όμως, υπάρχει και μια ωραία συλλογή από ιταλικά κρασιά, όλα τους φερμένα από τους ξακουστούς αμπελώνες της Ιταλίας: Piemonte, Toscana, Σικελία. Κι έτσι με ένα ποτήρι κρασί ή ένα ολόδροσο spritz, με ένα κομμάτι χειροποίητης ναπολιτάνικης πίτσας και μια μπουκιά φρέσκων ζυμαρικών, ανακαλύπτει κανείς τι πραγματικά σημαίνει Dolce Far Niente.

Καλαμιώτου 15, κέντρο, 210 3248762, Fb: Ma Che Vuoi, Instagram: @machevuoi.athens