Η νόστιμη ιταλική κουζίνα του Luca Piscazzi στο Gorlomi
Μια μικρή, εκλεπτυσμένη Ιταλία στο Κολωνάκι
Στο εστιατόριο Gorlomi, o Ιταλός σεφ Luca Piscazzi μαγειρεύει συνταγές της πατρίδας του με τον δικό του τρόπο
Από το επίπεδο του δρόμου δεν φαίνεται. Χρειάζεται να κατέβεις μερικά σκαλιά για να σου αποκαλυφθεί. Ένας ολόκληρος κήπος, ζεστός ακόμη και τις πιο κρύες νύχτες του χειμώνα, ροτόντες με λευκά τραπεζομάντιλα και τοίχοι βαμμένοι σε βαθύ μπλε, ωραία μουσική. Ένα εστιατόριο «κρυφό» από τους περαστικούς της Πλουτάρχου, να ξεφυτρώνει εκεί που λιγότερο το περιμένεις. Και τι εστιατόριο! Κεφάτο πολύ και νόστιμο είναι το Gorlomi, ακριβώς σαν τον σεφ του.
Η ιταλική κουζίνα του σεφ Luca Piscazzi στο Gorlomi
Ο Luca Piscazzi γεννήθηκε στη Ρώμη και κατάλαβε από την αρχή ότι ήθελε να γίνει σεφ, ήδη από εκείνες τις μέρες ως μικρό αγόρι που βοηθούσε τη γιαγιά του στην κουζίνα. Μεγαλώνοντας σπουδάζει μαγειρική και στα 19 του φτιάχνει βαλίτσες. Δουλεύει σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, από το Λονδίνο μέχρι το Χονγκ Κονγκ. Το 2021 ως σεφ στο εστιατόριο Pelagos κατακτά το πρώτο του αστέρι Michelin. Στο Gorlomi, όμως, επιχειρεί κάτι διαφορετικό: έναν ύμνο στην κουζίνα της πατρίδας του, μια κουζίνα αυθεντικά ιταλική που, όμως, δεν της λείπει το δημιουργικό άγγιγμα του σεφ της. Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Ο Luca μαγειρεύει παραδοσιακές συνταγές της Ιταλίας, διανθισμένες με ένα γαστρονομικό twist. Απαράβατες αρχές στην κουζίνα του τα φρέσκα, ποιοτικά υλικά και η αψεγάδιαστη τεχνική.
Το μενού στο εστιατόριο Gorlomi
Τη φρεσκάδα της πρώτης ύλης την αντιλαμβάνεσαι πλήρως σε ένα πιάτο όπως η Burrata, η πιο κρεμώδης Burrata που εγώ τουλάχιστον έχω φάει, ξαπλωμένη αναπαυτικά πάνω σε πελοποννησιακές ντομάτες ραντισμένες με ελαιόλαδο. Όσο για την τεχνική, αυτή την ανακαλύπτει σε μία άψογη Cotoletta alla Milanese με τραγανή, χρυσαφένια κρούστα ή σε καθε πιάτο ζυμαρικών. Εγώ δοκίμασα τα Reginette και παρότι η σάλτσα τους δεν με ενθουσίασε (σ.σ. δεν ήταν κακή, απλώς κάπως… ουδέτερη), δεν θα μπορούσα παρά να υποκλιθώ στη νοστιμιά του ίδιου του ζυμαρικού. Στο Gorlomi τα ζυμαρικά γίνονται από την αρχή κάθε μέρα και αυτό έχει τη σημασία του.
Άλλα πιάτα που αξίζουν την προσοχή σας; Το υπέροχο Vitello Tonnato στην πιο κλασική του εκδοχή, τα κεφτεδάκια η συνταγή των οποίων ανήκει στην ιταλίδα γιαγιά του Luca, το πολύ νόστιμο λαυράκι Acqua pazza, σίγουρα το signature Tiramisu. Αυτά τα νόστιμα τα συνοδεύεις ιδανικά με τα ωραία κρασιά του ιταλικού (κυρίως) αμπελώνα, αν και υπάρχει μια επίσης ενδιαφέρουσα λίστα με signature cocktails. Και είναι ωραία ιδέα να πιεις ένα cocktail στην (ομολογουμένως εντυπωσιακή) μπάρα του Gorlomi πριν ή μετά το γεύμα σου, τσουγκρίζοντας με ανθρώπους που αγαπάς πολύ.
Πλουτάρχου 9, Κολωνάκι, 210 7251855, www.gorlomi.gr, Instagram: @gorlomiathens
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια μικρή, εκλεπτυσμένη Ιταλία στο Κολωνάκι
Εκεί όπου χτυπά η καρδιά του μεγαλύτερου πάρτι των Ιλισίων
Πάνω στη Μικρή Πρέσπα, και τη μεθοριακή γραμμή
Και μας επιστρέφει στην κλασική Αθήνα που είχαμε ξεχάσει
Ζωντανή μουσική, καλωσόρισμα με welcome drink, ευχές και, φυσικά, ένα λαχταριστό μενού
Εδώ θα απολαύσετε πιάτα αναπάντεχα νόστιμα, που θα σας θυμίσουν κάτι από το οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι!
Το αγαπημένο pasta spot της Αθήνας για αυτές τις γιορτές μας παρουσιάζει την Xmas Magic
Εορταστικό γεύμα σε ένα νεοκλασικό ιστορικό κτίριο που μετρά 140 χρόνια ζωής
Εδώ θα απολαύσεις τη γιορτινή πλευρά της πόλης
Αν ψάχνετε ένα πραγματικά ξεχωριστό εστιατόριο για να αλλάξετε τον χρόνο, το Varoulko είναι ιδανικό
Οι σεφ Pino Saccheri και Αλέξανδρος Λαζούλης δημιουργούν πιάτα που απογειώνουν τη σύγχρονη ιταλική κουζίνα
Το μενού περιλαμβάνει τα καλύτερα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας με σύγχρονες πινελιές και γευστικές εκπλήξεις
Αξέχαστα ρεβεγιόν στο στέκι της Κηφισιάς
Γιορτινές γεύσεις και ζωντανή μουσική στο αγαπημένο εστιατόριο του Κολωνακίου
Σε έναν μοναδικό χώρο με απέραντη θέα στο λιμάνι
Εορταστικές γεύσεις στο εστιατόριο που μας εισήγαγε στη βιώσιμη γαστρονομία
Ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς με εκπληκτικά μενού από τον σεφ Ντίνο Φωτεινάκη
Must προορισμός για κάθε καλοφαγά
Με ιστορία από το 1991, συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τη φαντασία και το μεράκι του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.