Resto

Στην ολοκαίνουργια Psarlou για ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά

Μια βόλτα στα Βόρεια για πεντάφρεσκο ψάρι είναι πάντα μια καλή ιδέα

Κατερίνα Βνάτσιου
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Psarlou: νέο ψαροεστιατόριο στο Κεφαλάρι

Ένας τεράστιος ροφός με κοιτάει με το στόμα ανοιχτό. Δίπλα του ολοζώντανες καραβίδες που κουνάνε νωχελικά τις δαγκάνες τους και γυαλιστερές που λαμποκοπάνε. Θα μπορούσα να είμαι σε ένα υποβρύχιο σύμπαν – κι όμως όχι. Κοιτάω απλώς την ψαριέρα του Psarlou, του ολοκαίνουργιου ψαροεστιατορίου στη βόρεια πλευρά της πόλης.

Psarlou: νέο εστιατόριο στο Κεφαλάρι με φρέσκο ψάρι

Το Psarlou άνοιξε στο Κεφαλάρι πριν ένα μόλις μήνα ο Κώστας Ντούζος. Παλιός γνώριμος στους λάτρεις του ψαριού (δικό του και το πολύ δημοφιλές εστιατόριο Ψαρομεζέδες στο Μοσχάτο), ο Κώστας ανήκει σ’ αυτούς που τρέφουν τεράστιο σεβασμό σε ό,τι έχει να προσφέρει η θάλασσα. Το ψάρι που θα φας στο Psarlou έρχεται πάντα φρέσκο και σπαρταριστό από τους βυθούς της Ελλάδας, οι γνώστες μπορούν να διαλέξουν το δικό τους από την εντυπωσιακή ψαριέρα. Η οποία είναι και το πρώτο πράγμα που βλέπεις μπαίνοντας στο εστιατόριο, πριν ακόμα περάσεις στην υπέρκομψη, ευρύχωρη σάλα με τα λευκά τραπεζομάντιλα, τις ντιζαινάτες καρέκλες και τα ξύλινα δάπεδα. Ο χώρος, πανέμορφος, υποστηρίζει πλήρως τον υπότιτλο του Psarlou: “Creative Seafood Experience”. Σε προδιαθέτει, δηλαδή, ότι εδώ θα ζήσεις μια γευστική εμπειρία που σέβεται τις ρίζες της ελληνικής κουζίνας, αλλά και δεν φοβάται να αναζητήσει τη σύγχρονη γεύση της μέσα από νέους ορίζοντες.

Διαλέγω ένα τραπέζι στην άκρη της σάλας, έτσι ώστε να μπορώ να τη θαυμάσω σε όλο της το μεγαλείο, παρατηρώντας ταυτόχρονα την απαστράπτουσα (δεν έχω δει πιο καθαρή!) ανοιχτή κουζίνα. Προσέχω ότι η οροφή από πάνω μου ανοίγει και, πράγματι, μαθαίνω πως το καλοκαίρι όλη η σάλα θα μεταμορφώνεται σε υπαίθρια αυλή. Ύστερα, η προσοχή μου πέφτει στην πρώτη σελίδα του καταλόγου όπου υπάρχει μια μικρή ιστορία. Διαβάζω: «Λένε ότι η Ψαρλού ήταν η νεαρή κόρη ενός ψαρά, που μεγάλωσε δίπλα στη θάλασσα. Από μικρή είχε μια μαγική σύνδεση με τα ψάρια και τα πλάσματα του βυθού. Ο θρύλος λέει πως τα κύματα της αποκάλυπταν τα πιο φρέσκα και νόστιμα ψάρια, ενώ οι ψαράδες του χωριού βασίζονταν στις προβλέψεις της για να γεμίσουν τα δίχτυα τους (…). Η Ψαρλού δεν ήταν απλώς ένα πρόσωπο, αλλά σύμβολο αγάπης για τη θάλασσα, τη φρεσκάδα και το σεβασμό προς τα δώρα της φύσης. Αυτόν τον θρύλο τιμά το εστιατόριο προσφέροντας φρέσκα θαλασσινά και ψάρια που μαγειρεύονται με την ίδια φροντίδα και το πάθος που είχε η Ψαρλού».

Μενού από τον βυθό της θάλασσας

Η Psarlou φέρνει πρώτα στο τραπέζι μας φρέσκο ψωμάκι, ψημένο στη σχάρα, μαζί με παρθένο ελαιόλαδο κι ελιές. Αλλά είναι η πρώτη κουταλιά μιας πεντανόστιμης κακαβιάς που με κάνει να ανυπομονώ για τη συνέχεια. Όχι άδικα. Το επόμενο πιάτο που δοκιμάζω είναι το σεβίτσε με γαρίδες Κοιλάδας. Τόσο πεντάφρεσκες ήταν που έλιωναν σαν βούτυρο στο στόμα. Εξαιρετική και η υφή της ταραμοσαλάτας που σερβίρεται μαζί με τραγανά πιτάκια, μεγάλη αποκάλυψη και η σφυρίδα ωρίμασης που ωριμάζει εδώ σε ειδικό θάλαμο. Σερβιρίστηκε μόνο με λίγο ξύσμα λάιμ, ανθό αλατιού κι ελαιόλαδο – δεν χρειαζόταν τίποτα άλλο.

Δοκίμασα επίσης τις γαρίδες βουτύρου που ήρθαν μέσα σε μια πολύ νόστιμη σάλτσα μαγειρεμένη με σκόρδο, λεμόνι και βούτυρο πάπρικας, όπως και ένα πληθωρικό κριθαρότο γαρίδας με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και βασιλικό. Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε το τηγανιτό γαυράκι που έφτασε σε μεγάλο μπολ μαζί με τραγανά λευκά κρεμμύδια. Το τηγάνι εδώ ήταν τόσο φίνο και αέρινο!

Ο σερβιτόρος σπρώχνει ένα τρόλεϊ. Σταματά στη διπλανή από εμένα παρέα και κάθε φωνή παύει στο τραπέζι των τεσσάρων ατόμων. Πάνω στο τρόλεϊ είναι ακουμπισμένη μια τεραστίων διαστάσεων πιατέλα, ξέχειλη από τη μακαρονάδα με καραβίδες. Γιατί, ξεχνώ να πω πως στην Psarlou μπορείς όχι μόνο να διαλέξεις το ψάρι σου, αλλά και τον τρόπο που θες να μαγειρευτεί: ψητό, αχνιστό ή μέσα σε μια πλούσια μακαρονάδα.

Κρασί και γλυκό

Για συνοδεία υπάρχει η πλήρως ενημερωμένη wine list με κρασιά κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα (αρκετά από αυτά και σε ποτήρι), μαζί και πολλά φίνα ελληνικά αποστάγματα. Η Psarlou εμφιαλώνει επίσης τα δικά της κρασιά (ένα λευκό, ένα ροζέ, κι ένα κόκκινο) – το Μοσχοφίλερο που ήπια ήταν πολύ αξιόλογο. Όσο για το τέλος, με τίποτα μην παραλείψετε τα γλυκά. Δοκίμασα μία φα-ντα-στι-κή πορτοκαλόπιτα με παγωτό βανίλιας, αλλά λιγουρεύτηκα εξίσου και τις καριόκες (με γκανάζ Valrhona Manjari, μπαβαρουάζ σοκολάτας και σορμπέ μανταρίνι) που φτιάχνονται (όπως όλα τα γλυκά) στην κουζίνα της Psarlou και που μου φάνηκαν εξαιρετική πρόταση ως ελληνικό επιδόρπιο.

Στη καινούργια Psarlou, λοιπόν, έχει γίνει πολύ σοβαρή δουλειά τόσο στην κουζίνα, όσο και στην εξυπηρέτηση. Και σίγουρα αξίζει τη βόλτα ως το Κεφαλάρι. Μια έξοδος για πεντάφρεσκο ψάρι είναι πάντα μια καλή ιδέα.

Δηλιγιάννη 56, Κεφαλάρι, 210 4448090, Fb: Psarlou, Instagram: @psarlou, Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 13.00-00.00