- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Καΐρειον: σε αυτό το ολοκαίνουργιο στέκι συναντιούνται ξανά οι παρέες
Μέσα στη στοά Καΐρη σε περιμένει ένας ολόκληρος, νόστιμος κόσμος
Καΐρειον: μόλις άνοιξε στη Στοά Καΐρη με νόστιμα πιάτα σε καλές τιμές
Είναι η αρχή της νύχτας. Κανονικά η Στοά Καΐρη θα κοιμόταν τέτοια ώρα. Τα μαγαζιά της θα είχαν κατεβάσει ρολά, οι άνθρωποι δεν θα μπαινόβγαιναν από την είσοδο, ίσως μόνο λίγο φεγγαρόφωτο να έπεφτε στο μωσαϊκό της από την τζαμωτή σκεπή. Έτσι θα ήταν, αν δεν είχε μόλις ανοίξει το Καΐρειον, που με τη μουσική, τα τραπέζια, τα φώτα και τα αρώματα της κουζίνας του δίνει στη στοά την ευκαιρία μιας δεύτερης ζωής.
Καΐρειον, το νέο στέκι μέσα στη στοά Καΐρη
Το Καΐρειον άνοιξαν μόλις δύο εβδομάδες πριν ο Γιάννης Γεωργιάδης, η Χρύσα Σκουρλή και ο Γιώργος Κώστογλου. Λέει ο Γιώργος: «Η Καΐρη είναι η πρώτη στοά της Αθήνας μετά τη Βαρβάκειο. Παλιότερα εδώ υπήρχαν πάρα πολλά μαγαζιά με κουμπιά, υφασματάδικα κ.λπ. Ήταν μια πολύ ζωντανή, πολύβουη στοά. Κι αυτό (σ.σ. δείχνει το εσωτερικό του Καΐρειον) ήταν το καφενείο της. Εμείς θέλαμε να κάνουμε κάτι οικονομικό, για τα δεδομένα της εποχής. Απλό φαγητό, αλλά να έχει κι ένα γαστριμαργικό ενδιαφέρον». Τα λόγια του Γιώργου συμπληρώνει η Χρύσα: «Σκέψου κάτι μεσημέρια Κυριακής που είσαι στο κέντρο και θες να φας κάτι ωραίο, αλλά δεν θες να δώσεις και €80/άτομο!». Για αυτά τα μεσημέρια, λοιπόν, αλλά και τα νόστιμα βράδια μεσοβδόμαδα γεννήθηκε το Καΐρειον.
Κάθομαι στα τραπεζάκια της στοάς, από τις μεγάλες τζαμαρίες χαζεύω πίνακες του Τουρναβίτη, αντικείμενα περασμένων δεκαετιών, μια εντυπωσιακή τοιχογραφία του Φίλιππου Τελεστώ. Στα δεξιά μου αντλίες βενζίνης, τόσο παλιές που ακόμη μετρούν το κόστος σε «δραχμαί» και τα λίτρα σε γαλόνια, ο τρίτος της παρέας (Γιάννης Γεωργιάδης) τα περιμάζεψε κάποτε από βενζινάδικα που έκλειναν. Ένα περίεργο mix and match, δηλαδή, που συνδέει το τώρα της στοάς με το παρελθόν μιας εποχής που μπορεί να πέρασε, σε αυτή τη στοά, όμως, είναι ακόμη παρόν. Να, ας πούμε, στο βάθος λειτουργεί το… «οπλοδιορθωτήριον» του Θεόδωρου Παπαϊωάννου (από το 1925 παρακαλώ).
Το φαγητό στο Καΐρειον
Στην κουζίνα ο σεφ Γιώργος Νούσιας μαγειρεύει πιάτα νόστιμα, που ιδανικά μπαίνουν στη μέση του τραπεζιού για να μοιραστούν από όλη την παρέα, αλλά αν κάποιος θέλει να πάρει ένα κυρίως δε θα δυσκολευτεί να το βρει. Δοκιμάζω ένα ωραιότατο Μιξινάρι (παραδοσιακό αλίπαστο του Μεσολογγίου) με τσίλι, κόλιανδρο και λάιμ (€10), αλλά και τσεβάπι (το κεμπάπ στα Βαλκάνια) που σερβίρεται με μαϊντανοσαλάτα, γιαούρτι σακούλας, μουστάρδα και αφράτη, χειροποίητη πιτούλα (€12). Μου αρέσει πολύ η μακαρονάδα με σπαγγέτι που έβρασε σε ζωμό από όστρακα και ύστερα πέρασε μια βόλτα από το τηγάνι μαζί με ρόκα και σκόρδο (€10). Όμως το πιάτο-σουξέ για εμένα είναι το καταπληκτικό λουκάνικο προβατίνας (€12), τόσο νόστιμο και ζουμερό που ρωτάω που το βρήκανε. Το μυστικό μου το ξεφουρνίζει ο Γιώργος: «Είναι ένα παραδοσιακό κρεοπωλείο στο Λυγουριό, ένα χωριό κοντά στην Επίδαυρο, που θεωρείται πρωτεύουσα της γκιόσας (μεγάλη σε ηλικία προβατίνα). Το κρεοπωλείο αυτό είναι μικρό, φτιαγμένο ίσα για να καλύπτει τις ανάγκες ενός χωριού. Αλλά έχει καθετοποιημένη παραγωγή, με δικά του ζώα που τα ταΐζει με δικές του τροφές. Από εκεί έρχεται αυτό το λουκάνικο». Το παίρνεις οπωσδήποτε, το κατεβάζεις μαζί με κρασιά του ελληνικού αμπελώνα (εντελώς value for money) και κλείνεις με πορτοκαλόπιτα και παγωτό καφέ-κάρδαμο (€5). Τελειότητα.
Καϊρη 6 (εντός στοάς), Κέντρο, 210 3315871, Fb: Kaireion, Instagram: @kaireion, Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 17.00-00.00, Κυριακή 13.00-21.00, Δευτέρα κλειστά
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιδανικό σημείο για στάση σε μια χριστουγεννιάτικη βόλτα στο κέντρο ή για ένα χαλαρό festive lunch
Ένα εστιατόριο που αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης στο νησί του Αργοσαρωνικού
Φρέσκα υλικά, αληθινή γεύση, χαμόγελα χορτασμένα
Ο νέος ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Σουρτζής, συνεχίζει την ταβέρνα απευθυνόμενος και στους παλαιούς θαμώνες αλλά και σε νέο κόσμο που κατοικεί ή επισκέπτεται τα Εξάρχεια
Ολοκαίνουργιο και πολύ ενδιαφέρον, έχει όλα τα φόντα να γίνει το επόμενο στέκι σου
Αυθεντικές, ουσιαστικές προτάσεις, που θα λατρέψει κάθε καλοφαγάς
Ο σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης συνδυάζει ελληνικές πρώτες ύλες με τεχνικές και επιρροές της ιαπωνικής γαστρονομίας
Το brunch spot που κέρδισε κάθε food lover της πόλης, χάρη στον signature πύργο για δύο, που εμφανίζεται μπροστά σου σαν κάτι άκρως απολαυστικό
Μια γρήγορη στάση που μετατρέπεται σε μικρό, γιορτινό ritual για κάθε επισκέπτη
Από πρωινό και χορταστικό brunch μέχρι χαλαρό δείπνο και δημιουργικά κοκτέιλ.
Φημισμένο για τις γεύσεις, την υψηλή αισθητική και τη ζεστή φιλοξενία
Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την αλήθεια της θαλασσινής γεύσης
Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, όπως θα τη συναντούσε κανείς σε μια καλή ταβέρνα της δεκαετίας του ’50 και του ’60
Festive menus για τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα οποία συνοδεύονται από ζωντανή μουσική
Iδανικό και για όσους αναζητούν έναν όμορφο και καλαίσθητο χώρο για να οργανώσουν εταιρικές εκδηλώσεις, κοπές πίτας ή private events
Υψηλή γαστρονομία, αίσθηση οικείας πολυτέλειας και διάθεση party
Street food που σε απογειώνει, πρώτες ύλες κορυφής και δημιουργίες που μένουν αξέχαστες
Σε έναν κόσμο όπου όλα γίνονται γρήγορα και έτοιμα, εδώ πολλά πράγματα γίνονται από την αρχή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.