- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Στο ολοκαίνουργιο Iodio η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη μαγειρεύει μία family style ψαροφαγία
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Ιodio: καινούργιο εστιατόριο στο Κολωνάκι με σεφ τη Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και θαλασσινό μενού
Όμορφα, χρυσά φωτιστικά στέλνουν το φως τους πάνω σε τραπέζια με κατάλευκα τραπεζομάντιλα, όπου είναι ήδη απλωμένη η art de la table. Πιάτα απλά κι αυτά λευκά, από εκείνα που μας έχουν λείψει στα εστιατόρια, μέσα τους μόνο μια λινή, άσπρη πετσέτα με κόκκινα γράμματα. Διαβάζω τη λέξη Ιodio. Στο βάθος ένας καθρέφτης διπλασιάζει το μέγεθος της σάλας, κατά μήκος των τοίχων δερμάτινοι καναπέδες. Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη -δεν έχει φορέσει ακόμη τη στολή της-, κάθεται εδώ μαζί με την ομάδα των σερβιτόρων, μοιάζει να τους δίνει οδηγίες. Κλείνω τη γυάλινη πόρτα απαλά πίσω μου, διαλέγω ένα στρογγυλό τραπέζι έξω, επί της Λουκιανού. Έχει κρύο, αλλά δεν σε αγγίζει καθόλου, οι σόμπες φροντίζουν για αυτό. Κάθομαι κι έχω ήδη λαχτάρα, αδημονώ για αυτό το μενού σε αυτό το ολοκαίνουργιο εστιατόριο (άνοιξε τη Δευτέρα και είναι Τετάρτη), που παίρνει τη γεύση του από τρεις γυναίκες.
Iodio, το νέο εστιατόριο στο Κολωνάκι με σεφ τη Γεωργιάννα Χιλιαδάκη
Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, η Ερασμία Μπαλάσκα και η Δανάη Βορίδου γνωρίστηκαν στο Funky Gourmet της πρώτης και του Νίκου Ρούσσου, το εστιατόριο που έγραψε ιστορία στην αθηναϊκή εστίαση και όχι μόνο για τα δύο του αστέρια Michelin. Οι τρεις γυναίκες συναντιούνται ξανά εδώ στο ολοκαίνουργιο κι αστραφτερό Iοdio που άνοιξαν ο Χάρης Σπύρου (Gorlomi, Zurbaran, Alemagou), o Γιάννης Σαλπέας και ο Σπύρος Βαγενάς, για να μας συστήσουν εκ νέου τη νοστιμιά μιας κομψής ψαροφαγίας. «Να τι έχουμε σκεφτεί στο μενού: το πρώτο μέρος του μενού είναι delicacies (σ.σ. στρείδια, αχινοσαλάτα, αυγοτάραχο Μεσολογγίου, χαβιάρι Ossetra) και συνήθως τα προτείνουμε με κάποιο αφρώδη οίνο», λέει η Γεωργιάννα που έρχεται στο τραπέζι μας, φορώντας πια τη λευκή στολή της που την κάνει να ακτινοβολεί. Συνεχίζει: «Το δεύτερο μέρος είναι τα ωμά μας, το τρίτο τα sides (ιδανικά σε περίπτωση που πάρεις ψητό ψάρι), το τέταρτο το “παιχνίδι*” μας, και το πέμπτο τα μαγειρευτά μας. Η φιλοσοφία είναι μία family style ψαροφαγία με πιάτα που μπαίνουν στη μέση και μοιράζονται».
Το μενού στο Iodio μοσχοβολά θάλασσα
Το Αυγοτάραχο Μεσολογγίου Μελίχλωρο (φρέσκο, χωρίς κερί, όπως ακριβώς μου αρέσει) έρχεται με φρυγανισμένο ψωμί σίκαλης και μικρά κομματάκια λευκής σοκολάτας! Ο απρόσμενος συνδυασμός αυγοτάραχου και λευκής σοκολάτας δεν είναι καινούργιος. Υπήρχε και στο Funky Gourmet, κάτι που η κυρία στο διπλανό μου τραπέζι φαίνεται να θυμάται. Την ακούω να λέει στις φίλες της «δεν φαντάζεστε πόσο ταιριάζουν αυτά τα δύο υλικά». Και όντως! Τα στρείδια (που πραγματικά μοσχοβολούν ιώδιο δικαιολογώντας απόλυτα το όνομα του εστιατορίου) καταφτάνουν μαζί με μια έκπληξη: ένα μπουκαλάκι από Tabasco που στην ετικέτα του όμως γράφει Iodio και περιέχει μια σάλτσα από πράσινη πιπεριά και λίγο jalapeno. Δεν είναι καυτερή, είναι πεντανόστιμη και απογειώνει τη θαλασσινή γεύση των φρεσκότατων στρειδιών. Η Γεωργιάννα δεν αστειεύεται με τη φρεσκάδα της πρώτης ύλης που μπαίνει στην κουζίνα της, γεγονός που φωνάζει εξίσου ηχηρά και η αχινοσαλάτα, πιάτο γενναιόδωρο σπαρμένο με αχινούς που μαζεύτηκαν, λες, τώρα μόλις από τον βυθό.
Από τα ωμά, ξεχωρίζω το λεπτοκομμένο ψάρι ημέρας (εμείς πετύχαμε μια ωραιότατη σφυρίδα) με ελαιόλαδο και μοσχοβολιστό θυμάρι, τα γιουβαρλάκια σφυρίδας, που στην ουσία πρόκειται για ένα έξοχο ταρτάρ σε «μπαλάκια» που σκεπάζονται από ένα φίνο ρυζόφυλλο και περιχύνονται με αυγολέμονο, οπωσδήποτε το σκουμπρί με σάλτσα jalapeno και τουρσί από ραπανάκι και κρεμμύδι.
Το τέταρτο μέρος του μενού, *«το παιχνίδι» όπως το αποκάλεσε η σεφ είναι και το πιο δημιουργικό. Εδώ βρίσκουμε ένα πιάτο που εύλογα ονομάζεται «Κάτι σαν Καθαρά Δευτέρα» και αποτελείται από μια τέλεια ταραμοσαλάτα με bonito flakes στην κορυφή της και μια ζεστή-ζεστή χειροποίητη λαγάνα (φτιάχνεται εδώ) η καλύτερη που -εγώ τουλάχιστον- έχω φάει, έχει την παλιά, «αληθινή» γεύση. Βρίσκουμε επίσης (ελληνικό) χταπόδι στα κάρβουνα με σάλτσα chimichurri και σταμναγκάθι, υπέροχες σουπιές με σπανάκι, αλλά και –μεταξύ άλλων- μπακαλιάρο… σεφταλιά! Μία surf and turf πρόταση, όπου το ψάρι τυλίγεται σε μπόλια και σερβίρεται μαζί με μία σάλτσα από γιαούρτι και παστράμι.
Από τα «μαγειρευτά», δοκιμάσαμε μόνο την πεντανόστιμη μανιάτικη μακαρονάδα με αυγοτάραχο Μεσολογγίου, αλλά θα ήθελα να επιστρέψω και για τον μπακαλιάρο Bianco, την αχινομακαρονάδα και σίγουρα για το signature spaghetti του Iodio με πορφύρες.
Κρασί και γλυκά
Πρέπει να πω ότι το συγκεκριμένο μενού ταιριάζει άψογα με κρασί. Και πράγματι, κάθε πιάτο του βρίσκει το ιδανικό του ταίρι στη wine list. Όχι ότι από τον κατάλογο λείπουν τα cocktails ή τα αποστάγματα, αλλά νομίζω πως τα παραπάνω πιάτα με το κρασί απογειώνονται. Και δένουν και με τη γενικότερη αίσθηση του χώρου και της ιστορικής γειτονιάς. Θέλω να πω ότι είναι ωραίο μια από αυτές τις βραδιές του χειμώνα να βρεθείς εδώ για ένα ποτήρι κρασί, να δοκιμάσεις αυτά τα τόσο νόστιμα πιάτα, χαζεύοντας από τις γυάλινες τζαμαρίες τη ζωή της Λουκιανού.
Όταν θα βρεθείτε στο Iodio, με τίποτα μην παραλείψετε το τεράστιο κεφάλαιο που ακούει στο όνομα «γλυκό». Το μενού είναι γεμάτο με φοβερά επιδόρπια και παγωτά που φτιάχνονται εδώ, από μία αέρινη γαλατόπιτα με καραμελωμένο φύλλο Nori και μια φίνα μους γιαουρτιού με sorbet κουμκουάτ και μαρέγκα, μέχρι το «Chicago στο Κολωνάκι», όπου το διάσημο παγωτό σερβίρεται σε μια custom made συσκευασία με ετικέτα Iώdio, που πολύ θυμίζει τα παλιά κυπελλάκια της ΕΒΓΑ. Ωστόσο, το γλυκό που με… εκτροχίασε ήταν το signature παγωτό φιστίκι, που είναι για δύο άτομα, αλλά το έφαγα (ΟΛΟ!) μόνη μου. Σοβαρά, μην το προσπεράσετε.
Λουκιανού 36, Κολωνάκι, 213 0263656, www.iodioathens.gr, Instagram: @iodio_athens