- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Στο Tartufo για το ακαταμάχητο παστίτσιο... μακαρονάδα!
Και για άλλα πολλά νόστιμα που συμβαίνουν στο ωραίο ιταλικό του Ψυρρή
Στο Tartufo, το ιταλικό εστιατόριο στου Ψυρρή, οι παλιές συνταγές μαγειρεύονται με απροσδόκητο τρόπο
Ο πεζόδρομος της Αγίας Θέκλας μοιάζει ήσυχος. Δεν είναι, τουλάχιστον όχι για πολύ. Σε λίγο πλήθος από περαστικούς πηγαινοέρχεται και τα υπαίθρια τραπεζάκια του Tartufo που γεμίζουν. Το άρωμα της φρεσκοψημένης πίτσας ανεβαίνει από την κουζίνα και βρίσκει διέξοδο στις δύο εισόδους του Tartufo. Έτσι, πλημμυρίζει και τον πεζόδρομο της Πιττάκη κι εκείνον την Αγίας Θέκλας. Κι όμως, παρά τη γαργαλιστική μυρωδιά, η πίτσα δεν είναι ο λόγος που απόψε έχω έρθει σε αυτό το λαχταριστό ιταλικό εστιατόριο του Ψυρρή.
Tartufo, το ωραίο ιταλικό εστιατόριο του Ψυρρή
Ο Τάσος Χέλμης άνοιξε το Tartufo στα τέλη του 2023. Δικό του είναι και το επιτυχημένο School Pizza Bar που μετρά πια πάνω από δέκα χρόνια ζωής στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης. Στο Tartufo, όμως, ήθελε να κάνει κάτι διαφορετικό, το φαγητό που η Ιταλία τρώει στο σήμερα. Για αυτό ζήτησε τη βοήθεια του ιταλού σεφ Pino Saccheri που παίζει την κουζίνα της πατρίδας του στα δάχτυλα (του ενός χεριού). Το Tartufo έκανε θραύση με τις πίτσες και τα χειροποίητα ραβιόλι του. Ο Τάσος, όμως, δεν είναι άνθρωπος που επαναπαύεται. Το εστιατόριό του χρόνο δεν έχει κλείσει ακόμα, και αυτός ήδη έχει μια καινούργια ιδέα στο μυαλό. Μου την περιγράφει: «Το Ψυρρή ήταν από πάντα η καρδιά της Αθήνας. Εδώ γίνονταν τα πράγματα παλιά, εδώ γίνονται και τώρα. Θέλω, όμως, να αναβιώσω αυτή την αίσθηση της παλιάς Αθήνας που έτσι κι αλλιώς έχει αυτή η γειτονιά».
Πώς; Πρώτα απ’ όλα με κάτι όμορφο που θα συμβαίνει στο Tartufo κάθε Πέμπτη. Τότε, από το απόγευμα και μετά η μπάρα θα γεμίζει με δεκάδες Cicchetti (τα ήδη πολύ δημοφιλή λαχταριστά μπρουσκετάκια του Tartufo) σε τέσσερις γεύσεις: Caprese, με ντομάτα, πιπεριά, κρεμμύδι και φέτα, με μοτσαρέλα, προσούτο και πέστο και με πέστο φιστίκι και μορταδέλα. Τα ciccheti θα είναι δωρεάν, θα σου προσφέρονται μαζί με το κρασί σου. Με κάθε ποτήρι κρασί, και ένα καινούργιο ciccheti στο τραπέζι σου, κάπως σαν τη φιλοσοφία του βολιώτικου τσιπουράδικου. «Θα είναι τέλειο για “μετά την εργασίαν” και όχι after office. Και δεν θα έχουμε dj, αλλά… διαπρεπή μαέστρο!», λέει ο Τάσος και γελά. Δηλαδή, θα ακούμε μουσικές από τα 50s και τα 60s, jazz, παλιά ιταλικά κι ελληνικά τραγούδια. Αυτά συμβαίνουν κάθε Πέμπτη. Όχι ότι τις υπόλοιπες μέρες, όμως, το Tartufo μένει ήσυχο, αφού όλο και κάτι σκαρώνει. Παρασκευή και Σάββατο, για παράδειγμα, γνωστοί djs αναλαμβάνουν τα decks, ενώ την Κυριακή το απόγευμα ο Haris Mos στήνει εδώ ένα ανατρεπτικό dj set με live vocals.
Το ανανεωμένο μενού του Tartufo φέρνει παλιές συνταγές στο σήμερα
Στο ίδιο πνεύμα ανανεώθηκε και το μενού. Εδώ ο head chef του Tartufo Αλέξανδρος Λαζούλης πρόσθεσε κάποιες παλιές συνταγές, σε νέες εκτελέσεις. Θα βρούμε τη μακαρονάδα Sembra un pasticcio που είναι η πρόταση του σεφ για το πώς θα μπορούσε το παστίτσιο να γίνει μια σύγχρονη μακαρονάδα. Είναι ένα βαθιά νόστιμο πιάτο με παπαρδέλες, μπεσαμέλ τρούφας και μοσχαρίσια μάγουλα που λιώνουν στο στόμα. Αλλά και ο μουσακάς μεταμορφώνεται στο πιάτο “Come” la moussaka με μελιτζάνες, κιμά black angus, μπεσαμέλ και τσιπς πατάτας. Ωστόσο το πιάτο που μου δημιουργεί τη μεγαλύτερη έκπληξη είναι το Cavolfiore con prosciutto, δηλαδή «Κουνουπίδι με προσούτο». Ξέρω, το κουνουπίδι δεν είναι υλικό που δημιουργεί λαχταριστές προσδοκίες. Κι όμως… Δεν φαντάζεσαι πόσο νόστιμο είναι αυτό το πιάτο! Με το κουνουπίδι να καταφτάνει ψητό, περιτριγυρισμένο από μια (πεντανόστιμη!) πικάντικη κρέμα τυριού και ένα τραγανό σαν τσιπς προσούτο στην κορυφή του. Έπος! Με τίποτα μην παραλείψετε και τα γλυκά – το τιραμισού με το διαδραστικό σερβίρισμα (ρίχνεις ζεστό καφέ σε μία σφαίρα σοκολάτας με σκοπό να λιώσει, και μαζί καφές και σοκολάτα να περιλούσουν το τιραμισού που κρύβεται από κάτω), αλλά και το πεντανόστιμο μιλφέιγ με τη βελούδινη κρέμα φιστικιού.
Οι εκπλήξεις δεν τελειώνουν εδώ… Την καλύτερη όλων το Tartufo μας τη φυλάει για τις 25 Οκτωβρίου, που είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών. Τότε, οι σεφ του θα στήσουν μία υπαίθρια κουζίνα στον πεζόδρομο της Αγίας Θέκλας και θα κερνούν τους περαστικούς μακαρονάδες που θα φτιάχνουν επί τόπου μέσα σε ένα ολόκληρο… κεφάλι παρμεζάνας! Τρέχουν τα σάλια μου από τώρα.
🎉 Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών 🎉 και το γιορτάζουμε στο αγαπημένο μας Tartufo αυτή την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου με ένα...
Posted by Tartufo Cucina Italiana on Saturday, October 19, 2024
Αγίας Θέκλας 9, Ψυρρή, 210 3315458, Fb: Tartufo Cucina Italiana, Instagram: @tartufo.athens
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μεζέδες με ανατολίτικες μυρωδιές από έναν ροκ και νόστιμο σεφ
Και για άλλα πολλά νόστιμα που συμβαίνουν στο ωραίο ιταλικό του Ψυρρή
Δεν είναι απλά το εστιατόριο του Κτήματος, αλλά ένα από τα νοστιμότερα της περιφέρειας
Και με αυτό το λαχταριστό μενού που δημιούργησε η Μυρσίνη Λαμπράκη μάλλον θα γίνει
Δεν είναι απλώς ένα εστιατόριο, αλλά ένα ταξίδι στη γεύση και την παράδοση
Η διαχρονική γοητεία μιας entrecοte café de Paris
Εδώ θα νιώσεις σαν να βρίσκεσαι στην αυλή του σπιτιού σου!
Και με καινούργιες, λαχταριστές συνταγές!
Με σεβασμό στην παράδοση και φρέσκες, αγνές ελληνικές πρώτες ύλες
Χειροποίητα ζυμαρικά και φοβερή πίτσα στον ξυλόφουρνο
Το αγαπημένο all day στέκι της Ηλιούπολης
Στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη, είναι μια από τις πιο αξιόπιστες πίτσες της πόλης
Μια σύγχρονη ερμηνεία της μαγειρικής παράδοσης της ελληνικής υπαίθρου και κυρίως της Πελοποννήσου
Ο Κώστας Ζουγανέλης των Bar Guru Bar και Buba στο νέο του στέκι στο Ψυχικό
Όλοι αγαπάμε έναν κόκορα κρασάτο με χοντρό μακαρόνι και μια λεμονάτη ρεβυθάδα
Εκεί θα πας αν θέλεις να δεις μαζεμένη την κοσμική Θεσσαλονίκη. Κατά προτίμηση το μεσημέρι.
Η Ελένη Σαράντη μαγειρεύει τις αναμνήσεις της από τα κυριακάτικα τραπέζια της μαμάς
Στη καρδιά του 11ου διαμερίσματος του Παρισιού, ο σεφ Paul-Henri και η γυναίκα του Margaux, μας προσκαλούν σε ένα Μεσογειακό γαστρονομικό ταξίδι
Ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Αϊβαλιώτης παίζει την ελληνική κουζίνα στα δάχτυλα
Στα μετόπισθεν, αγνά και λαϊκά του Ταύρου, η πιο φαεινή ιδέα για φρέσκο ψάρι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.