Resto

Στο Tartufo για το ακαταμάχητο παστίτσιο... μακαρονάδα!

Και για άλλα πολλά νόστιμα που συμβαίνουν στο ωραίο ιταλικό του Ψυρρή

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Tartufo

Στο Tartufo, το ιταλικό εστιατόριο στου Ψυρρή, οι παλιές συνταγές μαγειρεύονται με απροσδόκητο τρόπο

Ο πεζόδρομος της Αγίας Θέκλας μοιάζει ήσυχος. Δεν είναι, τουλάχιστον όχι για πολύ. Σε λίγο πλήθος από περαστικούς πηγαινοέρχεται και τα υπαίθρια τραπεζάκια του Tartufo που γεμίζουν. Το άρωμα της φρεσκοψημένης πίτσας ανεβαίνει από την κουζίνα και βρίσκει διέξοδο στις δύο εισόδους του Tartufo. Έτσι, πλημμυρίζει και τον πεζόδρομο της Πιττάκη κι εκείνον την Αγίας Θέκλας. Κι όμως, παρά τη γαργαλιστική μυρωδιά, η πίτσα δεν είναι ο λόγος που απόψε έχω έρθει σε αυτό το λαχταριστό ιταλικό εστιατόριο του Ψυρρή.

Tartufo, το ωραίο ιταλικό εστιατόριο του Ψυρρή

Tartufo

Ο Τάσος Χέλμης άνοιξε το Tartufo στα τέλη του 2023. Δικό του είναι και το επιτυχημένο School Pizza Bar που μετρά πια πάνω από δέκα χρόνια ζωής στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης. Στο Tartufo, όμως, ήθελε να κάνει κάτι διαφορετικό, το φαγητό που η Ιταλία τρώει στο σήμερα. Για αυτό ζήτησε τη βοήθεια του ιταλού σεφ Pino Saccheri που παίζει την κουζίνα της πατρίδας του στα δάχτυλα (του ενός χεριού). Το Tartufo έκανε θραύση με τις πίτσες και τα χειροποίητα ραβιόλι του. Ο Τάσος, όμως, δεν είναι άνθρωπος που επαναπαύεται. Το εστιατόριό του χρόνο δεν έχει κλείσει ακόμα, και αυτός ήδη έχει μια καινούργια ιδέα στο μυαλό. Μου την περιγράφει: «Το Ψυρρή ήταν από πάντα η καρδιά της Αθήνας. Εδώ γίνονταν τα πράγματα παλιά, εδώ γίνονται και τώρα. Θέλω, όμως, να αναβιώσω αυτή την αίσθηση της παλιάς Αθήνας που έτσι κι αλλιώς έχει αυτή η γειτονιά».

Tartufo
Μελιτζάνες, κιμάς black angus, μπεσαμέλ και τσιπς πατάτας
Μελιτζάνες, κιμάς black angus, μπεσαμέλ και τσιπς πατάτας

Πώς; Πρώτα απ’ όλα με κάτι όμορφο που θα συμβαίνει στο Tartufo κάθε Πέμπτη. Τότε, από το απόγευμα και μετά η μπάρα θα γεμίζει με δεκάδες Cicchetti (τα ήδη πολύ δημοφιλή λαχταριστά μπρουσκετάκια του Tartufo) σε τέσσερις γεύσεις: Caprese, με ντομάτα, πιπεριά, κρεμμύδι και φέτα, με μοτσαρέλα, προσούτο και πέστο και με πέστο φιστίκι και μορταδέλα. Τα ciccheti θα είναι δωρεάν, θα σου προσφέρονται μαζί με το κρασί σου. Με κάθε ποτήρι κρασί, και ένα καινούργιο ciccheti στο τραπέζι σου, κάπως σαν τη φιλοσοφία του βολιώτικου τσιπουράδικου. «Θα είναι τέλειο για “μετά την εργασίαν” και όχι after office. Και δεν θα έχουμε dj, αλλά… διαπρεπή μαέστρο!», λέει ο Τάσος και γελά. Δηλαδή, θα ακούμε μουσικές από τα 50s και τα 60s, jazz, παλιά ιταλικά κι ελληνικά τραγούδια. Αυτά συμβαίνουν κάθε Πέμπτη. Όχι ότι τις υπόλοιπες μέρες, όμως, το Tartufo μένει ήσυχο, αφού όλο και κάτι σκαρώνει. Παρασκευή και Σάββατο, για παράδειγμα, γνωστοί djs αναλαμβάνουν τα decks, ενώ την Κυριακή το απόγευμα ο Haris Mos στήνει εδώ ένα ανατρεπτικό dj set με live vocals.

Το ανανεωμένο μενού του Tartufo φέρνει παλιές συνταγές στο σήμερα

Αλέξανδρος Λαζούλης
Αλέξανδρος Λαζούλης
«Κουνουπίδι με προσούτο»
«Κουνουπίδι με προσούτο»

Στο ίδιο πνεύμα ανανεώθηκε και το μενού. Εδώ ο head chef του Tartufo Αλέξανδρος Λαζούλης πρόσθεσε κάποιες παλιές συνταγές, σε νέες εκτελέσεις. Θα βρούμε τη μακαρονάδα Sembra un pasticcio που είναι η πρόταση του σεφ για το πώς θα μπορούσε το παστίτσιο να γίνει μια σύγχρονη μακαρονάδα. Είναι ένα βαθιά νόστιμο πιάτο με παπαρδέλες, μπεσαμέλ τρούφας και μοσχαρίσια μάγουλα που λιώνουν στο στόμα. Αλλά και ο μουσακάς μεταμορφώνεται στο πιάτο “Come” la moussaka με μελιτζάνες, κιμά black angus, μπεσαμέλ και τσιπς πατάτας. Ωστόσο το πιάτο που μου δημιουργεί τη μεγαλύτερη έκπληξη είναι το Cavolfiore con prosciutto, δηλαδή «Κουνουπίδι με προσούτο». Ξέρω, το κουνουπίδι δεν είναι υλικό που δημιουργεί λαχταριστές προσδοκίες. Κι όμως… Δεν φαντάζεσαι πόσο νόστιμο είναι αυτό το πιάτο! Με το κουνουπίδι να καταφτάνει ψητό, περιτριγυρισμένο από μια (πεντανόστιμη!) πικάντικη κρέμα τυριού και ένα τραγανό σαν τσιπς προσούτο στην κορυφή του. Έπος! Με τίποτα μην παραλείψετε και τα γλυκά – το τιραμισού με το διαδραστικό σερβίρισμα (ρίχνεις ζεστό καφέ σε μία σφαίρα σοκολάτας με σκοπό να λιώσει, και μαζί καφές και σοκολάτα να περιλούσουν το τιραμισού που κρύβεται από κάτω), αλλά και το πεντανόστιμο μιλφέιγ με τη βελούδινη κρέμα φιστικιού.

Μακαρονάδα «Σαν Παστίτσιο» με παπαρδέλες, μπεσαμέλ τρούφας και μοσχαρίσια μάγουλα
Μακαρονάδα «Σαν Παστίτσιο» με παπαρδέλες, μπεσαμέλ τρούφας και μοσχαρίσια μάγουλα

Οι εκπλήξεις δεν τελειώνουν εδώ… Την καλύτερη όλων το Tartufo μας τη φυλάει για τις 25 Οκτωβρίου, που είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών. Τότε, οι σεφ του θα στήσουν μία υπαίθρια κουζίνα στον πεζόδρομο της Αγίας Θέκλας και θα κερνούν τους περαστικούς μακαρονάδες που θα φτιάχνουν επί τόπου μέσα σε ένα ολόκληρο… κεφάλι παρμεζάνας! Τρέχουν τα σάλια μου από τώρα.

🎉 Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών 🎉 και το γιορτάζουμε στο αγαπημένο μας Tartufo αυτή την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου με ένα...

Posted by Tartufo Cucina Italiana on Saturday, October 19, 2024

Αγίας Θέκλας 9, Ψυρρή, 210 3315458, Fb: Tartufo Cucina Italiana, Instagram: @tartufo.athens

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.