- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Valaora: Σύγχρονη ελληνική γαστρονομία στο Ναύπλιο
Μια σύγχρονη ερμηνεία της μαγειρικής παράδοσης της ελληνικής υπαίθρου και κυρίως της Πελοποννήσου
Valaora: Το εστιατόριο που υμνεί την αργολική μαγειρική παράδοση μέσα από μια σύγχρονη ερμηνεία
- Advertorial
To εστιατόριο Valaora που άνοιξε τις πόρτες του το 2020, βρίσκεται σε ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία του Ναυπλίου, κάτω από τα τείχη της Ακροναυπλίας. Ο Head Chef, Δημήτρης Παλιούρας, αφού εργάστηκε σε διάφορα εστιατόρια υψηλής ποιότητας σε όλη την Ελλάδα, επέστρεψε στην πόλη που μεγάλωσε, για να εισαγάγει μια νέα, εκλεπτυσμένη γευστική εμπειρία στο Ναύπλιο.
Το μενού και οι επιρροές του Δημήτρη Παλιούρα
Η κουζίνα του Valaora αποτελεί μια σύγχρονη ερμηνεία της μαγειρικής παράδοσης της ελληνικής υπαίθρου και κυρίως της Πελοποννήσου. Ο σεφ αντιμετωπίζει την κουζίνα ως έναν ζωντανό οργανισμό που εξελίσσεται και καταθέτει την δική του δημιουργική εκδοχή της ελληνικής κουζίνας με σεβασμό προς τις ρίζες της και στην ταπεινή της καταγωγή. Τα πιάτα βασίζονται στη συλλογική μας μνήμη, στο φαγητό των γιαγιάδων και των προγιαγιάδων μας που διαμόρφωσε τη μαγειρική μας ταυτότητα και στην πρώτη ύλη του τόπου που μας φιλοξενεί, αλλά δημιουργούνται με σύγχρονες τεχνικές και λιτή αισθητική.
Ένα από τα πιάτα που είναι ενδεικτικά αυτής της φιλοσοφίας είναι το καρπάτσιο ψαριού ημέρας, από ψάρια που φέρνουν καθημερινά οι ψαράδες του εστιατορίου και σερβίρεται «α λα σπετσιώτα», μια παραλλαγή της παραδοσιακής συνταγής των Σπετσών που φτιάχνεται με τομάτες από το μποστάνι του Valaora και αλμύρα.
Το στοιχείο της εντοπιότητας και των τοπικών πρώτων υλών
Η εντοπιότητα και η εποχικότητα των υλικών είναι βασικά στοιχεία της φιλοσοφίας του Valaora. Το μενού προσαρμόζεται στις καλύτερες πρώτες ύλες που έχει να προσφέρει η κάθε εποχή και το terroir στο οποίο βρίσκεται το εστιατόριο, η γη και η θάλασσα της Αργολίδας και της ευρύτερης περιοχής. Η κουζίνα είναι υλικοκεντρική, με βασικό στόχο την ανάδειξη αυτών των πρώτων υλών.
Τα περισσότερα από τα λαχανικά προέρχονται από το μποστάνι του εστιατορίου και για τα υπόλοιπα υλικά η ομάδα του συνεργάζεται με μικρούς προμηθευτές από την ευρύτερη περιοχή τους οποίους θεωρούν εξίσου μέλη τους. Το νέο μενού έχει πιάτα με εποχικά υλικά όπως μια δημιουργική εκδοχή του μουσακά με μελιτζάνες του φθινοπώρου, μοσχαρίσια ουρά και μπεσαμέλ γραβιέρας.
Ο ρόλος της αισθητικής στην γαστρονομική εμπειρία
Το Valaora βρίσκεται στην άκρη της ακτογραμμής του Ναυπλίου σε μια από τις πιο όμορφες και ιστορικές «γωνιές» της πόλης, εκεί που ο λόφος της Ακροναυπλίας συναντά τη θάλασσα. Μπροστά στην κεντρική του «σάλα» ανοίγεται ο Αργολικός Κόλπος που μέσα του ορθώνεται το Μπούρτζι. Ο επισκέπτης που θα βρεθεί στο εστιατόριο την κατάλληλη ώρα βλέπει το ηλιοβασίλεμα να πέφτει πίσω απ’ το μικρό φρούριο. Πάνω από το Valaora δεσπόζει ο προμαχώνας των «Πέντε Αδελφών», των πέντε κανονιών δηλαδή που μαζί με το Μπούρτζι είχαν αποστολή να φυλάνε την πόλη.
Το εστιατόριο είναι χτισμένο πάνω σε ένα παλιό συγκρότημα λουτρών, τις «Μπανιέρες» που δημιουργήθηκαν μέσα στη δεκαετία του ’50 για να κάνουν τα μπάνια τους οι Ναυπλιώτες με τις οικογένειές τους. Πριν 2 χρόνια ο chef με την ομάδα του ανέλαβαν να ξαναδώσουν ζωή στο κτίσμα. Το Valaora σχεδιάστηκε για να αποτελεί προέκταση του περιβάλλοντός του. Είναι φτιαγμένο με πέτρα και βασικό αρχιτεκτονικό στοιχείο του είναι οι καμάρες, που προσμοιάζουν την «Πόρτα Μαρίνα», την πέτρινη πύλη από την οποία φτάνεις στο εστιατόριο κατεβαίνοντας από τα κανόνια.
Ως μέρος της φιλοσοφίας, το Valaora τιμά τον περιβάλλοντα χώρο και την ιστορία του και αντιμετωπίζει την γαστρονομία ως συνάρτηση του τόπου και του χρόνου, ως πολιτιστική κληρονομιά με τη φιλοδοξία να προσφέρει απλόχερα θερμή φιλοξενία και καλό αυθεντικό φαγητό στους επισκέπτες.
- Ακτή Μιαούλη, Μπανιέρες, Ναύπλιο
- Τ. +30 6989 600 200
- Ε. info@valaora.gr
- Instagram: Valaora Nafplio
- Facebook: Valaora Resto Nafplio
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.