Resto

Valaora: Σύγχρονη ελληνική γαστρονομία στο Ναύπλιο

Μια σύγχρονη ερμηνεία της μαγειρικής παράδοσης της ελληνικής υπαίθρου και κυρίως της Πελοποννήσου

Ηλιάνα Κωνσταντακάτου.
Ηλιάνα Κωνσταντακάτου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Valaora
Valaora

Valaora: Το εστιατόριο που υμνεί την αργολική μαγειρική παράδοση μέσα από μια σύγχρονη ερμηνεία

  • Advertorial

To εστιατόριο Valaora που άνοιξε τις πόρτες του το 2020, βρίσκεται σε ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία του Ναυπλίου, κάτω από τα τείχη της Ακροναυπλίας. Ο Head Chef, Δημήτρης Παλιούρας, αφού εργάστηκε σε διάφορα εστιατόρια υψηλής ποιότητας σε όλη την Ελλάδα, επέστρεψε στην πόλη που μεγάλωσε, για να εισαγάγει μια νέα, εκλεπτυσμένη γευστική εμπειρία στο Ναύπλιο.

Valaora

Το μενού και οι επιρροές του Δημήτρη Παλιούρα
Η κουζίνα του Valaora αποτελεί μια σύγχρονη ερμηνεία της μαγειρικής παράδοσης της ελληνικής υπαίθρου και κυρίως της Πελοποννήσου. Ο σεφ αντιμετωπίζει την κουζίνα ως έναν ζωντανό οργανισμό που εξελίσσεται και καταθέτει την δική του δημιουργική εκδοχή της ελληνικής κουζίνας με σεβασμό προς τις ρίζες της και στην ταπεινή της καταγωγή. Τα πιάτα βασίζονται στη συλλογική μας μνήμη, στο φαγητό των γιαγιάδων και των προγιαγιάδων μας που διαμόρφωσε τη μαγειρική μας ταυτότητα και στην πρώτη ύλη του τόπου που μας φιλοξενεί, αλλά δημιουργούνται με σύγχρονες τεχνικές και λιτή αισθητική.

Valaora

Ένα από τα πιάτα που είναι ενδεικτικά αυτής της φιλοσοφίας είναι το καρπάτσιο ψαριού ημέρας, από ψάρια που φέρνουν καθημερινά οι ψαράδες του εστιατορίου και σερβίρεται «α λα σπετσιώτα», μια παραλλαγή της παραδοσιακής συνταγής των Σπετσών που φτιάχνεται με τομάτες από το μποστάνι του Valaora και αλμύρα.

Το στοιχείο της εντοπιότητας και των τοπικών πρώτων υλών
Η εντοπιότητα και η εποχικότητα των υλικών είναι βασικά στοιχεία της φιλοσοφίας του Valaora. Το μενού προσαρμόζεται στις καλύτερες πρώτες ύλες που έχει να προσφέρει η κάθε εποχή και το terroir στο οποίο βρίσκεται το εστιατόριο, η γη και η θάλασσα της Αργολίδας και της ευρύτερης περιοχής. Η κουζίνα είναι υλικοκεντρική, με βασικό στόχο την ανάδειξη αυτών των πρώτων υλών.

Valaora

Τα περισσότερα από τα λαχανικά προέρχονται από το μποστάνι του εστιατορίου και για τα υπόλοιπα υλικά η ομάδα του συνεργάζεται με μικρούς προμηθευτές από την ευρύτερη περιοχή τους οποίους θεωρούν εξίσου μέλη τους. Το νέο μενού έχει πιάτα με εποχικά υλικά όπως μια δημιουργική εκδοχή του μουσακά με μελιτζάνες του φθινοπώρου, μοσχαρίσια ουρά και μπεσαμέλ γραβιέρας.

Ο ρόλος της αισθητικής στην γαστρονομική εμπειρία
Το Valaora βρίσκεται στην άκρη της ακτογραμμής του Ναυπλίου σε μια από τις πιο όμορφες και ιστορικές «γωνιές» της πόλης, εκεί που ο λόφος της Ακροναυπλίας συναντά τη θάλασσα. Μπροστά στην κεντρική του «σάλα» ανοίγεται ο Αργολικός Κόλπος που μέσα του ορθώνεται το Μπούρτζι. Ο επισκέπτης που θα βρεθεί στο εστιατόριο την κατάλληλη ώρα βλέπει το ηλιοβασίλεμα να πέφτει πίσω απ’ το μικρό φρούριο. Πάνω από το Valaora δεσπόζει ο προμαχώνας των «Πέντε Αδελφών», των πέντε κανονιών δηλαδή που μαζί με το Μπούρτζι είχαν αποστολή να φυλάνε την πόλη.

Valaora

Το εστιατόριο είναι χτισμένο πάνω σε ένα παλιό συγκρότημα λουτρών, τις «Μπανιέρες» που δημιουργήθηκαν μέσα στη δεκαετία του ’50 για να κάνουν τα μπάνια τους οι Ναυπλιώτες με τις οικογένειές τους. Πριν 2 χρόνια ο chef με την ομάδα του ανέλαβαν να ξαναδώσουν ζωή στο κτίσμα. Το Valaora σχεδιάστηκε για να αποτελεί προέκταση του περιβάλλοντός του. Είναι φτιαγμένο με πέτρα και βασικό αρχιτεκτονικό στοιχείο του είναι οι καμάρες, που προσμοιάζουν την «Πόρτα Μαρίνα», την πέτρινη πύλη από την οποία φτάνεις στο εστιατόριο κατεβαίνοντας από τα κανόνια.

Valaora

Ως μέρος της φιλοσοφίας, το Valaora τιμά τον περιβάλλοντα χώρο και την ιστορία του και αντιμετωπίζει την γαστρονομία ως συνάρτηση του τόπου και του χρόνου, ως πολιτιστική κληρονομιά με τη φιλοδοξία να προσφέρει απλόχερα θερμή φιλοξενία και καλό αυθεντικό φαγητό στους επισκέπτες.

Valaora

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.