- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Lost Athens, το εστιατόριο της Αρχελάου είναι σπίτι
Η Ελένη Σαράντη μαγειρεύει τις αναμνήσεις της από τα κυριακάτικα τραπέζια της μαμάς
Lost Athens στο Παγκράτι: το ωραίο εστιατόριο στην Αρχελάου με σεφ την Ελένη Σαράντη
Όταν στα τέλη του 2019 άνοιξε το Lost Athens, ήταν για μένα έρωτας με την πρώτη ματιά. Μου άρεσαν τα πάντα: το ύφος του, η θαμπή γυάλινη πόρτα της κουζίνας, που πίσω της μπορούσες μόνο να μαντέψεις τις κινήσεις των μαγείρων, οι μουσικές του, η θρυλική φράση «Enjoy your fucking dinner» αποτυπωμένη με κόκκινο σπρέι πάνω στον τοίχο, κυρίως όμως και πρώτα απ’ όλα το φαγητό του. Έγινε αμέσως το αγαπημένο μου εστιατόριο. Έτσι, όταν λίγο μετά τις καραντίνες άλλαξε τελείως τον προσανατολισμό του με μια στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών, αρνιόμουν πεισματικά να το επισκεφτώ. Ήθελα να κρατήσω μέσα μου την εικόνα που είχα, για τον ίδιο λόγο που κανείς μας δεν θέλει να πειράξει τις όμορφες αναμνήσεις του. Όμως, η Ελένη Σαράντη είναι μια σεφ που εκτιμώ πολύ. Και, τέλος πάντων, όταν τα πράγματα αλλάζουν, είναι καλύτερο να τα ακολουθούμε παρά να μένουμε πιστοί στις εμμονές μας.
Lost Athens, το εστιατόριο της Αρχελάου είναι σπίτι
Τώρα, στο στέκι της Αρχελάου όλα είναι διαφορετικά απ’ όπως τα θυμάμαι. Άλλη διακόσμηση, άλλη μουσική, άλλο φως. Η κουζίνα δεν είναι πια κρυφή, αλλά σχεδόν ενωμένη με τη σάλα όπου απλώνονται τα τραπέζια, έτσι που νιώθεις σαν να μπήκες σε ένα σπίτι ακριβώς τη στιγμή που η οικογένεια ετοιμάζει το κυριακάτικο γεύμα της. Αργότερα, θα μάθω ότι ακριβώς αυτό ήταν ο σκοπός της Ελένης, η οποία δήλωσε στον Βασίλη Στεφανάκη (σ.σ. τον ιδιοκτήτη του Lost Athens μαζί με τους Γιώργο Τσούμα, Παναγιώτη Γκόβα, Αλέξανδρο Καραλίβανο): «Θέλω να φτιάξω το φαγητό που τρώγαμε την Κυριακή στο σπίτι, τις συνταγές της μαμάς και της γιαγιάς σε μια διαφορετική εκδοχή». Η ανακαίνιση του Lost Athens στηρίχτηκε σε αυτή την ιδέα και αξίζει να παρατηρήσει κανείς τις μικρές, σχεδόν αδιόρατες λεπτομέρειες: το πλακάκι πίσω από την καφετιέρα (ίδιο με εκείνο που είχε κάθε σπιτική κουζίνα στα 90s), τα χαλιά κάτω από τα τραπέζια, τις προσωπικές φωτογραφίες των ιδιοκτητών στους τοίχους, την ίδια την ομάδα του Lost Athens, που μοιάζει με οικογένεια που φροντίζει.
Τι μαγειρεύει η Ελένη Σαράντη στο Lost Athens;
Ως καλωσόρισμα έρχονται δύο ποτήρια με gazpacho (σ.σ. κρύα σούπα ντομάτας με βασιλικό), νόστιμη και δροσερή. Μετά, καταφθάνει προζυμένιο ψωμί, νόστιμο λες και μόλις βγήκε από τον φούρνο της γιαγιάς, μαζί με ένα πιατάκι που μέσα έχει λάδι με εσπεριδοειδή και ξίδι μπαλσάμικο – να μην μπορείς να σταματήσεις τις βούτες! Η ντομάτα μπελαντόνα είναι μια καλή εισαγωγή στη μαγειρική φαντασία της Ελένης: ντομάτα ολοστρόγγυλη και ξεφλουδισμένη, που όταν την κόβεις αποκαλύπτει μια καρδιά από… τσαλαφούτι και ανθότυρο (από τη Ναύπακτο φερμένα)! Αλλά τα baby gem με μαγιονέζα αντζούγιας, εσαλότ, κάπαρη και παρμεζάνα 24μηνης ωρίμανσης είναι η σαλάτα που αξίζει όλη σου την προσοχή. Βλέπεις στο πιάτο τέσσερα μαρουλάκια και λες «Σιγά, τι θα φάω;» και με τίποτα δεν περιμένεις ότι αυτό το μαρούλι (εντάξει, baby gem) βάζει κάτω όλες τις Caesar’s της ζωής σου.
Η μία έκπληξη μετά την άλλη: τώρα είναι η σειρά του τηγανόψωμου... Με φέτα και γραβιέρα, σερβίρεται με μαγιονέζα μαύρης τρούφας και σαλάδο Κέρκυρας (υπέροχο σαλάμι!). Και μόνο αυτό να παραγγείλεις, έχεις ήδη νιώσει πόσο νόστιμα μαγειρεύει τις αναμνήσεις της η Ελένη Σαράντη. Γιατί αυτό κάνει. Τα «χίλια λαζάνια σε κροκέτα» με μοσχαρίσιο κιμά και μαγιονέζα μαύρου σκόρδου είναι απάντηση στα λαζάνια της μαμάς, τα paccheri με χταπόδι στιφάδο κι ελληνικό τσορίθο θυμίζουν το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι των παιδικών μας χρόνων, ενώ το αραντσίνο (το οποίο παρεμπιπτόντως λάτρεψα), που μέσα του κρύβει το τέλειο κοκκινιστό μοσχαράκι και μια πλούσια κρέμα από κεφαλοτύρι, είναι φόρος τιμής στο κυριακάτικο κοκκινιστό. Όσο για τα comfort μαντί με μπαχαρένιο κιμά, γιαούρτι με σκόρδο και ντομάτα με μυρωδικά, έχουν τη γεύση της μαμαδίσιας φροντίδας…
Όλα αυτά συνοδεύονται ιδανικά με ένα ωραίο κρασί (θα βρείτε πολλές ετικέτες και είναι όλες ενδιαφέρουσες), ακόμη καλύτερα με αγαπημένους φίλους. Έτσι όμορφα στρώνεται το κυριακάτικο τραπέζι στο σήμερα και τελικά είναι πιο νόστιμο από ποτέ.
Υ.Γ. Οι τιμές είναι εντελώς αυτό που λέμε «value for money».
Αρχελάου 7, Παγκράτι, 2107230832, Fb: Lost Athens, Insta: lost.athens
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Πάντα με τα καλύτερης ποιότητας υλικά και πάντα με σεβασμό στη γαστρονομική παράδοση της γειτονικής μας χώρας
H παραδοσιακή ιταλική κουζίνα συναντά τη δημιουργική προσέγγιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.