Resto

Αθηναϊκή Ταράτσα: το στέκι που θέλαμε, μόλις άνοιξε στη Μητροπόλεως

Η νοστιμιά του Λεβάντε, τέλεια ποτά και Ακρόπολη πιάτο

Κατερίνα Βνάτσιου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αθηναϊκή Ταράτσα: το νέο εστιατόριο στη Μητροπόλεως για λεβαντίνικη κουζίνα, ευρηματικά cocktails και άπλετη θέα

Σταματάω στον αριθμό 60 της Μητροπόλεως. Η είσοδος του ξενοδοχείου Regal είναι μικρή και διακριτική, σχεδόν δεν την προσέχεις. Νιώθω λες κι έχω μόλις ανακαλύψει ένα μυστικό, αίσθηση που εντείνεται ενώ προσπερνώ βιαστικά το διάδρομο που οδηγεί στη ρεσεψιόν, ψάχνοντας το ασανσέρ. «Θα ανέβετε με τον ανελκυστήρα μέχρι τον 6ο και από εκεί στον 7ο με τα πόδια», με ενημερώνει ο ευγενικός υπάλληλος της υποδοχής. Στον 7ο όροφο, το πρώτο πράγμα που βλέπω είναι ο Παρθενώνας. Έπειτα, κοιτάω αριστερά. Κάτω από μία ρομαντική γιρλάντα με φωτάκια απλώνεται η Αθηναϊκή Ταράτσα σε όλο της το μεγαλείο: τραπεζάκια γεμάτα κόσμο, καρέκλες από τα ‘70s και πορτοκαλί καναπέδες, στο βάθος ξεπροβάλλει φωτισμένη η Μητρόπολη. Το μυστικό αποκαλύφθηκε και είναι ήδη πολύ καλύτερο από ό,τι το περίμενα.

Αθηναϊκή Ταράτσα: καινούργιο εστιατόριο στη Μητροπόλεως

Η Αθηναϊκή Ταράτσα στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου Regal άνοιξε μόλις στις 3 Σεπτέμβρη και δικαιολογεί απόλυτα το όνομά της: πιο αθηναϊκή δεν γίνεται, μια ταράτσα όπως την ονειρευόμαστε για τα βράδια που ψάχνουμε με μανία ένα στέκι να συναντηθούμε. Στις δύο άκρες τις έχει τον λόφο της Ακρόπολης και τη Μητρόπολη σε πρώτο πλάνο, στις άλλες δύο βρίσκεται το μπαρ που επιμελείται η ταλαντούχα ομάδα του Bar In Front Of The Bar και μία ανοιχτή κουζίνα όπου μεγαλουργεί ο σεφ Αλέξανδρος Καρακατσάνης.

Από τη θέση μου παρατηρώ το πάσο της κουζίνας. Ο Αλέξανδρος έχει ήρεμες, σίγουρες κινήσεις, βάζει τις τελευταίες πινελιές στα πιάτα, ελέγχει τις παραγγελίες, ενορχηστρώνει την ομάδα του. Μεγάλωσε στη Σύρο (όπου κι άνοιξε το δικό του εστιατόριο San Michali) και από πολύ μικρός έφτιαχνε τυρί και αλλαντικά μαζί με τον πατέρα του, ο οποίος, αν και αρχιτέκτονας, είχε για μεράκι του τη μαγειρική. Έτσι εξηγείται, λοιπόν, που από τα πρώτα πιάτα που φτάνουν στο τραπέζι μας είναι ένα χειροποίητο φρέσκο τυρί και μια λεπτοκομμένη λούζα, αγαπημένο αλλαντικό των Κυκλάδων. Και τα δύο τα φτιάχνει ο Αλέξανδρος μόνος του, από την αρχή, το ίδιο και το φοβερά νόστιμο ψωμάκι και τις αραβικές πιτούλες που θα δείτε στον κατάλογο.

Η Αθηναϊκή Ταράτσα σερβίρει λεβαντίνικη κουζίνα και ευρηματικά cocktails

Αλέξανδρος Καρακατσάνης

«Στην Ταράτσα θέλησα να κάνω μία κουζίνα λεβαντίνικη. Η βάση μας είναι πάντα η ελληνική κουζίνα, διανθισμένη όμως με πολλά στοιχεία της Μέσης Ανατολής. Έχω κάνει πολλά ταξίδια σε αυτές τις χώρες, η γυναίκα μου είναι από τον Λίβανο, οπότε έχω αγάπη πολλή σε αυτήν την κουζίνα». Εγώ πάλι, έχω αγάπη στα φασολάκια του. Τα κάνει ψητά, τα περιχύνει με πετιμέζι ροδιού, τα σερβίρει με καπνιστό ξινοτύρι και ξηρούς καρπούς κι είναι από τα πρώτα πιάτα που πρέπει να παραγγείλει κανείς εδώ. Το δεύτερο; Ασυζητητί το κεμπάπ στα κάρβουνα με φρέσκο μπαζλαμά, ένα ψωμάκι τουρκικής προέλευσης που -μαντέψτε- κι αυτό φτιάχνεται εδώ. Πιάτο πεντανόστιμο, ζουμερό και τόσο μερακλίδικο, έτσι που δεν του λείπει απολύτως τίποτα.

Δοκίμασα επίσης γεμιστά ζυμαρικά με πρόβειο κιμά, καμένο βούτυρο και γιαούρτι – μικρές μπουκίτσες ευτυχίας στο στόμα (αν δεν είναι αυτός ο ορισμός του comfort food, τότε δεν ξέρω τι είναι), αλλά και τον απολαυστικά λεμονάτο αμπελοντολμά που καλύπτονταν από ένα δροσερό ταρτάρ μοσχάρι – από τα πιο φίνα και λεπτοδουλεμένα ταρτάρ που έχω δοκιμάσει. Αυτό που μου έκανε εντύπωση στη μαγειρική του Αλέξανδρου είναι η ισορροπία, που δεν έλειπε σε κανένα από τα πιάτα που δοκίμασα. Το λέω αυτό γιατί όταν μαγειρεύεις με πολλά μπαχαρικά, με οξύτητες και εντάσεις είναι πολύ εύκολο να χάσεις την ισορροπία του φαγητού σου, όσο έμπειρος μάγειρας κι αν είσαι. Κάτι θα σου βγει πιο ξινό, κάτι άλλο πιο γλυκό – απ’ ό,τι φαίνεται όχι αν είσαι ο Αλέξανδρος.

Θέλω να επιστρέψω για το Shawarma (μοσχαρίσια στηθοπλευρά, σερλινόριζα, αραβικές πίτες), που ο Αλέξανδρος θεωρεί ένα από τα καλύτερα πιάτα του, για εκείνο το κατσικάκι (αλλά και τον κόκκορα!) στον ξυλόφουρνο, εννοείται για το εκ-πλη-κτι-κό κιουνεφέ με καϊμάκι. Το οποίο παρεμπιπτόντως εδώ δεν φτιάχνουν με κανταΐφι, αλλά με ψωμί, σιμιγδάλι (φανταστείτε κάτι σαν πουτίγκα)και τυρί. Αν ήταν καλό; Τόσο, που η παρέα μου κατάφερε να φάει μόλις μια μπουκιά – με τέτοιο πάθος το υπερασπίστηκα! Όχι, δεν ντρέπομαι καθόλου, όταν το δοκιμάσετε θα με καταλάβετε...

Εξαιρετική δουλειά, όμως, έχει κάνει και η ομάδα του Bar In Front Of the Bar δημιουργώντας μία ιντριγκαδόρικη λίστα με cocktails, που έχουν ονομασίες όπως “Tabouleh”, “Fattoush”, “Melekouni” και είναι αυτό ακριβώς που λένε, αλλά σε ποτό! 

Ένα κρυμμένο μυστικό που ίπταται πάνω από τη Μητροπόλεως είναι λοιπόν η Αθηναϊκή Ταράτσα. Παίζει υπέροχες μουσικές, σερβίρει απολαυστικό φαγητό, τσουγκρίζει με τέλεια ποτά. Και παρότι έχει την Ακρόπολη φάτσα, παίζει να την κοίταξα δύο φορές όλες κι όλες - τόσο με συνεπήραν όλα τα υπόλοιπα που συνέβαιναν γύρω μου. 

Μητροπόλεως 60, Σύνταγμα, 211 0080660, Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 18.00-02.00 (η κουζίνα κλείνει στις 23.30, αλλά μπορείτε να έρθετε και για ποτό), Instagram: @taratsa.athens