- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω, δηλαδή η ελληνική κουζίνα στα καλύτερά της
Από τον σεφ-πατρόν Ανδρέα Γάβρη, μαζί και 700 ετικέτες κρασιού για ψαγμένους οινόφιλους
Το Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω τιμάει την ελληνική κουζίνα και είναι ένας σοβαρός λόγος να πας στο Λιτόχωρο
«Προτιμούν να έρχονται οδικώς από την Αθήνα για δουλειές στη Θεσσαλονίκη ώστε να κάνουν στάση στο Λιτόχωρο, να γευματίσουν ή να δειπνήσουν και να δοκιμάσουν την επιλεγμένη κάβα μας», σημειώνει με κρυφό καμάρι ο ιδιοκτήτης του «Γαστροδρόμιου εν Ολύμπω» Ανδρέας Γάβρης. «Δεν βαριούνται να οδηγούν, αντί να πάρουν το αεροπλάνο και επιμένουν να μας επιλέγουν». Ένα γαστρονομικό τοπόσημο κάτω από τις υπώρειες του Ολύμπου που λειτουργεί ανελλιπώς από το 2003, αρχικά στην πλατεία του Λιτόχωρου και στη συνέχεια στην κεντρική οδό που οδηγεί στην πλατεία, και παράγει γαστρονομικό πολιτισμό υψηλού επιπέδου, χωρίς ούτε μια στιγμή, στα 21 χρόνια λειτουργίας του, να προδώσει την ποιότητα των πιάτων και τη λίστα των υπέροχων κρασιών του.
Δεν είναι ένα κατάστημα εστίασης για μυημένους, αλλά είναι ανοιχτό σε όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού που θέλουν να χορτάσουν και να μην πληρώσουν μια περιουσία. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το κάθε πιάτο δεν δουλεύτηκε και δεν θα αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στη γευστική μνήμη του καθενός.
Η μαγειρική του Ανδρέα Γάβρη στο Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω
Τη μαγειρική του σεφ-πατρόν χαρακτηρίζει η πληθωρικότητα, ο σεβασμός στην πρώτη ύλη και η ένταση της γεύσης. Οι δημιουργίες του διακρίνονται για τη συναισθηματική τους δύναμη και το συναρπαστικό γευστικό βάθος. Κυρίαρχη η ελληνική κουζίνα και δη η μακεδονική, ο σεφ παιχνιδίζει με τα πιάτα του τα οποία πειράζει δημιουργικά με ήπιους νεωτερισμούς. Το καλύτερο παράδειγμα όλων είναι το παραδοσιακό μπουρανί που εδώ ο Ανδρέας το φτιάχνει με την τεχνική του ριζότο! Αναμιγνύει τα υλικά, ρύζι, τσουκνίδα, κρεμμύδι, γραβιέρα και ζυγούρι γάστρας (που ψήθηκε στο ζωμό του για 16 ώρες) και σε λίγο φτάνει στο τραπέζι ένα εξαίσιο ριζότο πλημμυρισμένο από γήινα αρώματα, άγρια μανιτάρια και τρούφα. Δοκιμάσαμε τις σπιτικές χυλόπιτες, με κρόκο Κοζάνης, ραγού και τυρί πεκορίνο Αμφιλοχίας, ένα πιάτο ισορροπημένο σε αρώματα και εντάσεις. Η ρουστίκ velouté χορτόσουπα με μους φέτας Ολύμπου (κατσικίσιο τυρί) μας έτερψε τα μάλα με την αιχμηρή νοστιμιά της. Η μελωμένη καλοκαιρινή σαλάτα που επιλέξαμε ήταν από μόνη της ΤΟ highlight - μια υπερπαραγωγή με ξινοτύρι Πιερίας, ντομάτα, γλιστρίδα, τηγανητές μπάμιες, σουφλέ κολοκυθιού, βαλεριάνα και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο! Στο μενού θα βρείτε ασυναγώνιστα τυριά από την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Διαλέξαμε βολάκι Άνδρου (λευκό και απαλό) που αποτελεί τον πρεσβευτής της τυροκομικής παράδοσης του νησιού. Ήταν εξαίσιο, με τριφτή και πλούσια υφή, κολλούσε γαργαλιστικά στον ουρανίσκο μας και ο Ανδρέας το συνόδεψε ιδανικά με chutney μήλου.
Αχαλίνωτες οινολογικές αναζητήσεις
Είναι άξια μνείας η λίστα των κρασιών που διαθέτει το εστιατόριο, έχοντας μάλιστα πολύ λογική τιμολόγηση. Ξεκίνησε το 2003, ταυτόχρονα με τη γέννηση του «Γαστροδρόμιου», με μια μικρή λίστα 60 ετικετών, την μεγάλωσε τα επόμενα χρόνια ξεπερνώντας τις 100 και φτάσαμε σήμερα στην υπόγεια κλιματιζόμενη κάβα (το καμάρι του σεφ) όπου παλαιώνουν περισσότερες από 700 ετικέτες κρασιών από τον ελληνικό και ευρωπαϊκό αμπελώνα. Τα περισσότερα από αυτά (ακόμη και τα πιο ακριβά) προσφέρονται και σε ποτήρι. Ο Ανδρέας Γάβρης οργανώθηκε ακόμη καλύτερα δημιουργώντας το ηλεκτρονικό κατάστημα Gastropantry shop στο οποίο διαθέτει τα εκλεκτά κρασιά του και κάποια εξαιρετικά προϊόντα της περιοχής.
Έτσι λοιπόν μια βροχερή ημέρα επιστροφής από την Αθήνα ημερώσαμε την ψυχή μας με μια στάση στο Λιτόχωρο, όπου ο Όλυμπος μας έστελνε κατευθείαν στην ζεστή σάλα του Γαστροδρόμιου και τις επιλεγμένες συνταγές του Ανδρέα Γάβρη. Δίπλα μας μια πολυεθνική ομάδα ορειβατών που άφησαν τον Όλυμπο στην βροχή και τη συννεφιά και αποφάσισαν να δοκιμάσουν ελληνική δημιουργική κουζίνα. Όλοι μαζί αδελφωμένοι ενωθήκαμε κάτω από τις γεύσεις του ανήσυχου σεφ και δοκιμάσαμε νέες ετικέτες, που ως τότε μας ήταν άγνωστες. Το σέρβις ακολουθεί χαρίζοντας περιποίηση επαγγελματική όσο και ευγενική.
Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω, Αγ. Νικολάου 36, Λιτόχωρο , 2352021300, λειτουργεί καθημερινά 12.00-00.00
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
20 χρόνια στην Ομήρου, θα βρεις πολλά περισσότερα από καλό και νόστιμο φαγητό
Στον πεζόδρομο της Καλαμιώτου ανακαλύψαμε την «τέχνη του να μην κάνεις τίποτα»
Μια μικρή, εκλεπτυσμένη Ιταλία στο Κολωνάκι
Εκεί όπου χτυπά η καρδιά του μεγαλύτερου πάρτι των Ιλισίων
Πάνω στη Μικρή Πρέσπα, και τη μεθοριακή γραμμή
Και μας επιστρέφει στην κλασική Αθήνα που είχαμε ξεχάσει
Ζωντανή μουσική, καλωσόρισμα με welcome drink, ευχές και, φυσικά, ένα λαχταριστό μενού
Εδώ θα απολαύσετε πιάτα αναπάντεχα νόστιμα, που θα σας θυμίσουν κάτι από το οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι!
Το αγαπημένο pasta spot της Αθήνας για αυτές τις γιορτές μας παρουσιάζει την Xmas Magic
Εορταστικό γεύμα σε ένα νεοκλασικό ιστορικό κτίριο που μετρά 140 χρόνια ζωής
Εδώ θα απολαύσεις τη γιορτινή πλευρά της πόλης
Αν ψάχνετε ένα πραγματικά ξεχωριστό εστιατόριο για να αλλάξετε τον χρόνο, το Varoulko είναι ιδανικό
Οι σεφ Pino Saccheri και Αλέξανδρος Λαζούλης δημιουργούν πιάτα που απογειώνουν τη σύγχρονη ιταλική κουζίνα
Το μενού περιλαμβάνει τα καλύτερα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας με σύγχρονες πινελιές και γευστικές εκπλήξεις
Αξέχαστα ρεβεγιόν στο στέκι της Κηφισιάς
Γιορτινές γεύσεις και ζωντανή μουσική στο αγαπημένο εστιατόριο του Κολωνακίου
Σε έναν μοναδικό χώρο με απέραντη θέα στο λιμάνι
Εορταστικές γεύσεις στο εστιατόριο που μας εισήγαγε στη βιώσιμη γαστρονομία
Ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς με εκπληκτικά μενού από τον σεφ Ντίνο Φωτεινάκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.