- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
ΝΟΕ: Στο νέο gastro bar της Μυκόνου θα γευτείς fusion μεσογειακή κουζίνα στα καλύτερά της
Μιλήσαμε με τον σεφ, Γρηγόρη Γιαννόπουλο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή τη γευστική μας εμπειρία
ΝΟΕ: Το νέο gastro bar της Μυκόνου και όσα μάθαμε μιλώντας με τον σεφ, Γρηγόρη Γιαννόπουλο
Όλοι θυμόμαστε αυτό το αίσθημα κάθε καλοκαίρι στο νησί, όπου μεγάλες και μικρές παρέες όταν κάθονται σε ένα εστιατόριο παραγγέλνουν σχεδόν όλο το μενού και γεμίζουν το τραπέζι μικρά πιάτα δοκιμάζοντας από όλα. Εκεί είναι πράγματι η μισή χαρά στο φαγητό, το να τσιμπήσεις κάτι από όλα, για να έχεις άποψη! Αυτή τη φιλοσοφία που είναι τόσο οικεία σε εμάς, έχει ως όραμα και το ΝΟΕ, το νέο εστιατόριο με fusion μεσογειακή κουζίνα της Μυκόνου.
Λίγο κάτω από τους ανεμόμυλους, λευκά τραπεζάκια απλώνονται πλάι σε ανθισμένες βουκαμβίλιες και συνθέτουν το ονειρικό σκηνικό για ένα γευστικό διάλειμμα από την αδιάκοπη ζωή του νησιού. Το NOE, που βρίσκεται στην καρδιά της Μυκόνου, δεν είναι απλώς άλλη μια προσθήκη στη ζωντανή γαστρονομική σκηνή, αλλά ένας προορισμός από μόνος του. Αυτό το νέο gastro bar συνδυάζει άψογα την κομψή, κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα της Μυκόνου με μια σύγχρονη εκδοχή της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, δημιουργώντας μια αξέχαστη γευστική εμπειρία. Το μενού υπογράφει ο γνωστός σεφ, Γρηγόρης Γιαννόπουλος, που με τις πεντανόστιμες και υπερ ευφάνταστες δημιουργίες του θα σε ταξιδέψει στο γαστρονομικό του σύμπαν.
«Η αγαπημένη μου ώρα μέσα στην ημέρα είναι όταν γυρνάω από τη λαϊκή αγορά έχοντας βρει πολύ ιδιαίτερα υλικά και σκέφτομαι τι πιάτο θα φτιάξω σήμερα, πώς θα το επεξεργαστώ κλπ. Ύστερα πηγαίνω στους μάγειρες μου και μου λένε “τι έφερες πάλι;” ξέροντας πάντα ότι θα κάνουμε ένα καινούριο πιάτο, μια μοναδική δημιουργία. Αυτό ακριβώς λατρεύω και στο νησί, ότι μπορείς να μαζέψεις από άγριο μάραθο έως φραγκόσυκα και λουλούδια άγριου σκόρδου» αναφέρει.
Αυτή η ατέλειωτη δημιουργικότητα χωρίς περιορισμούς, στοιχείο που συναντάται στη fusion κουζίνα, γοήτευσε το Γρηγόρη από την αρχή, καθώς από πάντα τον ιντρίγκαρε η σκέψη του να ενώνει σε κάθε πιάτο διαφορετικές γεύσεις από διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. «Στη fusion κουζίνα πρέπει να σκέφτεσαι out of the box και τα πιάτα σου να αντικατοπτρίζουν όσα έχεις γευτεί από τα ταξίδια σου μέχρι και σε ένα οικογενειακό τραπέζι. Πρέπει να αναδεικνύεις όλες σου τις γευστικές θύμησες. Αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτή τη κουζίνα, και κατ’ επέκταση να βασιστούμε και σε αυτή στο NOE γιατί πάντα μου άρεσε η πρώτη μου ακραία αντίδραση όταν ήρθα σε επαφή με αυτή. Και έτσι ακριβώς, θέλω να αντιδρά και αυτός που δοκιμάζει τα πιάτα μου», προσθέτει.
Στο NOE μπορείς να γευτείς αγκινάρες με ολανδεζ και παδρόν, lime, γραβιέρα με μπούκοβο και χαβιάρι μαύρου σκόρδου, σαλάτα kale με κατίκι Δομοκού, πορτοκάλι, σπόρους καλοκύθας και σπαράγγι σε ζύμωση ή χτένια με σάλτσα κακαβιά, τσίλι, πούδρα yuzu, λουίζα και χαβιάρι. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τις πεντανόστιμες ημίπαστες γαρίδες κοιλάδας με kumquat, ντάσι και καμμένο σπαράγγι, το μαγιάτικο με βλήτα, ponzu κια βανίλιες αλλά τη μοναδική γλυκιά πανακότα με miso, πέπλο πεπόνι, γύρη και πίκλες πεπονιού. Όπως μαθαίνω, στο Νoe, αξιοποιούν την πρώτη ύλη στο έπακρο. Συγκεκριμένα, ψάχνουν πολύ για να ανακαλύψουν τις καλύτερης ποιότητας πρώτες ύλες σε κάθε μέρος που βρίσκονται, προσπαθούν να έρχονται σε επαφή με τους παραγωγούς και να δοκιμάζουν τις πρώτες ύλες, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στο να γνωρίζουν από που προέρχεται το καθετί.
«Μου αρέσει να μαγειρεύω χωρίς περιορισμούς, χωρίς να σκέφτομαι τι γνώμη θα σχηματίσουν οι άλλοι και απλά το πιάτο να είναι “νόστιμα γαμάτο”. Μπορώ να εμπνευστώ μια συνταγή είτε από κάτι που θα δοκιμάσω, είτε από κάτι που θα δω είτε από κάτι που θα αναφέρει κάποιος σε ένα τραπέζι. Αυτό είναι το τρελό όμως, ότι ακούς ένα υλικό σαν το ατζούρι - που είναι ένα είδος αγγουριού - το ψάχνεις, το ερωτεύεσαι και το κάνεις δικό σου. Είναι ένας τρόπος να ροκάρεις μέσα στην κουζίνα σου», μου λέει ο Γρηγόρης.
Πίσω από το ήδη πετυχημένο κυκλαδίτικο project, βρίσκεται και ο έμπειρος στον χώρο της εστίασης επιχειρηματίας, Ιωάννης Παπαδόπουλος, “the boss” όπως τον αποκαλεί συνήθως o σεφ που γρήγορα διαπίστωσαν ότι οραματίζονται τα ίδια πράγματα. «Είναι ένας άνθρωπος που συνεχώς αναζητεί κάτι καινούριο, λατρεύει την εξειδίκευση και τους ανθρώπους που είναι τελειομανείς και του αρέσει να δημιουργεί εμπειρίες. Αυτοί ήταν και οι λόγοι που αποφάσισα να πορευτώ μαζί του στις επόμενες μαγειριές μου δραστηριότητες», λέει ο Γρηγόρης. Έτσι, τελειώνοντας τη φετινή σεζόν στο νησί, αυτό το ντούο μας επιφυλάσσει εκπλήξεις στο κέντρο της Αθήνας. Όπως λένε οι ίδιοι, «ένα project που θα ξεκινήσει ως απορία για το τι ακριβώς είναι και θα καταλήξει σαν γαστρονομικό στέκι και προορισμός». Επομένως, next stop…downtown Athens.
Έως τότε ας απολαύσουμε το κυκλαδίτικο τοπίο με «συντροφιά» τα πιο νόστιμα πιάτα. Ραντεβού στο νησί των ανέμων!
ΝΟΕ
Ανεμόμυλοι Μυκόνου, Μύκονος, Κυκλάδων
@noemykonos_gastronomyalldaybar
2289026145
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα πάντα στα μαγαζιά που φτιάχνει ο Ζουγανέλης είναι φτιαγμένα με αγάπη
Ιδανικό σημείο για στάση σε μια χριστουγεννιάτικη βόλτα στο κέντρο ή για ένα χαλαρό festive lunch
Ένα εστιατόριο που αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης στο νησί του Αργοσαρωνικού
Φρέσκα υλικά, αληθινή γεύση, χαμόγελα χορτασμένα
Ο νέος ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Σουρτζής, συνεχίζει την ταβέρνα απευθυνόμενος και στους παλαιούς θαμώνες αλλά και σε νέο κόσμο που κατοικεί ή επισκέπτεται τα Εξάρχεια
Ολοκαίνουργιο και πολύ ενδιαφέρον, έχει όλα τα φόντα να γίνει το επόμενο στέκι σου
Αυθεντικές, ουσιαστικές προτάσεις, που θα λατρέψει κάθε καλοφαγάς
Ο σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης συνδυάζει ελληνικές πρώτες ύλες με τεχνικές και επιρροές της ιαπωνικής γαστρονομίας
Το brunch spot που κέρδισε κάθε food lover της πόλης, χάρη στον signature πύργο για δύο, που εμφανίζεται μπροστά σου σαν κάτι άκρως απολαυστικό
Μια γρήγορη στάση που μετατρέπεται σε μικρό, γιορτινό ritual για κάθε επισκέπτη
Από πρωινό και χορταστικό brunch μέχρι χαλαρό δείπνο και δημιουργικά κοκτέιλ.
Φημισμένο για τις γεύσεις, την υψηλή αισθητική και τη ζεστή φιλοξενία
Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την αλήθεια της θαλασσινής γεύσης
Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, όπως θα τη συναντούσε κανείς σε μια καλή ταβέρνα της δεκαετίας του ’50 και του ’60
Festive menus για τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα οποία συνοδεύονται από ζωντανή μουσική
Iδανικό και για όσους αναζητούν έναν όμορφο και καλαίσθητο χώρο για να οργανώσουν εταιρικές εκδηλώσεις, κοπές πίτας ή private events
Υψηλή γαστρονομία, αίσθηση οικείας πολυτέλειας και διάθεση party
Street food που σε απογειώνει, πρώτες ύλες κορυφής και δημιουργίες που μένουν αξέχαστες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.