Η Κάψα έχει το σουβλάκι που καίγεσαι να δοκιμάσεις
Γύρος στα κάρβουνα και άλλες ζουμερές αμαρτίες από τα χέρια του Χριστόφορου Πέσκια
Κάψα: το νέο σουβλατζίδικο της πόλης μόλις άνοιξε στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων με σεφ τον Χριστόφορο Πέσκια
Τυλιχτές στριμώχνουν επιδέξια τα υλικά μέσα σε αφράτη πίτα. Κάποιος τηγανίζει πατάτες (μου έχουν σπάσει τη μύτη). Ένας άλλος ψιλοκόβει μαϊντανό. Ο Χριστόφορος Πέσκιας κόβει λωρίδες τον ξεροψημένο γύρο με θρησκευτική ευλάβεια. Αναρωτιέμαι μήπως στον ύπνο μου λιγουρεύομαι διάσημους σεφ να μου φτιάχνουν σουβλάκι. Αλλά όχι, συμβαίνει στα αλήθεια. Το νέο σουβλατζίδικο της Αθήνας μόλις άνοιξε στο μικρό στενό της Σκουλενίου (στη θέση του βιετναμέζικου Madame Phu Man Chu), από την οικογένεια Πιτσιλή, τον Κωνσταντίνο Μπαμά και τον Χριστόφορο Πέσκια. Επιπλέον, εκτός από τέλεια σουβλάκια έχει και τέλειο όνομα. Το λένε «Κάψα».
Κάψα, το νέο σουβλατζίδικο της Αθήνας
«Το επιλέξαμε γιατί αυτό το όνομα συνδυάζει την κάψα από τα κάρβουνα μαζί με τη λαχτάρα», μου λέει ο Κωνσταντίνος Μπαμάς ενώ εγώ καίγομαι -είναι αλήθεια- να δοκιμάσω αυτό το σουβλάκι. Η μεγάλη διαφορά με σχεδόν όλα τα υπόλοιπα σουβλάκια, βλέπετε, είναι ότι αυτό εδώ ψήνεται στα… κάρβουνα. Όχι μόνο το καλαμάκι (κοτόπουλο και χοιρινό) ή το κεμπάπ, αλλά ακόμη και ο χειροποίητος γύρος (αυτό κι αν είναι πρωτάκουστο!), όλα περνούν από το κάρβουνο και τελικά αποκτούν αυτή τη μερακλίδικη γεύση που μόνο η τσίκνα δίνει. Μάλιστα, για να καταφέρουν τον γύρο να ψηθεί στα κάρβουνα χρειάστηκε ειδική, custom made κατασκευή.
Τεράστιο ρόλο στη νοστιμιά παίζει φυσικά και η πρώτη ύλη: τα ολόφρεσκα λαχανικά, το εκλεκτό κρέας, οι χειροποίητες σάλτσες, οι πίτες που έρχονται από μία οικογενειακή επιχείρηση στο Περιστέρι. Ύστερα είναι και το χέρι του σεφ… Ο Χριστόφορος Πέσκιας έχει τον πρώτο λόγο σε όλα, από το μυστικό της μαρινάδας, μέχρι το πώς θα κοπεί ο γύρος, και –εννοείται!- στις συνταγές. Διότι στην Κάψα, εκτός από τα κλασικά τυλιχτά και τις μερίδες, θα βρεις επίσης μία κατηγορία που ονομάζεται «Τα signature του Χριστόφορου Πέσκια». Εδώ, το καλαμάκι χοιρινό σερβίρεται με κυπριακό pico de gallo και τζατζίκι, το καλαμάκι κοτόπουλο τυλίγεται μαζί με μία απίστευτη μαγιονέζα curry, ντομάτα και κρεμμύδι, και ο γύρος βρίσκει το ταίρι του στο αβοκάντο.
Σουβλάκι από τον Χριστόφορο Πέσκια
Τώρα, όμως, ησυχία γιατί καταφθάνει η παραγγελία μου. Από τη λαχτάρα μου ξεχνάω ότι ο Κωνσταντίνος με συμβούλεψε να αρχίσω από το τυλιχτό με το κοτόπουλο, και πέφτω με τα μούτρα στον (θεσπέσιο!) γύρο. Λεπτοκομμένος, καραμελωμένος και ξεροψημένος όπως τον ονειρεύεσαι. Το τυλιχτό μου δεν έχει πατάτες (ως οφείλει κάθε αυθεντικό σουβλάκι), αλλά δεν μου λείπουν καθόλου… Βέβαια, αν εσύ τις ορεχτείς, μπορείς πάντα να τις προσθέσεις (εννοείται κομμένες στο χέρι και φρεσκοτηγανισμένες). Για την ακρίβεια μπορείς, επιλέγοντας τα υλικά της αρεσκείας σου, να φτιάξεις το σουβλάκι σου όπως το θες.
Δοκίμασα επίσης το signature τυλιχτό με το καλαμάκι κοτόπουλο και τη μαγιονέζα curry, αλλά και το ζουμερό κεμπάπ που φτιάχνεται εδώ από μοσχάρι. Πολύ νόστιμα και τα δύο, αλλά εγώ για τον γύρο θα επέστρεφα ξανά και ξανά – είναι ο πιο νόστιμος που έχω φάει! Συνοδεύω με κρύα μπίρα (Νύμφη) χαζεύοντας όσους περιμένουν την παραγγελία τους – ανάμεσα τους εντοπίζω και έναν διάσημο, μισελενάτο, λιχούδη σεφ. Μαθαίνω επίσης ότι δεν είναι λίγοι οι “repeaters” όπως αποκαλεί ο Κωνσταντίνος τους πελάτες που πρόλαβαν ήδη να γίνουν τακτικοί επισκέπτες. Έτσι πάνε αυτά: όταν ένας σεφ σαν τον Χριστόφορο Πέσκια φτιάχνει σουβλάκι, εμείς το καταβροχθίζουμε στην υγειά του.
Σκουλενίου 4, Instagram: @kapsa.souvlaki, Ώρες λειτουργίας: 12.30-00.30, Και delivery μέσω Wolt και efood
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η τέλεια καλοκαιρινή επιλογή για φαγητό µετά τη θάλασσα
Γεύσεις που δεν θα βρεις εύκολα αλλού και που σίγουρα θα θυµάσαι για καιρό.
«Προτεραιότητα στην ποιότητα»
Κρητικό μεράκι και προϊόντα φερμένα κατευθείαν από το νησί
Γνωστό για τις υπέροχες λιχουδιές του, έχει καθιερωθεί ως ο απόλυτος all day προορισµός στην Ηλιούπολη
Aξεπέραστη, αυθεντική, καναδέζικου στιλ πίτσα
Η new age σουβλακερί που στεγάζεται σε γνωστή μονοκατοικία του Πειραιά, οφείλει την ύπαρξή της στο μεράκι μιας παρέας Πασαλιμανιωτών, με πρώτο και καλύτερο τον Μπάμπη που «τρέχει» καθημερινά το κατάστημα
Πάνω στη θάλασσα, με τέλειο φαγητό, έξυπνα κοκτέιλ και καλοκαιρινή, νησιώτικη ατμόσφαιρα
Το νέο εστιατόριο της Αντιπάρου ανοίγει με μία νόστιμη έκπληξη
Γύρος στα κάρβουνα και άλλες ζουμερές αμαρτίες από τα χέρια του Χριστόφορου Πέσκια
Χωρίς πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού, μόνο γεύσεις βαθιάς νοστιμιάς
Από τους σεφ του Delta στο ΚΠΙΣΝ, Γιώργο Παπαζαχαρία και Θάνο Φέσκο
Το εστιατόριο της οδού Ικτίνου, που το 2013 κατέβασε ρολά παύοντας να σερβίρει τις διάσημες πατάτες κομπλέ και το φημισμένο γεμιστό του μπιφτέκι, ξανάνοιξε!
Ένας μικρός παράδεισος στην καρδιά της πόλης
Θα βρείτε πολλά και νόστιμα, όπως τις ημίπαστες φρέσκες σαρδέλες στα ορεκτικά
Η ταράτσα του Olympias Rooftop είναι έτοιμη να σου προσφέρει μια καταπληκτική εμπειρία με θέα σε Ακρόπολη, Υμηττό και Λυκαβηττό
Μια ευκαιρία για να δοκιμάσουμε τη βραβευμένη κουζίνα του σεφ Δήμου Μπαλόπουλου σε έναν από τους ωραιότερους πεζόδρομους του αθηναϊκού κέντρου
Τι να πρωτοδοκιμάσεις; Σίγουρα τα bao buns με το παναρισμένο κοτόπουλο σε πάνκο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.