Resto

Terre Mouikis: Όταν η παραδοσιακή κεφαλλονίτικη κουζίνα συναντά το fine dining

Κρεατόπιτα, ριγανάδα, τσιγαρίδια και μάντολες αποκτούν fine dining διάσταση στα χέρια του Ασημάκη Χανιώτη

Κατερίνα Καμπόσου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στο Terre Mouikis, ο μισελενάτος chef Ασημάκης Χανιώτης δίνει fine dine διάσταση σε παραδοσιακά κεφαλλονίτικα πιάτα

Με καταγωγή από την Κεφαλλονιά, ο Ασημάκης Χανιώτης, έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό, όταν το 2018 σε ηλικία 28 ετών και ως executive chef σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του Λονδίνου, το Pied a Terre, κατάφερε να γίνει ο πρώτος Έλληνας που του έχει απονεμηθεί αστέρι Michelin έξω από τη χώρα του αλλά και ο νεότερος που το έχει ποτέ κερδίσει στο Λονδίνο! Έκτοτε συνέχισε την επιτυχημένη του πορεία διατηρώντας τα ηνία στην ίδια θέση, και προσπαθώντας να μυήσει Λονδρέζους και μη, στην ελληνική κουζίνα, μέσα από πιάτα και μεσογειακές πρώτες ύλες που εντάσσει στα μενού που επιμελείται. 

H κουζίνα της Κεφαλονιάς, είναι η κουζίνα της παιδικής του ηλικίας και όπως είναι φυσικό, κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του. Έτσι, μέσα από το εκλεπτυσμένο εστιατόριο Terre Mouikis στο Αργοστόλι, εγχείρημα δύο νέων παιδιών, των αδελφών Γεράσιμου και Γιάννη Μουίκη, επιδιώκει να αναδείξει τα παραδοσιακά φαγητά του τόπου του, σε μια πιο "σημερινή" και γιατί όχι  fine dining εκδοχή τους. Το πανέμορφο εστιατόριο απλώνεται σε δύο επίπεδα, σε μια προσεγμένη, μίνιμαλ αυλή με γήινους τόνους, χρώματα τερακκότας κι ατμοσφαιρικό φωτισμό και στη βεράντα με το δικό της μπαρ στο οποίο οδηγεί μια πλατιά σκάλα. Και στο εστιατόριο όσο και στο μπαρ, η γαστρονομία επιπέδου είναι ο αναμφισβήτητος πρωταγωνιστής.

Το μενού που υπογράφει ο Ασημάκης Χανιώτης αντανακλά το πλούσιο terroir του τόπου, είναι εμπνευσμένο από τις τοπικές συνταγές με τις οποίες μεγάλωσε ο chef, και το εκτελεί με περίσσιο πάθος η Γιώνα Χαινταράι. Αμφότεροι, προτείνουν στους επισκέπτες να δοκιμάσουν την degustation εκδοχή, που αποτελείται από 6 στάδια, με ή χωρίς wine pairing. H αρχή γίνεται με την "λαϊκή", παραδοσιακή ριγανάδα, ένα απλό και χορταστικό πιάτο που μυρίζει Μεσόγειο και είναι φέτες ελαφρά βρεγμένου ψωμιού ή παξιμαδιού, που εμποτίζονται με ελαιόλαδο και ξύδι, ψιλοκκομένες ντομάτες και ρίγανη, εδώ ο chef προσθέτει στις ντομάτες και μια αέρινη μους φέτας που το απογειώνει.

Σουπιά με τσιγαρίδια

Ακολουθεί ο μπακαλιάρος σκορδαλιά, αγαπημένο πιάτο της κεφαλονίτικης κουζίνας, με το ψάρι να αλατίζεται και να σερβίρεται μαζί με μια βελούδινη και πολύ ελαφριά σκορδαλιά που συμπληρώνεται με λάδι άνιθου αλλά και πέρλες από χαβιάρι! Στη συνέχεια έρχεται το πολύ δροσιστικό πιάτο με το καρπούζι, συμπιεσμένο με Aperol, που παντρεύεται με ξύσμα φέτας και ακολουθεί το παραδοσιακό νηστίσιμο πιάτο που αγαπούν πολύ στην Κεφαλλονιά, η σουπιά με τα τσιγαρίδια. Πρόκειται για άγρια χόρτα που συλλέγονται από χωράφια και πλαγιές, "γιαχνίζονται" με μυρωδικά και ντομάτα, ο σεφ εδώ προσθέτει και ρύζι. Μαζί με την τρυφερή, καλοψημένη σουπιά είναι σαν να "παντρεύονται" η θάλασσα με το βουνό.

Κρεατόπιτα Κεφαλλονιάς

Το πιο δυνατό χαρτί του μενού, είναι η κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα! Παραδοσιακά, στην περιοχή Θηνιάς αλλά και σε διάφορα χωριά του νησιού, φτιάχνεται με κρέας τράγου και συγκεκριμένα με μουνούχι και ρύζι, σε πετρόχτιστο φούρνο. Ο Ασημάκης πήρε την συνταγή από τον Γιώργο Γράνα -φήμες τον θέλουν να φτιάχνει την καλύτερη κρεατόπιτα στην Κεφαλλονιά- και την παρουσιάζει σε μια πιο "αφηρημένη" εκδοχή, ένα τύπου μιλφέιγ, εντυπωσιακό σαν εμφάνιση και ταυτόχρονα εκπληκτικό σαν γεύση!

Παρφέ μανιταριών

Το αριστουργηματικό και βαθιάς νοστιμιάς δείπνο ολοκληρώνει το επιδόρπιο, ένα πανέμορφο και φωτογενές πιάτο με ελαφρύ παρφέ γιαουρτιού και μάντολες, τα περίφημα κεφαλλονίτικα γλυκίσματα από αμύγδαλα που χάρη σε ένα τοπικό φύκι θαλάσσης αποκτούν ένα απαλό ροζ χρώμα. Ιδιαίτερες πιάτα συνθέτουν και το a la carte μενού, όπως το αρωματικό και πολύ νόστιμο παρφέ μανιταριών. Σε κάθε περίπτωση τα πιάτα συνοδεύονται με τοπικά κρασιά αλλά και ευφάνταστα κοκτέιλς.

Με πανέμορφο περιβάλλον και υψηλή αισθητική, γαστρονομία επιπέδου που συνδυάζει σύγχρονες τάσεις με νοσταλγικές ματιές στο παρελθόν και την παράδοση, το Terre Mouikis γίνεται από μόνο του ένας λόγος για να επισκεφθείς την Κεφαλλονιά.

Infos

Térre Mouikis
Σταύρου Μεταξά 10, 28100, Αργοστόλι, Κεφαλονιά
+(30) 2671024091
www.terremouikis.gr