- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Terre Mouikis: Όταν η παραδοσιακή κεφαλλονίτικη κουζίνα συναντά το fine dining
Κρεατόπιτα, ριγανάδα, τσιγαρίδια και μάντολες αποκτούν fine dining διάσταση στα χέρια του Ασημάκη Χανιώτη
![123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg 123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg)
![Terre Mouikis: Η κεφαλλονήτικη κουζίνα συναντά το fine dining Terre Mouikis: Η κεφαλλονήτικη κουζίνα συναντά το fine dining](/images/1074x600/jpg/files/2024-06-03/1000000922.jpg)
Στο Terre Mouikis, ο μισελενάτος chef Ασημάκης Χανιώτης δίνει fine dine διάσταση σε παραδοσιακά κεφαλλονίτικα πιάτα
Με καταγωγή από την Κεφαλλονιά, ο Ασημάκης Χανιώτης, έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό, όταν το 2018 σε ηλικία 28 ετών και ως executive chef σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του Λονδίνου, το Pied a Terre, κατάφερε να γίνει ο πρώτος Έλληνας που του έχει απονεμηθεί αστέρι Michelin έξω από τη χώρα του αλλά και ο νεότερος που το έχει ποτέ κερδίσει στο Λονδίνο! Έκτοτε συνέχισε την επιτυχημένη του πορεία διατηρώντας τα ηνία στην ίδια θέση, και προσπαθώντας να μυήσει Λονδρέζους και μη, στην ελληνική κουζίνα, μέσα από πιάτα και μεσογειακές πρώτες ύλες που εντάσσει στα μενού που επιμελείται.
![Ασημάκης Χανιώτης Ασημάκης Χανιώτης](/images/w734/jpg/files/2024-06-04/1000014315_2.jpg)
H κουζίνα της Κεφαλονιάς, είναι η κουζίνα της παιδικής του ηλικίας και όπως είναι φυσικό, κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του. Έτσι, μέσα από το εκλεπτυσμένο εστιατόριο Terre Mouikis στο Αργοστόλι, εγχείρημα δύο νέων παιδιών, των αδελφών Γεράσιμου και Γιάννη Μουίκη, επιδιώκει να αναδείξει τα παραδοσιακά φαγητά του τόπου του, σε μια πιο "σημερινή" και γιατί όχι fine dining εκδοχή τους. Το πανέμορφο εστιατόριο απλώνεται σε δύο επίπεδα, σε μια προσεγμένη, μίνιμαλ αυλή με γήινους τόνους, χρώματα τερακκότας κι ατμοσφαιρικό φωτισμό και στη βεράντα με το δικό της μπαρ στο οποίο οδηγεί μια πλατιά σκάλα. Και στο εστιατόριο όσο και στο μπαρ, η γαστρονομία επιπέδου είναι ο αναμφισβήτητος πρωταγωνιστής.
![Terre Mouikis Terre Mouikis](/images/w734/jpg/files/2024-06-04/1000013903.jpg)
![Γεράσιμος και Γιάννης Μουίκης Γεράσιμος και Γιάννης Μουίκης](/images/w734/jpg/files/2024-06-04/1000014292_2.jpg)
Το μενού που υπογράφει ο Ασημάκης Χανιώτης αντανακλά το πλούσιο terroir του τόπου, είναι εμπνευσμένο από τις τοπικές συνταγές με τις οποίες μεγάλωσε ο chef, και το εκτελεί με περίσσιο πάθος η Γιώνα Χαινταράι. Αμφότεροι, προτείνουν στους επισκέπτες να δοκιμάσουν την degustation εκδοχή, που αποτελείται από 6 στάδια, με ή χωρίς wine pairing. H αρχή γίνεται με την "λαϊκή", παραδοσιακή ριγανάδα, ένα απλό και χορταστικό πιάτο που μυρίζει Μεσόγειο και είναι φέτες ελαφρά βρεγμένου ψωμιού ή παξιμαδιού, που εμποτίζονται με ελαιόλαδο και ξύδι, ψιλοκκομένες ντομάτες και ρίγανη, εδώ ο chef προσθέτει στις ντομάτες και μια αέρινη μους φέτας που το απογειώνει.
![Terre Mouikis Terre Mouikis](/images/w734/jpg/files/2024-06-04/1000014283.jpg)
Ακολουθεί ο μπακαλιάρος σκορδαλιά, αγαπημένο πιάτο της κεφαλονίτικης κουζίνας, με το ψάρι να αλατίζεται και να σερβίρεται μαζί με μια βελούδινη και πολύ ελαφριά σκορδαλιά που συμπληρώνεται με λάδι άνιθου αλλά και πέρλες από χαβιάρι! Στη συνέχεια έρχεται το πολύ δροσιστικό πιάτο με το καρπούζι, συμπιεσμένο με Aperol, που παντρεύεται με ξύσμα φέτας και ακολουθεί το παραδοσιακό νηστίσιμο πιάτο που αγαπούν πολύ στην Κεφαλλονιά, η σουπιά με τα τσιγαρίδια. Πρόκειται για άγρια χόρτα που συλλέγονται από χωράφια και πλαγιές, "γιαχνίζονται" με μυρωδικά και ντομάτα, ο σεφ εδώ προσθέτει και ρύζι. Μαζί με την τρυφερή, καλοψημένη σουπιά είναι σαν να "παντρεύονται" η θάλασσα με το βουνό.
![Terre Mouikis Terre Mouikis](/images/w734/jpg/files/2024-06-04/1000014247.jpg)
Το πιο δυνατό χαρτί του μενού, είναι η κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα! Παραδοσιακά, στην περιοχή Θηνιάς αλλά και σε διάφορα χωριά του νησιού, φτιάχνεται με κρέας τράγου και συγκεκριμένα με μουνούχι και ρύζι, σε πετρόχτιστο φούρνο. Ο Ασημάκης πήρε την συνταγή από τον Γιώργο Γράνα -φήμες τον θέλουν να φτιάχνει την καλύτερη κρεατόπιτα στην Κεφαλλονιά- και την παρουσιάζει σε μια πιο "αφηρημένη" εκδοχή, ένα τύπου μιλφέιγ, εντυπωσιακό σαν εμφάνιση και ταυτόχρονα εκπληκτικό σαν γεύση!
![Παρφέ μανιταριών Παρφέ μανιταριών](/images/w734/jpg/files/2024-06-04/1000014220.jpg)
Το αριστουργηματικό και βαθιάς νοστιμιάς δείπνο ολοκληρώνει το επιδόρπιο, ένα πανέμορφο και φωτογενές πιάτο με ελαφρύ παρφέ γιαουρτιού και μάντολες, τα περίφημα κεφαλλονίτικα γλυκίσματα από αμύγδαλα που χάρη σε ένα τοπικό φύκι θαλάσσης αποκτούν ένα απαλό ροζ χρώμα. Ιδιαίτερες πιάτα συνθέτουν και το a la carte μενού, όπως το αρωματικό και πολύ νόστιμο παρφέ μανιταριών. Σε κάθε περίπτωση τα πιάτα συνοδεύονται με τοπικά κρασιά αλλά και ευφάνταστα κοκτέιλς.
![Terre Mouikis Terre Mouikis](/images/w734/jpg/files/2024-06-04/1000014340.jpg)
Με πανέμορφο περιβάλλον και υψηλή αισθητική, γαστρονομία επιπέδου που συνδυάζει σύγχρονες τάσεις με νοσταλγικές ματιές στο παρελθόν και την παράδοση, το Terre Mouikis γίνεται από μόνο του ένας λόγος για να επισκεφθείς την Κεφαλλονιά.
Infos
Térre Mouikis
Σταύρου Μεταξά 10, 28100, Αργοστόλι, Κεφαλονιά
+(30) 2671024091
www.terremouikis.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Και ταιριάζει ταμάμ στο αθηναϊκό καλοκαίρι
Όλα τα φαγητά ένα ταξίδι στην ευλογημένη γη της Μεσσηνίας
Η τέλεια καλοκαιρινή επιλογή για φαγητό µετά τη θάλασσα
Γεύσεις που δεν θα βρεις εύκολα αλλού και που σίγουρα θα θυµάσαι για καιρό.
«Προτεραιότητα στην ποιότητα»
Κρητικό μεράκι και προϊόντα φερμένα κατευθείαν από το νησί
Γνωστό για τις υπέροχες λιχουδιές του, έχει καθιερωθεί ως ο απόλυτος all day προορισµός στην Ηλιούπολη
Aξεπέραστη, αυθεντική, καναδέζικου στιλ πίτσα
Η new age σουβλακερί που στεγάζεται σε γνωστή μονοκατοικία του Πειραιά, οφείλει την ύπαρξή της στο μεράκι μιας παρέας Πασαλιμανιωτών, με πρώτο και καλύτερο τον Μπάμπη που «τρέχει» καθημερινά το κατάστημα
Πάνω στη θάλασσα, με τέλειο φαγητό, έξυπνα κοκτέιλ και καλοκαιρινή, νησιώτικη ατμόσφαιρα
Το νέο εστιατόριο της Αντιπάρου ανοίγει με μία νόστιμη έκπληξη
Γύρος στα κάρβουνα και άλλες ζουμερές αμαρτίες από τα χέρια του Χριστόφορου Πέσκια
Χωρίς πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού, μόνο γεύσεις βαθιάς νοστιμιάς
Από τους σεφ του Delta στο ΚΠΙΣΝ, Γιώργο Παπαζαχαρία και Θάνο Φέσκο
Το εστιατόριο της οδού Ικτίνου, που το 2013 κατέβασε ρολά παύοντας να σερβίρει τις διάσημες πατάτες κομπλέ και το φημισμένο γεμιστό του μπιφτέκι, ξανάνοιξε!
Ένας μικρός παράδεισος στην καρδιά της πόλης
Θα βρείτε πολλά και νόστιμα, όπως τις ημίπαστες φρέσκες σαρδέλες στα ορεκτικά
Η ταράτσα του Olympias Rooftop είναι έτοιμη να σου προσφέρει μια καταπληκτική εμπειρία με θέα σε Ακρόπολη, Υμηττό και Λυκαβηττό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.