«Ο μπουφές και το μασάλι»: θρακιώτικοι μεζέδες και γκάιντες σε μια ταβέρνα στα σύνορα με την Τουρκία
Ντόπιοι, ξωμάχοι και γκαιντατζήδες οι θαμώνες της
Θρακιώτικοι μεζέδες, μουσικές και χοροί, στην παραμεθόρια ταβέρνα του Έβρου «Ο μπουφές και το μασάλι»
Μεθόριος. Σύνορα με την Τουρκία. Ο δρόμος από το Διδυμότειχο για το Πύθιο πάνω στη γραμμή δεν είναι βολικός. Ομίχλη, υγρασία, υδρατμοί. Ο γίγαντας Έβρος ανασαίνει βαριά και γεμίζει δρόμους, σπίτια και χωράφια με τη χαρακτηριστική πνοή του. Βρέχει δεν βρέχει, το έδαφος είναι υγρό συχνά. Το χωριό Πραγγί προβάλλει αργά στα φώτα του αυτοκινήτου που αναζητά, ανάμεσα στο πάρκο υποδοχής των πελαργών και στα ανοίγματα του ποταμού, τα τελευταία σπίτια. Εκεί προς τις γραμμές του τρένου θα συναντήσουμε την ταβέρνα που μας περιμένει όλες τις εποχές, εκτός από τις θερμές ημέρες του καλοκαιρού.
«Ο μπουφές και το μασάλι», η ταβέρνα στα σύνορα του Έβρου
Εδώ οι πελαργοί αναπαράγονται αλλά η παραδοσιακή εξοχική ταβέρνα δεν τους εμποδίζει, εκτός αν αργά το βράδυ οι γκαϊταντζήδες του Διδυμότειχου βγουν έξω και μερακλωμένοι καθώς είναι, παίξουν μερικά ταξίμια αφιερωμένα στη νύχτα και στις σκιές των απόντων. Ναι, βγαίνουν από την ταβέρνα «Ο μπουφές και το μασάλι*» δίπλα στη σιδηροδρομική γραμμή. Ο ποταμός Έβρος και το σύνορο τους ακούν και τους καλούν.
Κοντά τους περνούν, μέσα σε χωματόδρομους και λάσπες, βαριά στρατιωτικά οχήματα που περιπολούν. Οι φαντάροι ακούν συχνά μουσική στη διαπασών και τις γκάιντες να ξελαρυγγιάζονται στην σιγαλιά της νύχτας, ενώ ο ευσπλαχνικός αλκοολισμός απογειώνει τις βαριές κουρασμένες φιγούρες των ντόπιων ξωμάχων, που έφτασαν ως εδώ για να πιούν. Το ποτό τους μετατρέπει σε αγγελικές φιγούρες, αλαφροπάτητες, που απογειώνονται στο χορό. Μπαίνουμε στον τόπο των θαυμάτων, εδώ που όλα μετατρέπονται γλυκά σε κάτι που δεν είναι στην καθημερινότητά τους.
Ο χώρος μαγικός. Ανάμεσα σε αμέτρητες κορνίζες, παλιές φωτογραφίες και χρηστικά αντικείμενα, καμένες ματιές, χώμα περαστικών, η ζωή που πέρασε και δεν ξεχάστηκε. Τι μπορείς να αναστήσεις μέσα από μια φωτό; Το τζάκι καίει στο κέντρο της σάλας και προσφέρει μια γλυκιά θαλπωρή, που αγαλλιάζει τα τεντωμένα νεύρα και τα κουρασμένα σώματα και αποζητά τον μεζέ και το κρασί. Σε λίγο η κούραση δραπετεύει κι έρχεται η χαρά.
Μέσα στη κουζίνα ο ιδιοκτήτης Παναγιώτης Άλπης, με τη γυναίκα του μαγειρεύουν πιάτα της Θρακιώτικης κουζίνας, τοπικούς μεζέδες κι άλλα καλούδια. Ψήνουν μαστόρικα κι η σάλα ευωδιάζει από τη μυρωδιά του σκόρδου και του καλοψημένου ντόπιου κρεατικού. Ανάλογα με την εποχή το κατάστημα σερβίρει μελωμένο κατσικάκι στη γάστρα, θρακιώτικα λουκάνικα χειροποίητα, κυνήγι, κοκορέτσι, ενώ οι σαλάτες του καμωμένες με μπόλικο σκόρδο της περιοχής ζαλίζουν και σου προκαλούν κύματα εφίδρωσης. Απαράμιλλα: το τζατζίκι, η μελιτζάνα, η πατατοσαλάτα. Όλα είναι δυναμίτες και τραβάν τσίπουρο και κρασί. Χύμα και από τους αμπελώνες του ιδιοκτήτη.
Έξω το κρύο δείχνει τα δόντια του κι η ομίχλη σκεπάζει τους μουσικούς που καταφθάνουν για να στήσουν τρικούβερτο γλέντι μέσα στην ταβέρνα. Δεν τους πειράζει ο καιρός και τους αρκεί που υπάρχουν ψυχωμένοι θαμώνες έτοιμοι για χορό και τραγούδι. Η νύχτα του Έβρου είναι βαριά και μακριά. Ένα τραγούδι απογειώνεται και ζαλισμένο από τα παραμύθια γυρεύει να βρει απόκριση στον ουρανό. Κι όλες οι θύρες είναι ανοιχτές, κάτι τέτοιες νύχτες μαγικές. Κι όλοι οι καλοί χωρούν παντού.
*μασάλι, κουτσομπολιά, συζητήσεις χωρίς θέμα, απλά κουβέντα να γίνεται, συνηθίζεται στην Βόρεια Ελλάδα.
Tip: «Ο Μπουφές και το Μασάλι» βρίσκεται στο χωριό Πραγγί λίγα χιλιόμετρα έξω από το Διδυμότειχο.Το καλοκαίρι είναι κλειστό γιατί ο ιδιοκτήτης του ασχολείται με γεωργικές εργασίες.Κάντε ένα τηλέφωνο πριν το επισκεφτείτε 25530 92320
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιδανικό σημείο για στάση σε μια χριστουγεννιάτικη βόλτα στο κέντρο ή για ένα χαλαρό festive lunch
Ένα εστιατόριο που αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης στο νησί του Αργοσαρωνικού
Φρέσκα υλικά, αληθινή γεύση, χαμόγελα χορτασμένα
Ο νέος ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Σουρτζής, συνεχίζει την ταβέρνα απευθυνόμενος και στους παλαιούς θαμώνες αλλά και σε νέο κόσμο που κατοικεί ή επισκέπτεται τα Εξάρχεια
Ολοκαίνουργιο και πολύ ενδιαφέρον, έχει όλα τα φόντα να γίνει το επόμενο στέκι σου
Αυθεντικές, ουσιαστικές προτάσεις, που θα λατρέψει κάθε καλοφαγάς
Ο σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης συνδυάζει ελληνικές πρώτες ύλες με τεχνικές και επιρροές της ιαπωνικής γαστρονομίας
Το brunch spot που κέρδισε κάθε food lover της πόλης, χάρη στον signature πύργο για δύο, που εμφανίζεται μπροστά σου σαν κάτι άκρως απολαυστικό
Μια γρήγορη στάση που μετατρέπεται σε μικρό, γιορτινό ritual για κάθε επισκέπτη
Από πρωινό και χορταστικό brunch μέχρι χαλαρό δείπνο και δημιουργικά κοκτέιλ.
Φημισμένο για τις γεύσεις, την υψηλή αισθητική και τη ζεστή φιλοξενία
Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την αλήθεια της θαλασσινής γεύσης
Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, όπως θα τη συναντούσε κανείς σε μια καλή ταβέρνα της δεκαετίας του ’50 και του ’60
Festive menus για τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα οποία συνοδεύονται από ζωντανή μουσική
Iδανικό και για όσους αναζητούν έναν όμορφο και καλαίσθητο χώρο για να οργανώσουν εταιρικές εκδηλώσεις, κοπές πίτας ή private events
Υψηλή γαστρονομία, αίσθηση οικείας πολυτέλειας και διάθεση party
Street food που σε απογειώνει, πρώτες ύλες κορυφής και δημιουργίες που μένουν αξέχαστες
Σε έναν κόσμο όπου όλα γίνονται γρήγορα και έτοιμα, εδώ πολλά πράγματα γίνονται από την αρχή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.