- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Osten: Μεσογειακή γαστρονομία και πολυεθνική φινέτσα
Πίτσες, γίδες και παγωτά στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης


Εστιατόριο Osten: Μεσογειακή κουζίνα αξιώσεων στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης.
Με το που δοκιμάζεις το ζεστό προζυμένιο ψωμί τους ραντισμένο με στάλες φίνου λαδιού, καταλαβαίνεις την 72ωρη μεθυστική ωρίμανση αλλά και τη μαγική τριπλή υπόσταση-συγκατοίκηση: ολικής - ζύμη - κριθάρι. Osten στη Θέρμη!

Τρία χρόνια τώρα, με τον Γιώργο Κορδώνη σε ρόλο chef patron να επιβλέπει τον περιστροφικό ξυλόφουρνο που ροδίζει σε απαλές θερμοκρασίες και τον Έτζιο Μαρινάτο, Ιταλό μύστη της τέχνης, να έχει διδάξει τα αυστηρά ζυγίσματα και τις μαθηματικά υπολογισμένες δοσολογίες, μέσω των οποίων τα φυσικά προζύμια του κουβέρ που κατέφθασε, φτιαγμένα από βιολογικό γάλα, βιολογικά άλευρα από μικρό μύλο της Πάρμας και βιολογικές πιπεριές, (που σημαίνει πως καθόλου χημεία δεν κυκλοφορεί εντός τους), απογείωσαν τη φήμη του.

Το «Osten δεν παίζεται», μου συνέστησαν πέρσι τέτοιον καιρό και μη χάνοντας χρόνο το επισκέφτηκα. Και δηλώνω πως ισχύει απόλυτα, αφού το pop café-restau-wine bar, εκτός από το αφράτο ψωμί στον ξυλόφουρνο, χαρίζει στη Θέρμη, μια από τις πιο αναπτυσσόμενες οικιστικά περιοχές της Θεσσαλονίκης, την επάξια είσοδό της στον γαστρονομικό χάρτη της πόλης. Ανακατεύοντας εντέχνως κρέας και ζυμαρικά ολόδικά τους που τα φτιάχνουν με βιολογικό αλεύρι μικρού μύλου στην Πάρμα.

Η μπουράτα τους, λανσαρισμένη με παντζάρια καμένα εξαίσια στο κάρβουνο, γκρεμολάτα κινόας και σάλτσα από ρόδι είναι ένα από τα πιάτα ημέρας που μαρτυρούν τη φιλοσοφία του Κορδώνη: ιταλικές και ισπανικές χαρές μπερδεμένες στην εντέλεια με ελληνικά μερακλίδικα χούγια. Η κουζίνα του μπορεί και συγκεράζει υπέρτατα και μεσογειακά, μια αφράτη πίτσα Chorizo Q N’ duja με τομάτα, μοτσαρέλα, τυρί φέτα, πιπεριές παντρόν και Φλωρίνης, με γίδα (πάντα στον ξυλόφουρνο!) μαζί με φιδέ και ξηρό ανθότυρο!
Με δικό του μποστάνι αλλά και μια συνεχή τροφοδότηση φρέσκιας μαναβικής από αγρούς της γύρω περιοχής, κρεατικής από τη Χαλκιδική και τον Όλυμπο, συν μια εντυπωσιακή wine list που εντυπωσιάζει με το ψαγμένο εύρος της (λατρεμένο ροζέ-πορτοκαλί Terra Rosa από του Γκάραλη στη Λήμνο!), το Osten δικαιώνει τον χαρακτήρα της κουζίνας του αλλά και τις πολλαπλές ταυτότητές του, κάτι που εξαρχής ήταν η επιθυμία των Αλέξανδρου Πανόπουλου και Γιώργου Παπαδόπουλου. Μορφές και οι δυο της θεσσαλονικιώτικης εστίασης, οι φίλοι έφτιαξαν μια κόμφορτ κατάσταση εξαιρετικά πολυεθνική και ιδανικά πολυποίκιλη.

Οι τραγανές διπλοψημένες πατάτες με ηπειρώτικο γαλοτύρι στο τραπέζι μας απογειώθηκαν όταν τόλμησα να «κλέψω» λίγη από την γιάμι ιταλική σάλτσα X.O. με αντζούγια, με την οποία ο σεφ Γιώργος Κορδώνης έντυσε τη ναπολιτάνα λινγκουίνι του. Και νάτη πάλι μια από τις ωραιότερες και γευστικότερες μπουράτες που δοκίμασα φέτος στη Θεσσαλονίκη. Ένα ακόμα ζυμαρικό, οι παπαρδέλες με μοσχαράκι ραγού, μανιτάρια και παλαιωμένη παρμεζάνα, αναστάτωσε το μέσα μας.

Σούμα: Με ανοιχτή κουζίνα, έντεχνη μπάουχαουζ πρόσοψη, ιντάστριαλ αισθητική και ωραίο "έσω", αλλά και ένα μπαλκονάτο "έξω" με θέα τον δρόμο που σε πάει και σε φέρνει στη Θέρμη, η άνοιξη σπαρταρά στο Osten.
Και, ορίστε ένας ακόμα λόγος για να ονειρεύεσαι το καλοκαίρι στο μπαλκόνι τους... Δεν είναι άλλος από το παγωτό τους, για το οποίο μιλούν παντού στη Θεσσαλονίκη. Ποντάρει και μαγεύει με τον σιτσιλιάνικο τρόπο παρασκευής ενώπιόν σου το τζελάτο τους. Έχει εντυπωσιακή υφή και γεύση βανίλιας που την πουσάρουν δαιμονικά τα φασόλια τόνγκα. Μια γκουρμέ παγωμένη κόλαση που οι Osten-άριοι την μπολιάζουν με τόπικς σοκολάτας, φρούτων του δάσους, χώμα σοκολάτας και πολύχρωμες καραμελίτσες mms.


Δεν περιγράφω άλλο, προχωρώ κατευθείαν στο υστερόγραφο: Στη Θέρμη, Θεσσαλονικείς, στη Θέρμη!
Osten, 4ο χιλιόμετρο Χαριλάου - Θέρμης, 2310383986
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μέσα στο Semiramis, με ενδιαφέρον μενού και σαγηνευτική ατμόσφαιρα
Πόσο μακριά πας για έναν κεφτέ;
Εδώ τα πάντα ξεκινούν από τη ζύμη που ζυμώνεται και ωριμάζει καθημερινά, με μοναδικά άλευρα
Εδώ όλα είναι χειροποίητα και ψήνονται στα κάρβουνα
Φοβερές πίτσες στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου
Άνοιξε πριν ένα χρόνο, φέρνοντας κάτι διαφορετικό στη γειτονιά των Εξαρχείων
Ζεστή ατμόσφαιρα, νόστιμα πιάτα, το ιδανικό ραντεβού για τα μεσημέρια της Κυριακής
Ο executive chef David Buchanan έχει δημιουργήσει ένα μενού που αποτελεί ωδή στη γαλλική κουλτούρα
Ένας αντισυμβατικός πολυχώρος στου Ψυρρή
Κλασική ψησταριά, με όνομα καλό και κοσμαγάπητη στη γειτονιά
Μπορείς να το πεις fun κρεατερί ή μουσικό steak house, μια και το πάρτι μπορεί να αρχίσει και μια καθημερινή
Πολύ θα το θέλαμε και στην Αθήνα!
Παλιές και αυθεντικές στιγμές μέσα στη Δημοτική Αγορά της πόλης
Εδώ επιλέγεις το απόσταγμα, το κρασί ή την μπίρα σου και μαζί με αυτό καταφτάνουν στο τραπέζι σου και πιάτα-έκπληξη!
Μεγάλη ποικιλία από θαλασσινά, σαλάτες και φοβερά ορεκτικά, με πρώτες ύλες από Έλληνες παραγωγούς
Ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά με φόντο μια απίστευτη θέα
Προτάσεις βασισμένες στην παράδοση, με μια δημιουργική, σημερινή ματιά
Από ιχθυοπωλείο με ιστορία, εξελίχθηκε σε έναν ξεχωριστό γευστικό προορισμό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.