- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Gustav, το νέο στέκι στο κέντρο της πόλης φτιάχνει την καλύτερη φλαν που έχεις φάει
Κρυμμένο μέσα σε ένα αίθριο είναι ιδανικό για όλες τις ώρες
Gustav: το νέο all day στέκι μέσα στο εμπορικό κέντρο Atrium
Το εμπορικό κέντρο Atrium, παρά τον όγκο του, είναι σχεδόν αόρατο στο μάτι. Μπορεί να έχεις περάσει απ’ έξω χιλιάδες φορές και να μην το έχεις δει ποτέ. Αλλά αν τύχει και ανακαλύψεις την είσοδο επί της Χαριλάου Τρικούπη, θα βρεθείς μπροστά σε έναν ολόκληρο «κρυφό» κόσμο. Στην καρδιά αυτού του κόσμου βρίσκεται ένα τεράστιο εσωτερικό αίθριο (αριστοτεχνικά κρυμμένο από την είσοδο), που συνδέεται με εμπορικές στοές άλλων κτιρίων σε τρεις από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Αθήνας (Χαριλάου Τρικούπη – Πανεπιστημίου – Ιπποκράτους). Μέσα του θα δεις εμπορικά καταστήματα, περαστικούς που κόβουν δρόμο, ένα μαγικό φως να καταφτάνει από τη γυάλινη οροφή λούζοντας το μικρό κηπάκι. Ακριβώς εδώ βρίσκεται το Gustav, το μικρό χαριτωμένο all day στέκι - μόλις ένα μήνα ανοιχτό.
Το Gustav εμπνεύστηκε το όνομά του από τον Gustav Klimt, υπάρχει μάλιστα μια γωνιά με μικροαντικείμενα με τα έργα του γνωστού ζωγράφου. Βελούδινες πολυθρόνες, ατμοσφαιρικός φωτισμός, μία άνετη μπάρα (ιδανική για συζητήσεις μεταξύ ποτών), και μια υπερυψωμένη «σκηνή», που προσεχώς θα φιλοξενεί live, αλλά και παρουσιάσεις βιβλίων, ανοιχτές συζητήσεις και πολλά ακόμα πολιτιστικά δρώμενα. Στα αλήθεια είναι ένα όμορφο ησυχαστήριο, ιδανικό για να πιεις απερίσπαστος τον (specialty) καφέ σου το πρωί, να κάνεις κάποιο επαγγελματικό ραντεβού, να έρθεις ξανά για ποτό το βράδυ με τους φίλους. Η πραγματική έκπληξη, όμως, βρίσκεται στο μενού.
Τι περιμένουμε από ένα cafe; Κάποιο τοστ, ένα έτοιμο κέικ, άντε και κάποιο (συνήθως μέτριο) Croque Madame. Πάντως σίγουρα όχι βάφλες Λιέγης (θα εξηγήσω), προζυμένια φοκάτσια και την καλύτερη φλαν της πόλης. Υπεύθυνη για όλη αυτή τη νοστιμιά είναι η ζαχαροπλάστης Ελπίδα Σιδερή, που αν και μόλις 25 χρονών έχει ήδη κάνει το πέρασμά της από ζηλευτές κουζίνες (Μεγάλη Βρεταννία, Delta, Mandarin κ.α.). Αφηγείται η ίδια: «Από μικρή ασχολιόμουν με τη ζαχαροπλαστική, έβλεπα τον Παρλιάρο, έφτιαχνα γλυκά και τα πήγαινα στο σχολείο, πάντα μου άρεσε». Μέχρι που αποφάσισε να κάνει τη ζαχαροπλαστική επάγγελμά της. Κι ευτυχώς, γιατί αλλιώς δεν θα βρισκόμουν ποτέ μπροστά σε αυτή την αέρινη φλαν, με την πλούσια κρέμα, την τραγανή βάση και το μεθυστικό άρωμα βανίλιας. Δεν έχω φάει ωραιότερη.
Η Ελπίδα είναι επηρεασμένη από τα ταξίδια της στη Δανία (εικάζω και από τη θητεία της στο Delta) κι έτσι προτιμά την αφαιρετική προσέγγιση των σκανδιναβικών συνταγών. «Αυτό που προσπάθησα να κάνω», λέει, «είναι να φέρω την ποιοτική ζαχαροπλαστική σε ένα καφέ». Τα γλυκά της φαίνονται απλά, αλλά δεν είναι καθόλου. Εκτός από την (πραγματικά θεϊκή) φλαν, θα βρεις ακόμα μία τάρτα μήλου με περγαμόντο και ένα γλυκό με διπλή σοκολάτα, μαρμελάδα λεμόνι και λίγες σταγόνες φίνου ελαιόλαδου, στην ουσία μια «μους όπως την κάνουν οι μαμάδες στη Γαλλία», λέει η Ελπίδα. Χώρια τα μπισκότα και τα κέικ ημέρας, τα ψωμάκια βουτύρου, τις σπιτικές μαρμελάδες και τα αλείμματα, όλα από τα χέρια της φτιαγμένα.
Εκτός όμως από τα γλυκά, η Ελπίδα έχει συνθέσει ένα μενού που η ίδια ονομάζει «minimal και περιεκτικό», γεμάτο με νοστιμιές που θα σε χορτάσουν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας βρεθείς στα τραπέζια του Gustav. Η νεαρή Ελπίδα πολύ έξυπνα σκέφτηκε να αξιοποιήσει τις ζαχαροπλαστικές της γνώσεις και την εμπειρία της με τις ζύμες εντάσσοντας στο μενού σάντουιτς με προζυμένια φοκάτσια (δοκίμασα εκείνο με τη σάλτσα ντομάτας, βασιλικό, burrata και ντοματίνια κονφί και το βρήκα απόλυτα υπέροχο), αλλά και τις βάφλες Λιέγης, δηλαδή βάφλες που γίνονται με ζυμάρι brioche. Τις τελευταίες θα τις βρεις μεταξύ 12.00 και 17.00 σε μία γλυκιά (με αφράτη κρέμα βανίλιας και chocolate drops) και μία αλμυρή εκδοχή (με μπεσαμέλ, γαλοπούλα, τυρί μιμολέτ, μελάτο αυγό και λάδι μυρωδικών). Υπάρχουν επίσης μερικές χορταστικές σαλάτες, όπως και ωραία πλατό τυριών-αλλαντικών για να συνοδεύσεις το κρασί σου.
Όλα τούτα συμβαίνουν μέσα σε ένα από τα ωραιότερα αίθρια αυτής της πόλης, ακριβώς στην καρδιά του κέντρου. Κι όμως, με κάποιο μαγικό τρόπο, στο Gustav δεν ακούς κανένα ήχο από τη βουή εκεί έξω. Το μόνο που φτάνει στα αυτιά σου είναι οι ωραίες μουσικές του, ίσως και κάποιο άξαφνο γέλιο περαστικού. Να τι κρυφά διαμάντια ανακαλύπτει κανείς στην Αθήνα, αν μια μέρα αποφασίσει να κόψει δρόμο εν μέσω μιας αναπάντεχης νεροποντής…
Χαριλάου Τρικούπη 6-10, Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 3643563, www.gustav.gr, Fb: Gustav Café Athens, Instagram: @gustav.athens, e-mail: info@gustav.gr, Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Πέμπτη: 07.30-23.00, Παρασκευή: 07.30-01.00, Σάββατο: 09.00-01.00, Κυριακή: 16.00-23.00
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.