- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Όπου κι αν μένεις, έλα στου Ζωγράφου για το πιο επικό φαλάφελ
Το πιο αγαπημένο φαστ φουντ της Μέσης Ανατολής λατρεύεται και στην Αθήνα
Στο Falafel Zografou θα γευτείς ατόφια και αυθεντική τη Συρία, μέσα από τα φαλάφελ και τα λαχματζούν της
Δεν ξέρω αν είναι μόδα, αν είναι που ο βιγκανισμός κερδίζει ολοταχώς οπαδούς ή αν απλά το φαλάφελ είναι από μόνο του κάτι το πεντανόστιμο, πάντως η αλήθεια είναι πως βιώνει τη δική του έξαρση, σηκώνει κεφάλι στο εθνικό μας σουβλάκι και κερδίζει ολοένα και πιο πολύ τις καρδιές μας. Η ιστορία λέει, πως το φαλάφελ γεννήθηκε στην Αίγυπτο, που το γνώριζε από τη δική της αρχαιότητα. Το όνομά του προέρχεται από το αραβικό falafil, που σημαίνει πιπεριά, η οποία δάνεισε το όνομά της σε κάτι στρογγυλό και στρουμπουλό που της μοιάζει οπτικά. Η ονομασία του επισημοποιήθηκε το 1941 αν και οι περισσότεροι στην Αίγυπτο το φαλάφελ το λένε ταμίγια.
Το πιο αγαπημένο φαστ φουντ της Μέσης Ανατολής, θα το συναντήσεις στη Συρία, την Ιορδανία, το Λίβανο, την Παλαιστίνη και το Ισραήλ. Ανάμεσα στις δυο τελευταίες χώρες αποτελεί άλλο έναν λόγο της φαγωμάρας τους, αφού οι Παλαιστίνιοι έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους που οι Ισραηλίτες έχουν κλέψει το εθνικό τους φαγητό. Ο Σύλλογος Λιβανέζων Βιομηχάνων, μάλιστα, διεκδίκησε την ΠΟΠ ονομασία του φαλάφελ, κυρίως για να την σπάσει στους Ισραηλίτες και να μην τους αφήσει να χρησιμοποιούν το όνομά του.
Όπως και να'χει, το φαλάφελ είναι παράδοση της Μέσης Ανατολής και ο καθένας το σερβίρει με δικά του λόγια. Στην Αίγυπτο το συνηθίζουν σκέτο, σε χάρτινο χωνάκι-εκεί θα το βρεις και στα τοπικά Mac Donalds ως Mac Falafel, οι Μεσανατολίτες σε σάντουιτς με αραβική πίτα ή πίτα ταμπούν, που μοιάζει με τορτίγια, με σάλτσα ταχίνι, τουρσιά και λαχανικά. Το καλύτερο, κατά την άποψή μου, το φτιάχνουν οι ισραηλίτες: μέσα σε αραβική πίτα, με τηγανητή μελιτζάνα, ντομάτα, μπόλικη μαριναρισμένη σαλάτα από λευκό και κόκκινο λάχανο και μια ταχινένια σάλτσα τόσο σκορδάτη, που ανασταίνει πεθαμένο.
Έχοντας μια προσωπική άποψη για τα φαλάφελ στον κάθε τόπο της καταγωγής τους, θα σας πω ότι τα αθηναϊκά, μοιράζονται σε δυο κατηγορίες: στα εξελληνισμένα ολίγον-τί αδιάφορα, που συνήθως φτιάχνονται από ζύμη που αγοράζεται έτοιμη και στα έθνικ, τα οποία ενίοτε είναι πιο αυθεντικά αλλά πάσχουν από τη σοβαρή ασθένεια του κακού λαδιού στο τηγάνι, που μπορεί να σου τινάξει το στομάχι στον αέρα.
Το Falafel Zografou είναι μια άλλη, χαρούμενη ιστορία. Δυο ευγενέστατα αγόρια που τα έφερε από τη Δαμασκό στην Αθήνα πριν δυο χρόνια ο πόλεμος, ο Μοhamad Al Azizi και ο Rad Hamani, μια μόλις εβδομάδα πριν, άνοιξαν στου Ζωγράφου ένα τριζάτο, αστραφτερό μαγαζάκι, στα γυαλιστερά πατώματα του οποίου, ευκρινώς καθρεφτίζεται το είδωλό σου. Απαστράπτουσα και η προθήκη με τα συνοδευτικά, ολοζώντανα λαχανικά, τουρσιά, σάλτσες σπιτικές. Δίπλα ο αυθεντικός σύριος φούρνος και ο άρχοντάς του, ο Iyad ο οποίος μετράει 35 χρόνια πείρας στην τέχνη της ζύμης, του λαχματζούν και του ζαατάρ (πίτα με ελαιόλαδο και το ομώνυμο μείγμα μπαχαρικών), ο οποίος διατηρούσε πολλά δικά του μαγαζιά στη Δαμασκό, πριν την καταστροφή.
Το ζυμαράκι του λαχματζούν ανοίγεται τη στιγμή της παραγγελίας, μπαίνει ο κιμάς, βγαίνει τραγανό και ζουμερό. Λαχματζούν στην Αθήνα έχω δοκιμάσει πολλά. Όλα είχαν μια χλωμάδα, το κάτι ιδιαίτερο που τους έλειπε. Αυτός εδώ ο κιμάς, είναι ελαφρύς αλλά ταυτόχρονα διαθέτει όλα αυτά τα μαγικά, ζεστά, γλυκά μπαχαρικά που δίνουν τη μοναδική νοστιμιά του αυθεντικού λαχματζούν. Και πόσο του πάει ο φρέσκος δυόσμος στο τέλος!
Το φαλάφελ είναι το νοστιμότερο που έχω δοκιμάσει κι αυτό, γιατί έχει το ιδανικό σχήμα: το φτιάχνουν μεγαλύτερο, γεμάτο αρώματα και το τηγανίζουν σε καθαρό λάδι με αποτέλεσμα να βγαίνει ολοτράγανο, αλάδωτο αλλά και αφράτο στο εσωτερικό του. Στο στήσιμο μέσα στην πίτα του, το μεγάλο μυστικό είναι να σπάσεις τα φαλάφελ με το χέρι, ώστε να δημιουργήσουν την τέλεια ενοποιημένη δαγκωματιά όταν ενωθούν με την ταχινένια σάλτσα, τα σπιτικά τουρσιά, την τηγανητή μελιτζάνα, το μαρούλι, την ντομάτα και τον μαϊντανό.
Αν θέλεις, το φαλάφελ σου βγαίνει και σε μπέργκερ και υπάρχει και μια ποικιλία από πολλά λαχταριστά που δεν έχω ακόμη προλάβει να δοκιμάσω. Το πεϊνιρλί με την τυρένια γέμιση, το ταμπουλέ, τη σαλάτα φατούς, τα τυλιχτά με κοτόπουλο ή μοσχάρι ή το crispy burger με τραγανό κοτόπουλο. Ό,τι κι αν λαχταρήσετε να το συνοδεύσετε με αϊράνι, για την πιο αυθεντική εμπειρία.
Γρ. Αυξεντίου 16-18, Ζωγράφου, 6980845674, 2107704482
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.