Η Cookoovaya γιόρτασε τα δέκα της χρόνια – μία ευκαιρία να θυμηθούμε τη νόστιμη πορεία της
«Πότε πέρασαν δέκα χρόνια;». Αυτό αναρωτιόμαστε όλοι όσοι συναντηθήκαμε εδώ απόψε για να γιορτάσουμε την πρώτη δεκαετία της πιο νόστιμης, της πιο μαγειρικά σοφής αθηναϊκής Cookoovaya(ς). Θυμάμαι τη μέρα που άνοιξε σαν να ήταν η χθεσινή. Θυμάμαι τον ντόρο, και την αδημονία όλων να βρεθούμε εκεί, στο talk of the town εστιατόριο της χρονιάς του 2014. Έχω ακόμη στα χείλη τη γεύση πιάτων μαγειρεμένων με ουσία και μπόλικη μαγειρική σοφία. Κουζίνα απλή, χωρίς τίποτα το περιττό, και για αυτό βαθειά νόστιμη. Κάποια από αυτά σερβίρονται ακόμα στα τραπέζια με τα λευκά τραπεζομάντιλα, αποτελούν μάλιστα το σήμα κατατεθέν αυτού του εστιατόριου που είναι πια κλασικό.
Σε αυτά τα δέκα χρόνια, άλλαξαν πολλά, αλλά όχι η ουσία. Ο chef patron Περικλής Κοσκινάς είναι εδώ, με την ίδια προσήλωση στην πρώτη ύλη, πιστός στην εποχικότητα των υλικών του. Αυτά τα δύο είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές στη μαγειρική του. Εκείνος διαλέγει για τον εαυτό του το ρόλο του ενορχηστρωτή και αυτό είναι προς τιμήν του. Εξαιτίας τούτης της επιλογής μπροστά μας παίρνουμε ένα πιάτο που όχι μόνο θα θυμόμαστε για καιρό, αλλά που θα επιστρέψουμε για να το αναζητήσουμε ξανά.
Τέτοια πιάτα είναι το μοσχαρίσιο διάφραγμα με πουρέ μανιταριών από μαύρο ρύζι, το χταπόδι με φάβα, το τσιγαριαστό αρνί με (τις πιο τέλειες από το τέλειο) μελωμένες πατάτες, και βέβαια το περίφημο κολάρο σφυρίδας bianco, το οποίο ελπίζουμε να μη φύγει ποτέ από τον κατάλογο. Τώρα, που το σκέφτομαι το ίδιο εύχομαι και για την τάρτα αχλάδι με καραμέλα βουτύρου και παγωτό βανίλια, το ωραιότερο επιδόρπιο που έχω φάει ποτέ σε εστιατόριο (ή και γενικά).
Στο γενέθλιο πάρτι της Cookoovaya, τη σάλα της –υπέροχα ανακαινισμένη όπως και κάθε χώρος εδώ μέσα-, γέμισαν γνωστοί και άγνωστοι, συνεργάτες, δημοσιογράφοι, θαμώνες που με τα χρόνια έγιναν φίλοι. Ο Περικλής Κοσκινάς με την ομάδα του έσβησαν τα κεράκια της τούρτας, που δημιούργησε ο Στέλιος Παρλιάρος, όλοι υψώσαμε το ποτήρι στα επόμενα δέκα χρόνια αυτού του εστιατορίου που έχει γράψει τη δική του ιστορία στην αθηναϊκή εστίαση.
Αυτή η βραδιά ήταν μία ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε τη νόστιμη πορεία που έχει διαγράψει ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια της Αθήνας, αλλά και να διαπιστώσουμε την παρουσία του στο σήμερα. Για εμένα, τώρα η Cookoovaya βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της.
Χατζηγιάννη Μέξη 2A , Όπισθεν Χίλτον, 210 7235005, www.cookoovaya.gr, Fb: Cookoovaya, Instagram: @cookoovaya
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χαμηλόφωνα και χωρίς πολλά-πολλά ο Λουκάς Μάιλερ κάνει τα δικά του νόστιμα
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.