- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Παραδοσιακό καφενείο «στου Μήτσου» στο Καπάνι: Αριστοκρατική κουζίνα για λαϊκούς πρίγκιπες
Ο Μήτσος Παντζαρτζίδης είναι χρυσοχέρης και αλάνι
![4754-202316.jpeg 4754-202316.jpeg](/images/120x120/3/jpeg/sites/default/files/contributor/4754-202316_0.jpeg)
![Παραδοσιακό καφενείο «στου Μήτσου» στο Καπάνι: Αριστοκρατική κουζίνα για λαϊκούς πρίγκιπες Παραδοσιακό καφενείο «στου Μήτσου» στο Καπάνι: Αριστοκρατική κουζίνα για λαϊκούς πρίγκιπες](/images/1074x600/1/jpg/files/2024-02-16/stou-mitsou-salata.jpg)
«Στου Μήτσου»: Δοκιμάσαμε την κουζίνα του παραδοσιακού καφενείου στο Καπάνι, στη Θεσσαλονίκη.
Τον Μήτσο Παντζαρτζίδη τον γνωρίζω πολλά χρόνια, πριν η Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου δειπνήσει εκεί και ενθουσιασμένη από τον χαρακτήρα και το ήθος του τον καλέσει να παραστεί στη Γιορτή της Δημοκρατίας. Είμαστε γνωστοί και κρατάμε αγάπη από τα ηρωικά χρόνια του Χρυσόψαρου, ενός εστιατορίου που άνοιξε το 2006 στην πλατεία Άθωνος κι ο Μήτσος σέρβιρε γκαρσονάκι.
![Παραδοσιακό καφενείο «στου Μήτσου» στο Καπάνι: Αριστοκρατική κουζίνα για λαϊκούς πρίγκιπες Παραδοσιακό καφενείο «στου Μήτσου» στο Καπάνι: Αριστοκρατική κουζίνα για λαϊκούς πρίγκιπες](/images/w734/1/jpeg/files/2024-02-16/stou-mitsou.jpeg)
Παρακολουθώντας αργότερα ταχύρρυθμα από τον μεγάλο σεφ Γιάννη Λουκάκη που τον έσπρωξε να προχωρήσει, ο Μήτσος ούτε που το φανταζόταν πως θα άνοιγε το δικό του μαγαζί στην Αγορά Βλάλη, στο Καπάνι δηλαδή. Προόδευσε όμως και όχι απλώς προχώρησε αλλά… παραπροχώρησε ή και πόσο τον χαίρομαι τον φίλο τον καλό και την ψυχή τη βαθιά!
![Παραδοσιακό καφενείο «στου Μήτσου» στο Καπάνι: Αριστοκρατική κουζίνα για λαϊκούς πρίγκιπες Παραδοσιακό καφενείο «στου Μήτσου» στο Καπάνι: Αριστοκρατική κουζίνα για λαϊκούς πρίγκιπες](/images/w734/1/jpeg/files/2024-02-16/stou-mitsou-jamie-oliver.jpeg)
Ο Τζέιμι Όλιβερ του αφιέρωσε τηλεοπτικό διθύραμβο, ο σκηνοθέτης Τζον Γουότερς του έδωσε θερμά συγχαρητήρια, ο Άκης Πετρετζίκης τον μνημονεύει, όλη η Θεσσαλονίκη και σύμπασα η Αθήνα, ανώνυμοι και επώνυμοι, δοκιμάζουν και αποθεώνουν την κουζίνα του. Μα αν τον ρωτήσεις ποιο είναι το χειροκρότημα εκείνο που το απόλαυσε περισσότερο στα τόσα χρόνια που μαγειρεύει, θα σου μιλήσει κατασυγκινημένος για εκείνες τις μέρες στην Ιθάκη και την απεξάρτηση. Τότε που μαγείρεψε φακές και η ομήγυρη τον δόξασε και ύστερα, στανιαρισμένος, καθαρός, επανασυγκροτημένος και έτοιμος να επανεκκινήσει, ο Παντζαρτζίδης αποφοίτησε και το ένα έφερε το άλλο.
![Παραδοσιακό καφενείο «στου Μήτσου» στο Καπάνι: Αριστοκρατική κουζίνα για λαϊκούς πρίγκιπες Παραδοσιακό καφενείο «στου Μήτσου» στο Καπάνι: Αριστοκρατική κουζίνα για λαϊκούς πρίγκιπες](/images/w734/1/jpeg/files/2024-02-16/stou-mitsou-2.jpeg)
Έτσι, νά ’μαστε πάλι στο Παραδοσιακό Καφενείο του, να μνημονεύουμε με τον Δημήτρη στιγμές με καλούς κοινούς φίλους, καθώς δίπλα μας (φτου, φτου, μην τον ματιάσω) επικρατεί ο καλός χαμός. Μεσημεράκι Δευτέρας και φίσκα μέσα κι έξω είναι τα τραπέζια του. Τα λίγα τετραγωνικά του καφενείου από όπου ξεκίνησε παραμένουν πάντα η ναυαρχίδα, το στρατηγείο του αν θέτε, αλλά ο Μήτσος επεκτάθηκε και μεγάλωσε. Απέκτησε φωτιές ταχυδακτυλουργικές θρεμμένες μέσα σε έναν ξυλόφουρνο παραδίπλα. Μαζί με τα διάσημα τηγάνια του, το κατάστημα σερβίρει πλέον μεζέδες και πιάτα αξεπέραστα κόμφορτ και λαϊκά ταυτόχρονα, γκουρμέ και αριστοκρατικά αλήτικα, ρουστίκ αλλά και ούλτρα κομψά. Δε νομίζω πως υπάρχει άλλος στη Θεσσαλονίκη με τέτοια ισχυρή ταυτότητα και προσωπικότητα σαν τον Παντζαρτζίδη.
![Παραδοσιακό καφενείο «στου Μήτσου» στο Καπάνι: Αριστοκρατική κουζίνα για λαϊκούς πρίγκιπες Παραδοσιακό καφενείο «στου Μήτσου» στο Καπάνι: Αριστοκρατική κουζίνα για λαϊκούς πρίγκιπες](/images/w734/1/jpeg/files/2024-02-16/stou-mitsou-4.jpeg)
Έρχονται τα πρώτα του: βραστοί ζοχοί με πηχτόγαλο και φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί, ψητό μπρόκολο και κουνουπίδι στον ξυλόφουρνο με πηχτόγαλο Κρήτης και σως λαδολέμονου και μια λαχανίδα καπνισμένη επίσης στον ξυλόφουρνο. Από πού όλα αυτά; Μα φυσικά από εκεί που ο Μήτσος δεν ξεχνά ποτέ πόσα χρωστά, αλλά και πόσα μπορούμε να κάνουμε για να χαρίσουμε αξιοπρέπεια σε όσους κάνουν ένα νέο ξεκίνημα. Στα 3.5 στρέμματα του αγρόκτηματος ΑΡΓΩ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, της πρώτης Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ένταξης που δημιουργήθηκε, καλλιεργούνται βιολογικά λαχανικά από απεξαρτημένους χρήστες. Βιολογικά προϊόντα το Βιοκοφινάκι γράφει ο κατάλογος του καφενείου του Μήτσου και ορίστε ένα χορτοφαγικό φρικασέ με 3 ποικιλίες μανιταριών (πορτομπέλο, σαμπινιόν, πλευρώτους), αχτύπητο και μαμαδίσια λεμονάτο.
![Παραδοσιακό καφενείο «στου Μήτσου» στο Καπάνι: Αριστοκρατική κουζίνα για λαϊκούς πρίγκιπες Παραδοσιακό καφενείο «στου Μήτσου» στο Καπάνι: Αριστοκρατική κουζίνα για λαϊκούς πρίγκιπες](/images/w734/1/jpeg/files/2024-02-16/stou-mitsou-5.jpeg)
![Παραδοσιακό καφενείο «στου Μήτσου» στο Καπάνι: Αριστοκρατική κουζίνα για λαϊκούς πρίγκιπες Παραδοσιακό καφενείο «στου Μήτσου» στο Καπάνι: Αριστοκρατική κουζίνα για λαϊκούς πρίγκιπες](/images/w734/1/jpeg/files/2024-02-16/stou-mitsou-10.jpeg)
![Παραδοσιακό καφενείο «στου Μήτσου» στο Καπάνι: Αριστοκρατική κουζίνα για λαϊκούς πρίγκιπες Παραδοσιακό καφενείο «στου Μήτσου» στο Καπάνι: Αριστοκρατική κουζίνα για λαϊκούς πρίγκιπες](/images/w734/1/jpeg/files/2024-02-16/stou-mitsou-11.jpeg)
Η σφέλα Μεσσηνίας με αυγά στο τηγάνι, τα συκωτάκια πουλιών με αυγά μάτια και γλυκοπατάτα στο μαντέμι, η σιγομαγειρεμένη μοσχαρίσια ουρά με σάλτσα ντομάτας, ψημένη στα κάρβουνα μαζί με κρεμμύδι και με χειροποίητο τραχανά γεμίζουν το τραπέζι μας και ευφραίνουν τας καρδίας. Στα ποτήρια μας ρέει χύμα ξινόμαυρο κόκκινο του Ναουσαίου οινοποιού Δαλαμάρα, το αρνάκι γάλακτος (καρέ) μαγειρεμένο στον ξυλόφουρνο με πατάτες, είναι σκέτο λουκούμι, οι χυλοπίτες, δε, που έρχονται με κάνουν να δακρύσω.
![Παραδοσιακό καφενείο «στου Μήτσου» στο Καπάνι: Αριστοκρατική κουζίνα για λαϊκούς πρίγκιπες Παραδοσιακό καφενείο «στου Μήτσου» στο Καπάνι: Αριστοκρατική κουζίνα για λαϊκούς πρίγκιπες](/images/w734/1/jpeg/files/2024-02-16/stou-mitsou-8.jpeg)
![Παραδοσιακό καφενείο «στου Μήτσου» στο Καπάνι: Αριστοκρατική κουζίνα για λαϊκούς πρίγκιπες Παραδοσιακό καφενείο «στου Μήτσου» στο Καπάνι: Αριστοκρατική κουζίνα για λαϊκούς πρίγκιπες](/images/w734/1/jpeg/files/2024-02-16/stou-mitsou-9.jpeg)
![Παραδοσιακό καφενείο «στου Μήτσου» στο Καπάνι: Αριστοκρατική κουζίνα για λαϊκούς πρίγκιπες Παραδοσιακό καφενείο «στου Μήτσου» στο Καπάνι: Αριστοκρατική κουζίνα για λαϊκούς πρίγκιπες](/images/w734/1/jpeg/files/2024-02-16/stou-mitsou-14.jpeg)
Τα μπιφτεκάκια του είναι μαγικά ζουμερά και αρπαγμένα τόσο όσο, λιώνουν στο στόμα, το ψωμί του ζυμωμένο με ρεβυθομαγιά και το λαδάκι του «σπιτίσιο», φερμένο από τους οικογενειακούς ελαιώνες στην Πελοπόννησο, από όπου κρατά η σκούφια του. «Ουδείς άπολις μέχρις αν η των Θεσσαλονικέων η πόλις» σημαίνει «Κανένας ανέστιος, χωρίς πατρίδα όσο υπάρχει Θεσσαλονίκη». Ανακαλώ τον αφορισμό του Νικηφόρου Χούμνιου (λόγιος της Θεσσαλονίκης του 14ου αιώνα), όταν δυο πλανόδιοι μουσικοί με ακορντεόν και νταούλι πιάνουν να παίζουν μαγικά το When Autumn Leaves. Τους χρυσώνω, ο Μήτσος τους κερνά ρακές και στην ερώτηση από πού είστε απαντούν «Μαυροβούνιο» αλλά από το παλιό, το καλό, το Γιουγκοσλάβικο.
![Παραδοσιακό καφενείο «στου Μήτσου» στο Καπάνι: Αριστοκρατική κουζίνα για λαϊκούς πρίγκιπες Παραδοσιακό καφενείο «στου Μήτσου» στο Καπάνι: Αριστοκρατική κουζίνα για λαϊκούς πρίγκιπες](/images/w734/1/jpeg/files/2024-02-16/stou-mitsou-7.jpeg)
![Παραδοσιακό καφενείο «στου Μήτσου» στο Καπάνι: Αριστοκρατική κουζίνα για λαϊκούς πρίγκιπες Παραδοσιακό καφενείο «στου Μήτσου» στο Καπάνι: Αριστοκρατική κουζίνα για λαϊκούς πρίγκιπες](/images/w734/1/jpeg/files/2024-02-16/stou-mitsou-12.jpeg)
Έτσι κυλούν οι μέρες και τα τραπεζώματα στην Αγορά Βλάλη και στο νούμερο 11 που ο Μήτσος έστησε κατάσταση ολκής. Σύντομα θα σας τροφοδοτήσω και με μια γευσιγνωσία με τις ψαρικές του, αφού είπαμε, το παιδί κάνει θαύματα και καθόλου τυχαία, αφού τα τραπέζια του είναι απλωμένα στην πιο λαϊκή και αρχόντισσα αγορά της Θεσσαλονίκης.
Στου Μήτσου, Βλάλη 11, 2315515504
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Και ταιριάζει ταμάμ στο αθηναϊκό καλοκαίρι
Όλα τα φαγητά ένα ταξίδι στην ευλογημένη γη της Μεσσηνίας
Η τέλεια καλοκαιρινή επιλογή για φαγητό µετά τη θάλασσα
Γεύσεις που δεν θα βρεις εύκολα αλλού και που σίγουρα θα θυµάσαι για καιρό.
«Προτεραιότητα στην ποιότητα»
Κρητικό μεράκι και προϊόντα φερμένα κατευθείαν από το νησί
Γνωστό για τις υπέροχες λιχουδιές του, έχει καθιερωθεί ως ο απόλυτος all day προορισµός στην Ηλιούπολη
Aξεπέραστη, αυθεντική, καναδέζικου στιλ πίτσα
Η new age σουβλακερί που στεγάζεται σε γνωστή μονοκατοικία του Πειραιά, οφείλει την ύπαρξή της στο μεράκι μιας παρέας Πασαλιμανιωτών, με πρώτο και καλύτερο τον Μπάμπη που «τρέχει» καθημερινά το κατάστημα
Πάνω στη θάλασσα, με τέλειο φαγητό, έξυπνα κοκτέιλ και καλοκαιρινή, νησιώτικη ατμόσφαιρα
Το νέο εστιατόριο της Αντιπάρου ανοίγει με μία νόστιμη έκπληξη
Γύρος στα κάρβουνα και άλλες ζουμερές αμαρτίες από τα χέρια του Χριστόφορου Πέσκια
Χωρίς πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού, μόνο γεύσεις βαθιάς νοστιμιάς
Από τους σεφ του Delta στο ΚΠΙΣΝ, Γιώργο Παπαζαχαρία και Θάνο Φέσκο
Το εστιατόριο της οδού Ικτίνου, που το 2013 κατέβασε ρολά παύοντας να σερβίρει τις διάσημες πατάτες κομπλέ και το φημισμένο γεμιστό του μπιφτέκι, ξανάνοιξε!
Ένας μικρός παράδεισος στην καρδιά της πόλης
Θα βρείτε πολλά και νόστιμα, όπως τις ημίπαστες φρέσκες σαρδέλες στα ορεκτικά
Η ταράτσα του Olympias Rooftop είναι έτοιμη να σου προσφέρει μια καταπληκτική εμπειρία με θέα σε Ακρόπολη, Υμηττό και Λυκαβηττό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.