- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Photis: σάντουιτς από την κουζίνα της μαμάς
Σάντουιτς που κάνει τη διαφορά, σαν φρεσκομαγειρεμένο φαγητό
Photis: στο καινούργιο σαντουιτάδικο του κέντρου για λαχταριστά σάντουιτς
Είχα καιρό να κατηφορίσω την Πραξιτέλους πεινασμένη. Και όταν μου έτυχε, με κλειστά σχεδόν τα μάτια έβαλα πλώρη για το Big Mouth, το σαντουιτσάδικο που το δικό μου γούστο θα ψήφιζε σαν καλύτερο της πόλης. Έλα όμως που το «Μεγάλο στόμα» το βρήκα για πάντα κλειστό και στη θέση του έναν Photis, να διαφημίζει στην κυανόλευκη, νοσταλγική ταμπέλα του με έμπνευση από τα ένδοξα 60s, τα deli-σάντουίτς του, σε ένα ολόφρεσκο ντεκόρ που ακόμη μυρίζει λαδομπογιά. Και τότε μου ήρθε στο μυαλό η προτροπή φίλου καλοφαγά που μου είχε προτείνει τις προάλλες να δοκιμάσω τα καινούργια σάντουιτς της Πραξιτέλους – «τα καλύτερα της γειτονιάς», όπως μου τόνισε.
Μια ανοιχτή κουζίνα και δυο κορίτσια, το ένα στις κατσαρόλες το άλλο στην εξυπηρέτηση, ίχνος πουθενά από εικόνα φαγητού, ούτε καν σε φωτογραφία, ούτε καν σε μυρωδιά ένεκα του καλού εξαερισμού. Εδώ δεν υπάρχει ψυγείο, δεν υπάρχει εκθεσιακός χώρος με απλωμένες σάλτσες και αλοιφές, δεν υπάρχει καν κέτσαπ ή μουστάρδα, ούτε αλατοπίπερο. Κάτι που το μεταφράζεις και σαν απόλυτη βεβαιότητα του μάγειρα για το προϊόν του, κάτι σαν «φάτο όπως στο φτιάχνω και θα με θυμηθείς». Και σαν να μου άρεσε αυτή η βεβαιότητα. Μόνο μια μικρή λίστα με τα λιγοστά σάντουιτς του μενού... επιλέγεις, περιμένεις.
Σάντουιτς από σπίτι, σε έναν κατάλογο που σχεδίασε ο σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου για κάθε γούστο. Η διαφορά στην ποιότητα της πρώτης ύλης: μαύρος ελληνικός χοίρος και κρέας από το κρεοπωλείο Μπούμπα στα Μελίσσια (που δεν είναι κρεοπωλείο αλλά μπουτίκ εκλεκτή με τα ποιοτικότερα κρέατα της ελληνικής υπαίθρου), αλλαντικά από τον Μιράν, ψωμί από διαφορετικούς γνωστούς φούρνους. Από αλλού το μπέιγκελ, από αλλού το μπριός ή οι διαφορετικές μπαγκέτες.
Στη συνέχεια, έρχεται το μαγείρεμα: ημέρας και λαχταριστό χοιρινό και μοσχαρίσιο κότσι που λιώνουν στην κατσαρόλα, σπιτική σάλτσα φέτας, ψητές πιπεριές Φλωρίνης, όλα ετοιμάζονται εδώ, τίποτα δεν αγοράζεται ετοιματζίδικο. Δοκίμασα τη βελούδινη και τραγανή απ’ έξω μπαγκέτα που γεμίζει με λαχταριστά, αφράτα κεφτεδάκια μέσα στην πιο ανάλαφρη και πεντανόστιμη σάλτσα ντομάτας, με λιωμένη μοτσαρέλα και φρέσκια ρόκα. Δεν είναι μόνο η απόλυτη νοστιμιά για ένα σπιτικό, υπέροχο, χορταστικό σάντουιτς, αλλά και το τύλιγμα που συμβάλλει στο τελικό αποτέλεσμα. Λεπτή μπαγκέτα, όλα τα υλικά μπαίνουν στο εσωτερικό και μένουν εκεί μέχρι την τελευταία μπουκιά, κάθε δαγκωνιά όλη η γεύση, καθαρές δουλειές, η σάλτσα δεν τρέχει, δεν σε λερώνει, δεν ξεφεύγει προς ανεπιθύμητες κατευθύνσεις.
Για να σας ανοίξω την όρεξη, να σας περιγράψω μερικά από τα σάντουιτς που λιγουρεύτηκα: το παστράμι σε μπαγκέτα από καλαμποκίσιο αλεύρι, ψητές ντοματούλες, λιωμένη γραβιέρα και καραμελωμένα κρεμμύδια. Το βίγκαν σε ψωμί με σουσάμι, χούμους, ρόκα, ντομάτα και καραμελωμένα κρεμμύδια βάζει στον πειρασμό και τον κάθε μη βίγκαν. Ωραιότατο και το μοσχαρίσιο κότσι με τσαλαφούτι, ψητές πιπεριές Φλωρίνης και σπανάκι σε μπαγκέτα. Αλλά και αυτό με την αυγοσαλάτα, την κρητική λιωμένη γραβιέρα, την ντομάτα και τη ρόκα. Στην επόμενη βόλτα θα επιστρέψω για την μπαγκέτα με σολομό, αβοκάντο, αγγούρι και άνηθο.
Όταν το πρόχειρο φαγητό μεταφράζεται σε ζεστή σπιτική κουζίνα, σε κάτι υγιεινό και προσεγμένο. Όταν το street food δεν είναι «του δρόμου», όταν το γρήγορο φαγητό μπορεί να φλερτάρει με την ποιότητα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Πάντα με τα καλύτερης ποιότητας υλικά και πάντα με σεβασμό στη γαστρονομική παράδοση της γειτονικής μας χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.