- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Δεσποινίς Μαργαρίτα: Το αγαπησιάρικο εστιατόριο που σε στέλνει στη Μάνη μάνι μάνι!
Ένα εστιατόριο που τιμά τις γαστρονομικές αρετές και τα καλούδια της Μάνης
Δεσποινίς Μαργαρίτα: Στο εστιατόριο της Θεσσαλονίκης με νοστιμότατη κουζίνα και προϊόντα της Μάνης.
Μπορώ να περάσω όλη τη ζωή μου τρώγοντας μόνο τις τραβηχτές τους, τις πιτούλες λαδιού που με τρατάρουν τα κορίτσια, γεμιστές με τυρί σφέλα. Τις πασπαλίζω με μπόλικη ρίγανη και βιώνω τέτοιο γαστρονομικό χάι, που το κομμάτι μου για το εστιατόριο «Δεσποινίς Μαργαρίτα» επιβάλλεται να αρχίσει με διθύραμβο για ένα από τα πιο εθιστικά κουβέρ της πόλης! Μου είναι αδιανόητο να μην παραγγέλνω το ένα τρίο μετά το άλλο.
Ορίστε και οι εντυπώσεις μου από άλλο ένα απίθανο απόγευμα στο μόνο εν Θεσσαλονίκη εστιατόριο που μαγειρεύει Μανιάτικα, μόνο Μανιάτικα και αυστηρώς Μανιάτικα. Και καλά κάνει! Γιατί εμείς, οι ταπεινοί θαυμαστές τους, αυτές ξέρουμε, αυτές εμπιστευόμαστε. Και αυτό ακριβώς θέλουμε να γευτούμε από τα χέρια της μαγείρισσας Μαργαρίτας Μπούτσελη (η κουζίνα της είναι σκέτη αποπλάνηση) και της δίδυμης αδελφής της Όλγας, τα δυο κορίτσια με καταγωγή από το χωριό Καρέα του Οίτυλου (πιο Μάνη δεν γίνεται!) που έξι χρόνια πριν έστησαν μια μικρή Αρεόπολη στα μέρη μας. Και ζήτω τους και εύγε τους αφού όσα θα δοκιμάσετε εδώ τιμούν ολόψυχα τις αρετές και τα καλούδια του τόπου τους.
Η μανιάτικη μαγειρική του «Δεσποινίς Μαργαρίτα» βγάζει μιαν ανθρωπιά και μια νοσταλγία, μέσα από πρωτόλειες και αυθεντικά απονήρευτες γεύσεις. Και το εστιατόριό τους (δεν το κρύβω) το έχω στην καρδιά μου, αφενός γιατί εδώ δοκιμάζω πρώτη ύλη σπάνια και αχτύπητη και αφετέρου επειδή τίποτα δήθεν κλισέ τουίστ ή το έντεχνα υπερφίαλο ή σουσουδίστικο δεν υπάρχει στον κατάλογό του.
Πάμε με τα πρώτα. Η φορμαέλα τους από εκλεκτά γάλατα (είδος μεσσηνιακού γκουρμέ γαλακτομικού, φερμένο από το τυροκομείο Πολύφημος), σερβιρισμένη με χειροποίητη μαρμελάδα σύκο -τα κορίτσια είναι μανούλες στην παραγωγή ευρείας γκάμας από τσάτνεϊ και μαρμελάδες-, έρχεται και δένει ιδανικά με το κρασί Περίβλεπτος από το Κτήμα του Θεοδωρακάκου στο Γύθειο. Μας το σύστησε ο Μιχάλης Ορφανίδης, ο τρίτος της ομάδας και σύντροφος της Μαργαρίτας. Η πρόταση του Μιχάλη ήταν απόλυτα ευθύβολη και ταιριαστή με τα τυριά αλλά και τις χυλοπίτες με σύγκλινο, μυζήθρα Μάνης και φρέσκα λαχανικά, που κατέφθασαν. Η διασταύρωση του Περίβλεπτου προκύπτει από το συνδυασμό Μαυρούδι και Αγιωργίτικο. Με πλούσιο κόκκινο χρώμα και κεραμιδένιες ανταύγειες, έντονες τανίνες και αναμνήσεις από κεράσι, καρύδα, κακάο, ξύλο και βανίλια, το κρασί «τραγούδησε» και έδεσε φίνα μελωδικά με το μανιάτικο λουκάνικο με πορτοκάλι αλλά και το αδελφάκι του, ένα λουκάνικο πεπερόνι, ελαφρώς πιο πικάντικο.
Γενικώς στη Μάνη παίζουν λουκάνικα και δίνω το επόμενο κρέντιτ: Το «Δεσποινίς Μαργαρίτα» μπορεί να καυχιέται πως σκίζει και ως προς την πρωτότυπη ονοματοδοσία κάποιων πιάτων του. Όπως, φερειπείν για τον Τρίνικα του, αυγά με σύγκλινο (και έξτρα λουκάνικο, εννοείται) που καταφθάνει δεξιοτεχνικά φορμαρισμένο ώστε να δείχνει σαν μικρή άσπρη τούρτα από ασπράδι. Το πιάτο ονομάστηκε Τρίνικας γιατί τα κορίτσια ήθελαν να αποδώσουν φόρο τιμής στο υπόγειο του σπιτιού τους στην Καρέα. Ο Τρίνικας ήταν το μέρος που η γιαγιά τους ένεκα των χαμηλών θερμοκρασιών της κάτω γης, τιμάρευε (σ.σ. φυλούσε) τα κρέατα, τα κρασιά και τα σιτάρια.
Στο τραπέζι μας παίζουν ακόμα κεφτεδάκια με πουρέ και ένας απίστευτος χειροποίητος τραχανάς, γεύσεις που με κερνάνε μια στοργή και αναμνήσεις άλλο πράγμα. Αυτό δηλαδή που από την αρχή ήταν και το μότο, η επιθυμία και ο στόχος της Μαργαρίτας, της Όλγας και του Μιχάλη: να υποδέχονται φιλόξενα και να ντιλάρουν ορίτζιναλ γεύσεις.
Εμείς ακάθεκτοι, μετά τον Περίβλεπτο, ζητάμε να δοκιμάσουμε ένα ακόμα κρασί από τον τόπο τους. Καταφθάνει ένα Μαυρούδι ερυθρό και πάλι από το Κτήμα του Θεοδωρακάκου, ήπια ξηρό, με αρώματα μήλου και κανέλας. Η επίγευσή του πρεσάρει ευγενικά το καπνισμένο μπριζολάκι με αρωματικό πουρέ πατάτας και λάδι τρούφας, τον αχτύπητο καβουρμά με αυγά, όπως και ακόμα ένα πιάτο με πικάντικα αλμυρές και παραμυθένιες λωρίδες σφέλας, τυρί σπέσιαλ που από το 1996 είναι χαρακτηρισμένο Π.Ο.Π., και χίλια ζήτω στο «Δεσποινίς Μαργαρίτα» που το ανέβασε στα μέρη μας.
Η πλούσια υπόξινη γεύση της σφέλας είναι ό,τι πρέπει για να τεστάρουμε τις Golden drop τσιπουρικές της εκλεκτής ποτοποίας του Κωστέα, επίσης από τη Μεσσηνία, και τις εξαιρετικά μονοποικιλιακές και επιδορπιακές του γκράπες από στέμφυλα σε εκδοχές Αγιωργίτικου και Μοσχοφίλερου, με αρώματα φρούτων και εσπεριδοειδών.
Ένα ιδανικό τελείωμα για το μανιάτικο τσιμπούσι μας και… ντελέγκα ντελέγκα! Στα μανιάτικα θα πει γρήγορα γρήγορα και έτσι σας προτρέπω να κάνετε και εσείς την επίσκεψή σας. Μα προσοχή: η κουζίνα του «Δεσποινίς Μαργαρίτα» είναι ανοιχτή μόνο από την Τετάρτη ως το Σάββατο, από τις 2 το μεσημέρι ως τις 11 το βράδυ.
Δεσποινίς Μαργαρίτα, Καθηγητή Νικ. Παπαδάκη 29-31, Τηλ. 2314029002
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.