- CITY GUIDE
- PODCAST
-
36°
Στο Τουρλού, για καλό κρασί και πρωτότυπες γεύσεις
Ένα μικρό, γευστικό μυστικό στα Ανατολικά της Θεσσαλονίκης
![114824-667199.jpg 114824-667199.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/114824-667199.jpg)
![Το Τουρλού Το Τουρλού](/images/1074x600/jpg/files/2024-02-01/tourlouan.jpg)
Το Τουρλού στη Θεσσαλονίκη είναι γνωστό στη γαστρονομική σκηνή της πόλης, για τον χαρακτήρα του και τη μαγειρική του άποψη
Με το που φτάνεις στον ηλιόλουστο πεζόδρομο της Κορίνθου αντικρίζεις τα τραπέζια του απλωμένα σε έναν γοητευτικό καταπράσινο πεζόδρομο γεμάτα με ένα ετερόκλητο και πολύ ενδιαφέρον πλήθος διαφόρων ηλικιών. Και όχι χωρίς λόγο…
![Το Τουρλού Το Τουρλού](/images/w734/jpg/files/2024-02-01/tourlou2.jpg)
Ιδιοκτήτες ο Ηλίας Κυριαζής και η σύζυγος του Νικολέττα, Ο Ηλίας σεφ με εμμονή στην ανεύρεση άριστης πρώτης ύλης και την καθημερινή αναζήτηση φρέσκων υλικών και η Νικολέττα πάντα εκεί να προτείνει με τον δικό της τρόπο πιάτα και συνδυασμούς γεύσεων. Στις εμπνεύσεις του σεφ, συχνά ανατρεπτικές και πρωτότυπες, χρωστά το Τουρλού τη φήμη του. Εδώ η μεσογειακή κουζίνα προσεγγίζεται διαφορετικά, πιο δημιουργικά, χωρίς περιττά λόγια και στολίδια, σε ένα γαστρονομικό πάντρεμα Ανατολής και Δύσης. Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, κρέας και λαχανικά στην εποχή τους, χωρίς κανένα συμβιβασμό σε σχέση με την πρώτη ύλη.
![Μοσχαρίσια γλώσσα με γίγαντες στιφάδο Μοσχαρίσια γλώσσα με γίγαντες στιφάδο](/images/w734/jpg/files/2024-02-01/tourlou4.jpg)
Το αποτέλεσμα είναι βαθιά νόστιμα, comfort πιάτα, τα οποία και εναλλάσσονται καθημερινά ανάλογα με την έμπνευση της ημέρας μια που στον Ηλία, όπως σε κάθε μάγειρα που αγαπά την τέχνη του και σέβεται τον εαυτό του, αρέσουν οι πειραματισμοί. Σε αυτή την κουζίνα οι πειραματισμοί έχουν ουσία, υπάρχουν για να κάνουν ένα νόστιμο πιάτο ακόμη πιο νόστιμο, και όχι απλώς για να δηλώνουν την παρουσία τους. Το πάντρεμα της φέτας με τη χαρίσα δίνει βαθιά γεύση στην τυροκατευρή, στα ρεβίθια το σαγκουίνι προσθέτει οξύτητα και άρωμα και στο θεσπέσιο φρικασέ μανιταριών μπαίνει καβουρμάς Ξάνθης και ξηρό ανθότυρο Χανίων.
![Ωμή παλαμίδα με πλιγούρι, μέντα και τσίλι Ωμή παλαμίδα με πλιγούρι, μέντα και τσίλι](/images/w734/jpg/files/2024-02-01/%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B9%CE%B4%CE%B1_%CF%89%CE%BC%CE%B7_%CF%80%CE%BB%CE%B9%CE%B3%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9_%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B1_%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B9.jpg)
Τι άλλο να δοκιμάσεις; Το αργοψημένο χοιρινό με σάλτσα σόγιας και έναν βουτυράτο πουρέ πατάτας, τα σκιουφιχτά με τη βελούδινη κρέμα κολοκύθας και sriracha, τους μαύρους γίγαντες με βοδινό σουτζούκι Δράμας, την παλαμίδα που σερβίρεται ωμή με μοσχολέμονο και τη δροσιά της φρέσκιας μέντας. Μη ξεχάσεις τις γαρίδες σωτέ με πρόβειο βούτυρο από την Ήπειρο και το κουνουπίδι σχάρας με ταχίνι και ψητό σκόρδο.
![Το Τουρλού Το Τουρλού](/images/w734/jpg/files/2024-02-01/tourlou1.jpg)
Και έτσι φτάνουμε στο νέο μεγάλο κεφάλαιο του Τουρλού, τον sommelier του. Ο Κωνσταντίνος, γιος του Ηλία και της Νικολέττας, πτυχιούχος sommelier, έχει δημιουργήσει μία wine list που κρύβει πολλή σκέψη από πίσω της. Θα συναντήσεις περισσότερες από 60 ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα, καθώς σκοπός του Κωνσταντίνου είναι να αναδείξει παραγωγούς που έχουν τη φιλοσοφία της μικρής παραγωγής και να καλύψει ένα σημαντικό κενό που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη σε σοβαρή και πέρα από τα συνηθισμένα πρόταση κρασιού.
![Καρασιά Κρασιά](/images/w734/jpg/files/2024-02-05/%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%B1_1.jpg)
Αξιοπρόσεχτες είναι οι προτάσεις by the glass, οι οποίες αλλάζουν κάθε μήνα. Να τονίσουμε επίσης ότι έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο wine pairing από τον σεφ και από τον νεαρό sommelier. Είναι πολύ ωραία η αίσθηση, ότι ο γιος επιλέγει με φροντίδα τα κρασιά που θα σταθούν πλάι στο φαγητό του πατέρα του. Αλλά όλο το Τουρλού είναι έτσι, μια ανοιχτή οικογένεια.
![Το Τουρλού Το Τουρλού](/images/w734/jpg/files/2024-02-01/tourlou3.jpg)
Κορίνθου πεζόδρομος, Θεσσαλονίκη, 231 1289878, Fb: Το Τουρλού, Instagram: @to.tourlou
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σπιτικό τσίπουρο, μερακλίδικοι μεζέδες, νόστιμο τηγάνι και κατάσταση πάρτι
Όπως και η Colette έχει για τη ζωή την άποψη «διασκέδασέ το με κάθε τρόπο»!
Kονσεπτικό street food resto με άρωμα Αμερικής
Η ιστορία του ξεκινάει το 1972 όντας το πρώτο μαγαζί που άνοιξε στην περιοχή και συνεχίζεται ως σήμερα με πολλές αλλαγές, αλλά την ίδια αγάπη για το φαγητό
Εδώ κάθε τραπέζι είναι το «καλό» τραπέζι και κάθε πιάτο είναι ένα έργο υψηλής γαστρονομίας από αυστηρά επιλεγμένες πρώτες ύλες
Εδώ μπορείς επίσης να βιώσεις και την απόλυτη farm to table εμπειρία συμμετέχοντας σε ένα από τα μαθήματα μαγειρικής που πραγματοποιούνται καθημερινά
Ο σεφ Αυγουστής Γαλανός αναδεικνύει τα παραδοσιακά προϊόντα της Κιμώλου μέσα από μια σύγχρονη γαστρονομική οπτική
Σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, στον Μαραθώνα, προσφέρει φρέσκα πιάτα από αγνές πρώτες ύλες της οικογένειας Μαρμαρινού, μαγειρεμένα από την κυρία Βούλα
Το μενού του διακεκριμένου Νίκου Κουτσουδάκη περιλαμβάνει από κρεατικά μέχρι θαλασσινά και μαγειρευτά.
Το εμβληματικό τηγανητό του μπαρμπουνάκι βρήκε τη θέα που του αξίζει
Μόλις άνοιξε στην οδό Αγίας Ειρήνης
Όταν η τέχνη φιλοξενεί ένα εστιατόριο
Ένα beach restaurant με καταγωγή από την Αίγυπτο
Χειροποίητες δημιουργίες, χωρίς χρωστικές και αγαπημένες γεύσεις
Ο απόλυτος προορισμός του Ξυλόκαστρου κλείνει 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας,
Happy vibes και ατμόσφαιρα party όλη ημέρα
Ένα μοναδικό εστιατόριο πάνω στη θάλασσα
Πανοραμική θέα στην ανοιχτή θάλασσα και πεντανόστιμο φαγητό
Και ταιριάζει ταμάμ στο αθηναϊκό καλοκαίρι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.